Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
TomTom

Re: Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Postautor: TomTom » 14 mar 2019, 10:17

Arav pisze:Ja tylko mam nadzieje ze Pan ktory na zebraniu chwalil sie ze sam ma miejsce parkingowe na zewnatrz oraz ze on sam bardzo czesto dzwonil na Straz Miejska i zglaszal zle zaparkowane samochody - mam nadzieje ze nie zapominal doniesc na samego siebie ze kupil 1 miejsce parkingowe do parkowania rownoleglego a sam staje na nim 2 samochodami w sposob prostopadly przez co tyly samochodow wystaja na droge dojazdowa do parkingu podziemnego i blokuja do niego dostep ( o ktory to tak gorliwie ow wlasciciel walczyl). W innym przypadku bylby to szczyt hipokryzji. No ale jak powszechnie wiadomo... cudze bledy widzi sie latwiej niz swoje....

Rozumiem że kiedy jeżdżąc na co dzień napotykasz jednostronne zwężenie drogi z powodu remontu, ubytku w nawierzchni, zapadniętej studzienki, whatever, to rozkładasz ręce i nie wiesz jak się zachować? Czy dzwonisz na straż miejską i pytasz o radę?

W czym problem ominąć wystający samochód? Przecież nie ma aż takiego ruchu przed blokiem żeby tworzyć z tego problem... Jest raptem 30 kilka miejsc więc zakładając że każdy wjeżdża i wyjeżdża nawet 2 razy dziennie to oznacza, że jedzie raptem 120 aut w ciągu doby, czyli jakieś 5 na godzinę. Serio się nie mieścicie? Pytam poważnie, nie trololo.

Arav

Postautor: Arav » 14 mar 2019, 10:28

Mi to absolutnie nie przeszkadza bo nawet samochodu nie mam :roll:

Bardziej chodzilo o sam fakt ze ta sama osoba potrafi byc gorliwym wojownikiem o przestrzeganie przepisow zwiazanych z parkowaniem (i ciagle wydzwanianie na Straz Miejska) a sama parkuje niezgodnie z obowiazujacymi przepisami.

nikolaus

Postautor: nikolaus » 14 mar 2019, 10:34

Arav pisze:Ja tylko mam nadzieje ze Pan ktory na zebraniu chwalil sie ze sam ma miejsce parkingowe na zewnatrz oraz ze on sam bardzo czesto dzwonil na Straz Miejska i zglaszal zle zaparkowane samochody - mam nadzieje ze nie zapominal doniesc na samego siebie ze kupil 1 miejsce parkingowe do parkowania rownoleglego a sam staje na nim 2 samochodami w sposob prostopadly przez co tyly samochodow wystaja na droge dojazdowa do parkingu podziemnego i blokuja do niego dostep ( o ktory to tak gorliwie ow wlasciciel walczyl). W innym przypadku bylby to szczyt hipokryzji. No ale jak powszechnie wiadomo... cudze bledy widzi sie latwiej niz swoje....

Arav, albo mam problemy z pamięcią albo chyba byliśmy na innym zebraniu :) W kontekście dzwonienia na Straż Miejską nie padło od żadnej z osób nic od częstym dzwonieniu na Straż miejską. Owszem, ktoś mówił że oni działają niezbyt skutecznie w kontekście kontrolowania strefy zamieszkania (harmonogram), ktoś mówił o tym że rozmawiał z nimi osobiście - jak to jest z tymi interwencjami itd.

W kontekście zgrabnego łączenia faktów - nie przyszło Ci do głowy, że są dwa miejsca postojowe? Z tego co wiem miejce, które masz na myśli jest wynajmowane, i to od dobrych paru miesięcy zanim była jeszcze strefa (były kiedyś, bodajże w listopadzie 2018 ogłoszenia o wynajmie). Jak pewnie zauważyłeś na znakach pionowych jest określony sposób parkowania - równolegle do jezdni - więc OK - też jest to nieprawidłowo, ale myślę że ciężko to porównać do wszystkich stałych bywalców (Seatów, BMEk czy innych Yarisów) stojących codziennie "15 min" na czas rozładunku....

nikolaus

Postautor: nikolaus » 14 mar 2019, 10:53

TomTom pisze:
Arav pisze:Serio się nie mieścicie? Pytam poważnie, nie trololo.

Tak. Bywało różnie - od sytuacji, że ktoś cudem uniknął stłuczki, ledwo na lusterka przejechał lub musiał czekać 10 min pod blokiem aż ktoś przeparkuje auto, które uniemożliwia przejazd. Był też "czarny fiat", były niewywiezione śmieci i narzekająca na dojazd straż pożarna.

olga

Postautor: olga » 14 mar 2019, 13:35

Arav pisze:Mi to absolutnie nie przeszkadza bo nawet samochodu nie mam :roll:

Bardziej chodzilo o sam fakt ze ta sama osoba potrafi byc gorliwym wojownikiem o przestrzeganie przepisow zwiazanych z parkowaniem (i ciagle wydzwanianie na Straz Miejska) a sama parkuje niezgodnie z obowiazujacymi przepisami.

