Ocieplanie i elewcja na osiedlu Avia 2 od Budimexu
Re: Ocieplanie i elewcja na osiedlu Avia 2 od Budimexu
Zdjęcia z 5.03.2016.
Część rusztowań już zdjęta, prace trwają na środkowej części budynku.

Część rusztowań już zdjęta, prace trwają na środkowej części budynku.

Dzisiaj pokazali też elewację drugiej strony zachodniej wieży

Z 29.04.16 - elewacja jak z wizualizacji, robi bardzo dobre wrażenie 

Ostatnio mieszkańcy Orlinskiego 4 pisali nt grzyba w ich bloku. Z tego co czytalam na postach O4, beton powienien byc wodoszczelny wtedy nie wymagane sa izolacje przy wykonywaniu ścian poziomów podziemnych. Czy ktos z Was rozmawial z Budimexem w celu potwierdzenia w jakiej technologi zostal zbudowany nasz blok? Mysle ze trzeba to potwierdzic przed odbiorem mieszkań oraz czesci wspólnych
Potem moze byc tak jak na O4, gdzie wiercą dziury w ścianie i "te otwory w ścianie BX zalał płynem ceramizującym, jak sie to zetnie to ściana grama wody nie przyjmie, tak się robi w starym budownictwie, gdzie nie da się zrobić izolacji wodnej budynku np. Wawel. Oznacza to że budynek jest pier...lony w tym zakresie. Ściany wam osuszą ale woda w budynku będzie dalej."

Problem nie jest z betonem tylko z połączeniami, nie da się całej kondygnacji podziemnej wylać za jednym zamachem - więc ściana z super wodoszczelnego betonu musi gdzieś stykać się z drugą super wodoszczelną ścianą i przez ten styk wciska się wredna woda. Oczywiście takie przerwy robocze uszczelnia się dodatkowo, np. stosując taśmy z materiału pęczniejącego przy kontakcie z wodą, ale praktycznie rzecz biorąc to nie na takich budowach były problemy ze szczelnością. Po to właśnie jest gwarancja żeby takie miejsca zlokalizować i dodatkowo zabezpieczyć.
Był ktoś ostatnio na miejscu i może podzielić się zdjęciami? Ławeczki zamontowane? Trawa już pomalowana na zielono?
Był ktoś ostatnio na miejscu i może podzielić się zdjęciami? Ławeczki zamontowane? Trawa już pomalowana na zielono?
D86 czy ty mieszkasz w Krakowie?
Byłem dzisiaj na miejscu bo często bywam
ale kostka brukowa nie zrobiona ogródki nie zrobione brak szyby w którym mieszkaniu w środkowej części ale blok wygląda wyśmienicie . . . Przynajmniej z zewnątrz . . .
Myślałem że będzie to bardzo przytłaczające ale ogólny Look wyszedł na 5+
Byłem dzisiaj na miejscu bo często bywam

Myślałem że będzie to bardzo przytłaczające ale ogólny Look wyszedł na 5+
Gdybym był w Krakowie to bym sam poszedł na budowę a nie prosiłbym o fotki i relacje. Pracuje dość daleko od Krakowa i rzadko bywam.
Mi też się blok podoba, białe elementy elewacji dodają światła i lekkości. Ciekaw jestem jak będzie prezentować się otoczenie (trawniki, nasadzenia, ławki).
Mi też się blok podoba, białe elementy elewacji dodają światła i lekkości. Ciekaw jestem jak będzie prezentować się otoczenie (trawniki, nasadzenia, ławki).
Dostałem dziś maila od Bx:
Szanowni Państwo,
z przyjemnością informujemy, iż realizacja budynku na Osiedlu Avia 2 (enklawa 9 projektu Nowe Czyżyny) wkrótce dobiegnie końca. Zakończenie prac budowlanych potwierdzonych wpisem inspektora nadzoru do dziennika budowy planowane jest do 05 lipca 2016r.
Tym z Państwa, którzy posiadają kredyt mieszkaniowy, pragniemy przypomnieć o złożeniu w banku odpowiednio wcześniej, dyspozycji uruchomienia transzy kredytu. Z naszego doświadczenia wynika, iż niektóre banki potrzebują nawet do 14 dni na uruchomienie transzy.
Jednocześnie chcielibyśmy poinformować, iż trwają powykonawcze obmiary geodezyjne powierzchni mieszkań oraz schowków i części nieruchomości wspólnej oddanych do wyłącznego korzystania (ogródków). Końcowe rozliczenie - będące wynikiem tych obmiarów oraz wynikających z tego uprawnieniach i obowiązkach stron Umowy - zostanie wysłane Państwu oddzielnym pismem.
Z tej okazji mam pytanie do osób które już odebrały mieszkanie: w jakim terminie od zakończenia budowy dostaliście info o pomierzonej powierzchni mieszkania, oraz czy dostaliście też rysunek z wymiarami podpisany przez uprawnionego geodetę?
Szanowni Państwo,
z przyjemnością informujemy, iż realizacja budynku na Osiedlu Avia 2 (enklawa 9 projektu Nowe Czyżyny) wkrótce dobiegnie końca. Zakończenie prac budowlanych potwierdzonych wpisem inspektora nadzoru do dziennika budowy planowane jest do 05 lipca 2016r.
Tym z Państwa, którzy posiadają kredyt mieszkaniowy, pragniemy przypomnieć o złożeniu w banku odpowiednio wcześniej, dyspozycji uruchomienia transzy kredytu. Z naszego doświadczenia wynika, iż niektóre banki potrzebują nawet do 14 dni na uruchomienie transzy.
Jednocześnie chcielibyśmy poinformować, iż trwają powykonawcze obmiary geodezyjne powierzchni mieszkań oraz schowków i części nieruchomości wspólnej oddanych do wyłącznego korzystania (ogródków). Końcowe rozliczenie - będące wynikiem tych obmiarów oraz wynikających z tego uprawnieniach i obowiązkach stron Umowy - zostanie wysłane Państwu oddzielnym pismem.
Z tej okazji mam pytanie do osób które już odebrały mieszkanie: w jakim terminie od zakończenia budowy dostaliście info o pomierzonej powierzchni mieszkania, oraz czy dostaliście też rysunek z wymiarami podpisany przez uprawnionego geodetę?
Dobre pytanie. Też jestem ciekawa odpowiedzi, ale obawiam się, iż na nasze forum nie zaglądają mieszkańcy oddanych już budynków, więc możemy się jej nie doczekać 

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”