Wybór nowej tańszej firmy zarządzajacej budynkiem Avia 4 w Czyżynach

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Gaspa

Re: Wybór nowej tańszej firmy zarządzajacej budynkiem Avia 4 w Czyżynach

Postautor: Gaspa » 07 kwie 2016, 20:18

Kochani, jestem Waszym przyszłym "orlińskim" sąsiadem, będę pisał do Bx'u w sprawie opłat za halę garażową i kosmiczną opłatę, mam prośbę czy moglibyście mi podesłać z Avii i np od znajomych z innych inwestycji ile dokładnie płacą za halę garażową? Opłata ponad 100 czy 140 zł to naprawdę gruba przesada i chcę ten temat poruszyć, możliwe, że nakręcę jakieś wideo. Można tu, można na PRIV.

PKS

Postautor: PKS » 09 kwie 2016, 19:52

Gaspa pisze:Kochani, jestem Waszym przyszłym "orlińskim" sąsiadem, będę pisał do Bx'u w sprawie opłat za halę garażową i kosmiczną opłatę, mam prośbę czy moglibyście mi podesłać z Avii i np od znajomych z innych inwestycji ile dokładnie płacą za halę garażową? Opłata ponad 100 czy 140 zł to naprawdę gruba przesada i chcę ten temat poruszyć, możliwe, że nakręcę jakieś wideo. Można tu, można na PRIV.

Osiedle Mozarta (koło ulicy Siewnej - Kraków) - osiedle zamknięte i monitorowane z ochroną, miejsce postojowe w garażu podziemnym - czynsz 39 zł, liczony jest wg m2 miejsca postojowego, a nie udziału w garażu.. Udział w garażu jest wyliczany obowiązkowo w przypadku podatku dla miasta.. Ta wysokość czynszu na Avii to jakiś absurd.

Risager

Postautor: Risager » 10 kwie 2016, 0:34

PKS pisze:Osiedle Mozarta (koło ulicy Siewnej - Kraków) - osiedle zamknięte i monitorowane z ochroną, miejsce postojowe w garażu podziemnym - czynsz 39 zł, liczony jest wg m2 miejsca postojowego, a nie udziału w garażu.. Udział w garażu jest wyliczany obowiązkowo w przypadku podatku dla miasta.. Ta wysokość czynszu na Avii to jakiś absurd.

A kto płaci na tym osiedlu za części wspólne garażu? :lol:

Risager

Postautor: Risager » 10 kwie 2016, 0:44

Gaspa pisze:Kochani, jestem Waszym przyszłym "orlińskim" sąsiadem, będę pisał do Bx'u w sprawie opłat za halę garażową i kosmiczną opłatę, mam prośbę czy moglibyście mi podesłać z Avii i np od znajomych z innych inwestycji ile dokładnie płacą za halę garażową? Opłata ponad 100 czy 140 zł to naprawdę gruba przesada i chcę ten temat poruszyć, możliwe, że nakręcę jakieś wideo. Można tu, można na PRIV.

Fajnie, że działasz w tej sprawie Gaspa, ale nie wiem czy kierowanie się do Budimexu z tym tematem to dobra droga, bo przecież to Wspólnota ustala sobie wysokości czynszu, a nie deweloper ;) W przypadku Avii 6, kilka postów wyżej masz dokładną rozpiskę czynszu za garaż z rozbiciem na poszczególne składniki.

PKS

Postautor: PKS » 10 kwie 2016, 13:06

Risager pisze:
PKS pisze:Osiedle Mozarta (koło ulicy Siewnej - Kraków) - osiedle zamknięte i monitorowane z ochroną, miejsce postojowe w garażu podziemnym - czynsz 39 zł, liczony jest wg m2 miejsca postojowego, a nie udziału w garażu.. Udział w garażu jest wyliczany obowiązkowo w przypadku podatku dla miasta.. Ta wysokość czynszu na Avii to jakiś absurd.

A kto płaci na tym osiedlu za części wspólne garażu? :lol:

W tym przypadku koszty ogółem przypadające na garaż są rozliczane na m2 posiadanego miejsca postojowego i ewentualnie schowka. Nie ma opłaty za zarządzanie już w garażu, a koszty są podzielone w następujący sposób:
- eksploatacja m. postojowe 11,5 m2 * 2,96 = 34,04 zł
- f. remontowy - m. postojowe 11,5 m2 * 0,50 = 5,75 zł
Czynsz ten uwzględnia sprzątanie garaży (co jakiś czas), serwis bram garażowych. Nie uwzględnia ochrony (jest uwzględniona w czynszach mieszkań). Koszty zostały tak ustalone przez wspólnotę, zarządca jest Firma wielobranżowa JAMRÓZ Stanisław JAMRÓZ (polecam, wcześniej była spółka powołana przez dewelopera, z zawyżonymi kosztami/stawkami.