Skoro nie masz samochodu, to po co zakładasz wątek na forum dotyczący zabetonowania terenów zielonych wzdłuż Orlińskiego pod cele parkingowe? "[DXIV] Propozycje lokalizacji nowych parkingów w Czyżynach / ok. ul. Orlińskiego". Prowokacja? Podobnie sprawa ma się do Twoich mijających się z prawdą relacji z zebrania Wspólnoty

Arav

Postautor: Arav » 14 mar 2019, 13:38

Bo planuje miec :) a widze ze jest z tym problem... wiec akurat moze do czasu jak uzbieram na samochod to pojawia sie jakies nowe parkingi :)

A co do zebranie to nie mijam sie z prawda. Pan ktory zostal wybrany do bycia sekretarzem czy kimstam... i siedzial razem z Paniami Sczurkami przy stole najpierw mowil ze sam wydzwanial na Straz Miejska a pozniej byl zywo zainteresowany naglym wzrostem wartosci kostki brukowej ktora zostalo wybrukowane jego zewnetrzne miejsce parkingowe.

olga

Postautor: olga » 14 mar 2019, 13:45

Gdybym miała wykupione miejsce parkingowe i nie mogła z niego korzystać to też bym dzwoniła na SM

Arav

Postautor: Arav » 14 mar 2019, 13:50

Czyli inni nie moga parkowac w sposob niezgodny z zasadami (i dzwonienie na Straz Miejska jest moralnie uzasadnione) a ow wlasciciel miejsca moze parkowac w sposob niezgodny z przeznaczeniem tego miejsca i utrudniac dojazd do garazu/smietnika (ale ten kazus juz nie jest "nie fair" i nie nalezy na niego zwracac uwagi)?

olga

Postautor: olga » 14 mar 2019, 14:05

Arav pisze: Czyli inni nie moga parkowac w sposob niezgodny z zasadami (i dzwonienie na Straz Miejska jest moralnie uzasadnione) a ow wlasciciel miejsca moze parkowac w sposob niezgodny z przeznaczeniem tego miejsca i utrudniac dojazd do garazu/smietnika (ale ten kazus juz nie jest "nie fair" i nie nalezy na niego zwracac uwagi)?

Z tego co zauważyłam, to niezgodnie z wytycznymi sposobu parkowania parkuje wynajmujący miejsce bliżej wjazdu do parkingu podziemnego, ponieważ stoją na nim dwa samochody zamiast jednego. W przypadku tego kazusu mijasz się z prawdą utożsamiając błędnie Pana z Zebrania z ww miejscem parkingowym. Zanim przystopi się do rozwiązywania kazusu, należy ustalić fakty.

nikolaus

Postautor: nikolaus » 14 mar 2019, 14:28

Arav pisze:A co do zebranie to nie mijam sie z prawda. Pan ktory zostal wybrany do bycia sekretarzem czy kimstam... i siedzial razem z Paniami Sczurkami przy stole najpierw mowil ze sam wydzwanial na Straz Miejska a pozniej byl zywo zainteresowany naglym wzrostem wartosci kostki brukowej ktora zostalo wybrukowane jego zewnetrzne miejsce parkingowe.

Arav, mijasz się z prawdą i to po raz trzeci :) - proponuję zapoznać się z protokołem z przebiegu zebrania, jest tam dokładnie napisane co kto mówił - od Pana który choć pewnie auta nie posiada, to miał problem z barierą przy miejscu dla niepełnosprawnych pozostawioną przy malowaniu znaku poziomego, przez kwestie szlabanu, monitoringu oraz całą dyskusja dotycząca rowerów w budynku.

Na zebraniu mówiono o skuteczności strefy vs szlabanu i tu pojawiły się głosy, że "wydzwanianie" (gdyby nawet miało miejsce - tego nie wiemy) jest nieskuteczne bo Straż Miejska ma harmonogram i ignoruje takie zgłoszenia itd. Potem padł właśnie komentarz - o którym wspominasz - że nie do końca dotyczy bezp. interwencji (czyli zgłoszenia) - np. w przypadku jak ktoś zastawi Ci miejsce oraz, że ta wiedza jest uzyskana od Straży Miejskiej - a wydzwanianie i inne łączenie ludzi i faktów to już tylko Twoja wersja - powtórzę się, zdaje się że chyba byłem na innym zebraniu.

Wspomnianą "kostką brukową" a raczej podwyżką wszelkich opłat ( części wspólne, miejsca w garażu podziemnym, komórki lokatorskie oraz opłaty za miejsce zewn. itd.) bez żadnego uzasadnienia był żywo zainteresowany nasz Zarządca, a konkluzja była taka, że powinniśmy się przyjrzeć tym wszystkikm podwyżkom na rok 2019 - wszyscy. Tak gwoli ścisłości.

Abstrahując od mijania lub niemijania się z prawdą, łączenie tych dwóch spraw to chyba lekkie nieporozumienie ;)

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”