Drzwi otwierane do wewnątrz w komórkach lokatorskich

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Feelip

Re: Drzwi otwierane do wewnątrz w komórkach lokatorskich

Postautor: Feelip » 04 sty 2015, 1:00

Staś pisze:Najwięcej do powiedzenia będzie mieć nadzór budowlany i straż pożarna.

Najmniej. Na dzień zgłoszenia do odbioru budynek zostanie wykonany zgodnie z Projektem i uzyska pozwolenie na uzytkowanie. O prawach i obowiażakach nadzoru proponuje poczytac w Prawie Budowlanym.

Staś pisze: Pani z Budimexu może nawet obiecać "szczęśliwość, wieczną młodość i bogactwo " żeby tylko nie zrazić klienta i sprzedać kolejne mieszkanie, a wspólnota może nawet przegłosować lot w kosmos. Budynek musi zostać wykonany zgodnie z dokumentacją.

Sprzedawca jest od sprzedawania, nie projektowania. Budynek musi byc wykonany zgodnie z projektem budowlanym, uzytkowany zgdonie z dokumentacja techniczną i powykonawczą. Patrz Prawo budowlane art.60. Zadne prawo nie zabrania wprowadzania zmian w obiekcie. Obiekt nalezy uzytkowac zgodnie z art 5 ust 2 Prawa Budowlanego.

Staś pisze:Na razie , mimo zgłaszanych różnych uwag przez kupujących, nie widzę , żeby Budimex coś zmienił w projekcie. Panie w biurze są bardzo miłe i zawsze obiecują, że zgłoszą do projektanta różne sprawy i na tym się kończy (sam miałem taki przypadek).

Rozumiem że jest Pan w stałym kontakcie z kierownikiem projektu ze strony Budimexu i sledzi na bieząco wszystkie zmiany?

Staś pisze:Przeróbki niezgodne z prawem, po odbiorze budynku przez kupujących, mogą się źle skończyć dla przerabiających (mandaty oraz konieczność przywrócenia poprzedniego stanu).

Proszę podać podstawe prawną. Rozumiem, ze jest Pan osobą która dzwoni do nadzoru budowlanego i dewelopera w momencie gdy chce zmienic lokalizacje gniazdka elektrycznego w mieszkaniu i pyta o zgode czy moze? Wszystko co nie jest prawnie zabronione jest dozwolone. Budynek jest wspolwlasnoscią wlascicieli. Jezeli wlasciciele lokali zadecydują ze przed wjazdem na posesje zechca zainstalowac szlabany, to zainstaluja szlabany, jezeli beda chcieli ogrodzic teren budynku to ogrodzą w granicach dzialki, a prace wykonają w oparciu o zgloszenie, zgodnie z wymaganiami Prawa Budowlanego. Mandaty i konieczność przywrócenia stanu do stanu projektowanego dotyczy istotnych odstapien od zatwierdzonego projektu budowlanego i podlega kontroli w trakcie budowy budynku.

Staś pisze:Jestem za tym, aby budynek służył nabywcom i aby wszyscy byli z niego zadowoleni. W związku z tym proszę, jeśli ktoś jest w stanie przekonać Budimex do zmiany projektu to poprę go całym sercem , i niech to zrobi jak najszybciej,

Na pewno zostaną podjęte próby. Jesli Deweoper oraz Projektant nie wyraza zainteresowania, temat wroci podczas uzytkowania obiektu w wew. gronie.

Staś pisze: natomiast Państwa dotychczasowa argumentacja jest trochę śmieszna, bo wygląda tak: " Kupiłem sobie nowy samochód w salonie. Tani był. Trochę mi się nie podoba, ale zmienię sobie kierunkowskazy na zielone. Przecież to mój samochód i moje kierunkowskazy - przegłosuję sobie z żoną zmianę koloru kierunkowskazów na zielone". Tylko co na to policja i co z przeglądem technicznym nie wspominając o bezpieczeństwie???

Bez obrazy, ale smiesze to jest Pana porównanie. A mnie osobiscie najbardziej smieszą ludzie którzy wszystkiego sie boją, boją się pierdnąć we własnym mieszkaniu w obawie o nadmierną emisje C02 do atmosfery. Pański sposób myslenia obrazuje przykład w którym kupuje Pan samochod na stalowych felgach i panicznie sie boi by kupic alu, bo przeciez w oryginale zostal sprzedany na stalowkach.

