Jakie podłogi w mieszkaniu?
Re: Jakie podłogi w mieszkaniu?
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będą podłogi drewniane, są niezawodne, trwałe i można je poddać renowacji.
@gucio robisz te n parkiet faktycznie? Polecisz jakas firme?
@ragar szwagierka ma bambusowa podłogę. Swietna nawet przy dziecku. 100% lepsza niż każdy panel. Drewno to drewno, a nie nadrukowane sęki na plastik. Jedyne co jest rzeczą gustu, to to, ze sie blyszcza. Mnie sie podoba matowe wykończenie wiec chce parkiet olejowany.
Wychodze z założenia, ze wnętrze zdobią ponadczasowe rzeczy - klasyczne podłogi i drzwi. Resztę można zmieniac wedle panujacej mody szybko i czasem tanio. Z podlogami juz nie jest tak łatwo.
@ragar szwagierka ma bambusowa podłogę. Swietna nawet przy dziecku. 100% lepsza niż każdy panel. Drewno to drewno, a nie nadrukowane sęki na plastik. Jedyne co jest rzeczą gustu, to to, ze sie blyszcza. Mnie sie podoba matowe wykończenie wiec chce parkiet olejowany.
Wychodze z założenia, ze wnętrze zdobią ponadczasowe rzeczy - klasyczne podłogi i drzwi. Resztę można zmieniac wedle panujacej mody szybko i czasem tanio. Z podlogami juz nie jest tak łatwo.
Miałem różne wynalazki na podłodze i uważam, że najlepszy pomysł to panele. Zdarzają się różne sytuacje, zalanie, wgniecenia, wybrzuszenia i wtedy jest problem z naprawą. Jak panele się znudzą to pół dnia zajmuje mi wymiana na inne w dużym pokoju(nie jestem budowlańcem) + czas na zakup paneli .
Re: Jakie podłogi w nowym mieszkaniu?
No właśnie panele panelami, może i łatwo ułożyć i łatwo zerwać, ale jakoś nie lubię chodzić po plastiku
O wiele bardziej wolę czuć pod stopami drewno, choć to droższe i więcej zachodu z tym. Ale też jak się ma mieszkanie w okolicach 40 metrów kwadratowych, to pomijając łazienkę, przedpokój i kuchnię, tej podłogi wyjdzie jakieś 20 m2, to niech i kosztuje nawet 100-150 zł/m2, to nie wyjdzie z tego jakaś astronomiczna kwota, której nie da się unieść. Swoją drogą orientuje się ktoś ile trzeba zapłacić za ułożenie m2 parkietu lub podłogi 
Mnie też podobają się podłogi olejowane, podobnie jak woskowane, tylko chyba wymagają sporo uwagi podczas konserwacji, choć też mniej widać na nich rysy niż np. na lakierowanych. A jeśli chodzi o materiał, to ostatnio bardzo spodobało mi się merbau, zwłaszcza to nieco jaśniejsze, czerwonawe. Tylko zastanawiam się czy one nie będą zbyt ciemne do niewielkiego mieszkania (choć dosyć jasnego chyba). Może gdyby do nich mieć jasne meble rzucić na to jasny dywanik itp., to coś by z tego było
Prawda, że ładne to

Mnie też podobają się podłogi olejowane, podobnie jak woskowane, tylko chyba wymagają sporo uwagi podczas konserwacji, choć też mniej widać na nich rysy niż np. na lakierowanych. A jeśli chodzi o materiał, to ostatnio bardzo spodobało mi się merbau, zwłaszcza to nieco jaśniejsze, czerwonawe. Tylko zastanawiam się czy one nie będą zbyt ciemne do niewielkiego mieszkania (choć dosyć jasnego chyba). Może gdyby do nich mieć jasne meble rzucić na to jasny dywanik itp., to coś by z tego było

Re: Jakie podłogi w nowym mieszkaniu?
Nowy pisze:podłogi olejowane, podobnie jak woskowane, tylko chyba wymagają sporo uwagi podczas konserwacji, choć też mniej widać na nich rysy niż np. na lakierowanych. A jeśli chodzi o materiał, to ostatnio bardzo spodobało mi się merbau, zwłaszcza to nieco jaśniejsze, czerwonawe. Tylko zastanawiam się czy one nie będą zbyt ciemne do niewielkiego mieszkania (choć dosyć jasnego chyba). Może gdyby do nich mieć jasne meble rzucić na to jasny dywanik itp., to coś by z tego byłoPrawda, że ładne to
![]()
Dla mnie drewno jest przedewszystkim cieplejsze niz panele.
Jesli chodzi o ubytki, to latwo mozna naprawic, nie trzeba zrywac podlogi w pokoju. Wystarczy szpachla do drewna. Raz w roku trzeba zakonserwowac olejem. Dobrze zadbany parkiet, deskinwytrzymaja 50 lat.
A co do merbau to po prostu zadbaj o jasne farby i ciepla tonacje w mieszkwniu, zeby ten czerwony sie nie gryzl tonalnie z rezszta mieszkania.
Ja w mieszkaniu mam teraz parkiet przemyslowy i czasami wpada lekko w zolty, dlatego bede sie sklaniac do zimnej tonacji debiny. Ale to juz rzecz gustu

Też zastanawiam się właśnie nad nową podłogą w dziennym. Poprzednia ma już kilkanaście lat i niestety to po niej widać Zastanawiam się trochę nad kupnem desek, bo zawsze mi się podobały, nie wiem jednak, czy wybór paneli podłogowych nie okaże się bardziej praktyczny. Tutaj piszą, że obecnie laminowane panele znacznie lepiej znoszą zużycie niż te moje sprzed wieków ceneo.pl/artykuly/jak_wybrac_panele_podlogowe. Czy to nie ściema? Jakie macie doświadczenia? W sumie jestem w stanie przeboleć wydanie większej sumy, jeśli to będzie inwestycja na lata.
Wróć do „Urządzenie mieszkania - ogólne dyskusje”