A widzę z zestawienia składników czynszu na Avia 6, że jest eksploatacja, eksploatacja hali garażowej (wychodzi że eksploatacja liczona jest podwójnie), wynagrodzenie Zarządu (zbędne, widać na przykładzie innych osiedli, że nie liczy się tego), działka infrastrukturalna (nie wiem z czego wynika ta pozycja), wywóz nieczystości (absurd, śmieci dotyczą mieszkań, zazwyczaj koszt jest ustalany na podstawie ilości osób mieszkających w mieszkaniu lub w oparciu o wskaźnik np. zużycia wody, jeśli ludzie ściemniają w deklaracjach o ilości osób). No i zaliczka remontowa jeszcze (to akurat standard).
Abstrahując od sposobu kalkulacji czynszu, istotą są ponoszone koszty (wynikające z zawartych umów z firmami sprzątającymi, serwisującymi itp) oraz ich odpowiedni podział (czyli sensowny). A z doświadczenia wiem, że firmy zarządzające nieruchomościami często mają "partnerskie" firmy, którym dają dobrze zarobić przez zawyżanie cen. Myślę, że mieszkańcy Avii powinni dokładnie sprawdzić zawarte umowy z dostawcami. Na tym na prawdę można zbić koszty.

A czy odbyliście spotkanie z tą firmą Prokocim? Jakieś rezultaty spotkania?
Dajcie znać też, co z tą umową z MPEC dotyczącą zapotrzebowania na moc cieplną? Czy czynsz uwzględnia te zawyżone zapotrzebowanie czy już zostało to obniżone?

jasiek

Postautor: jasiek » 10 kwie 2016, 16:11

Właśnie czy wiadomo coś czy mieszkańcy avia6 wynegocjowali coś z mpec i czy mieszkańcy avia4 tez się tym zajmowali? Bo pisaliście, ze strasznie duże koszty wam wychodzą miesięczne.

Risager

Postautor: Risager » 14 kwie 2016, 15:05

dorian pisze:Dzisiaj 19 :D

Odbyło się to spotkanie? Może ktoś wrzucić krótką relację?

genk

Postautor: genk » 23 cze 2016, 15:17

Zapewne się odbyło , tylko że nic z tego nie mogło wyniknąć.
Z prostej przyczyny, w akcie notarialnym firma Barbakan jest wpisana jako admin. na dwa lata. I każdy zaakceptował ten stan podpisując się pod tym aktem.
tak więc dopiero po dwóch latach można wrócić do tematu

gucio

Postautor: gucio » 23 cze 2016, 21:41

genk pisze:Zapewne się odbyło , tylko że nic z tego nie mogło wyniknąć.
Z prostej przyczyny, w akcie notarialnym firma Barbakan jest wpisana jako admin. na dwa lata. I każdy zaakceptował ten stan podpisując się pod tym aktem.
tak więc dopiero po dwóch latach można wrócić do tematu

Oj to trzeba ostrzec innych przed tym procederem. Nie może być tak że developer narzuca mi w akcie notarialnym że przez dwa lata lub nawet kija miesięcy będzie ktoś zarządzał moja nieruchomościa bez mojej wcześniejszej aprobaty i zgody tylko podstawajac mi papier do podpisania . Nu nu nu :-(

usia

Postautor: usia » 24 cze 2016, 12:19

a czy to nie jest przypadkiem tak, że to na firmie zarządzającej wpisanej w akcie ciązy obowiazek zarządzania min. 2 lata? zapis o 2 latach jest zabezpieczeniem ( i obowiązkiem firmy zarządzającej) przed tym, aby wspólnota nie została bez zarządcy, gdyby ta zrezygnowała. W przypadku gdyby mieszkańcy nie chceili zmian, to nie zostaną na "lodzie" przez min. 2 lata. Tak mi się wydaje, niestety w większości źle się to interpretuje i wydaje się, że to MY WŁAŚCICIELE nie możemy przez 2 lata jej ruszyć " ze stanowiska". Wg prawa po zawiązaniu sie wspólnoty firmę mozna zmienic większością głosów. Nie wiem czy mnie rozumiecie o co mi chodzi, niestety nie potrafię tego inaczej wytłumaczyc :oops: :roll: ;)

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”