Osobiscie nie bede kontynuował tematu na forum, szkoda czasu na niekonczące sie dyskusje, pozdrawiam.

Staś

Postautor: Staś » 04 sty 2015, 11:04

Też już nie będę kontynuował, powiem tylko tyle, że problemem tak naprawdę jest powierzchnia komórki. Przy odrobinie większej powierzchni, nawet drzwi otwierane do środka nie przeszkadzałyby. Proszę sobie obliczyć ile powierzchni zajmują otwarte drzwi o szerokości 80 cm. Wychodzi 0,5 m2. Komórki o powierzchni 1,3 m2 to jakieś nieporozumienie. Miałyby sen, jeśli stanowiłyby komórki przy mieszkaniach, albo przynajmniej na tym samym piętrze jako spiżarnie, na np . hm.... słoiki i odkurzacz (jest kilka takich przy Orlińskiego 6). Zaprojektowanie czegoś takiego, co zaproponował Budimex, to kpina, a kupno to chyba bardzo nieprzemyślana rzecz, bo do czego to może w ogóle służyć. Wprowadzanie zmian , to reanimacja trupa. One nigdy nie będą funkcjonalne. Powiem tylko tyle, że kupiłem sobie komórkę ponad 3m2 z drzwiami otwieranymi na zewnątrz (są takie). Drogo, ale cóż, te kilka tysięcy więcej rozkłada się na koszt całej inwestycji, która w całości wychodzi dobrze.
Jak się kupuje nie sprawdziwszy dokładnie, co się kupuje (jeden kolega się przyznał do czegoś takiego), albo kupuje "po taniości" , to potem się kombinuje (jakież to polskie). Trochę to wszystko śmieszne. Właściciele 1,3 m2 podłogi będą zmieniać projekty, wyrywać ościeżnice, przekręcać zawiasy, podejmować uchwały...na koń, szable w dłoń!!! Wszak jesteśmy właścicielami tego czegoś.

Do przedmówcy: samochody kupuję tylko w salonie (nowe), prawie zawsze na oryginalnych alufelgach (gdy byłem piękny i młody, tylko Cinquecento miałem bez felg aluminiowych), i z wyposażeniem , które mi odpowiada i na które mnie stać.

jasiek

Postautor: jasiek » 04 sty 2015, 12:50

No niestety nie każdy miał możliwość wyboru. My mieliśmy mieszkanie w O6 ale pani nas poinformowała, ze zwolnilo się mieszkanie w O4 to wzięliśmy pod warunkiem, że będzie komórka. A o takich gabarytach jak chcieliśmy byla chyba 1 czy 2 to wzięliśmy i juz nie patrzyliśmy czy drzwi takie czy siakie. Opony i Box będzie gdzie trzymać a mieszkanie bylo fajne i ponad pól roku wczesniej wiec ta komórka to juz dla mnie nie ma takiego znaczenia i nie ma co narzekać, choc fakt, ze droga i uważam, ze te drzwi to żal i tyle..

iti

Postautor: iti » 04 sty 2015, 15:51

No nic, nie ma się o to co spierać, pewnie mogło być to lepiej rozwiązane, a jest jak jest. Trzeba się zorientować na tym etapie budowy, czy da się jeszcze coś z tym zrobić przy pośrednictwie Budimexu. Lepiej na tą chwilę skupić się na tym, a nie na bezprzedmiotowej dyskusji tutaj. Inna sprawa, że padło tu sporo ciekawych argumentów i sporo z tych postów można się było dowiedzieć :!: Teraz czas pocisnąć Budimex i sprawdzić czy coś da się ugrać jeszcze ;)

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 04 sty 2015, 22:43

Zamykam wątek, bo ta dyskusja staję się jałowa :) Choć sporo można się było z niej dowiedzieć, za co dziękuję wszystkim biorącym w niej udział :!: Najlepiej spytać w Budimexie czy da się tam coś przerobić jeszcze na tym etapie, ale do tego załóżmy nowy temat - każdy może to zrobić do czego zachęcam.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”