Problemy mieszkańców do koniecznego rozwiązania (os. Orlińskiego 6)

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Anna

Re: Problemy mieszkańców do koniecznego rozwiązania (os. Orlińskiego 6)

Postautor: Anna » 19 lip 2016, 12:01

Nadal nie widzę odpowiedzi gdzie podzieje się 1400 aut? Widzicie jak wygląda Avia, nie chcecie rozwiązywać problemu to u nas będzie tak samo.

Kicek mylisz się. Bx nic nie dostał od miasta, przepisy określają ile ma być wszystkich miejsc postojowych i one są! To są te płatne miejsca a ogólnodostępnych jest ok 95 wzdłuż ul. Orlińskiego, więcej nie ma nic.

gucio

Postautor: gucio » 19 lip 2016, 12:16

Pani Aniu albo kpi Pani z Nas albo coś niedobrego się dzieje się . . .
Czy myśli Pani sobie że Budimex działa wbrew prawu?
Jest zachowana minimalna ilość miejsc nie było kilka lat temu jak budowali żadnych ustaw ze na każde mieszkanie jest miejsce postojowe.
Na każdym spotkaniu w każdej ulotce i prospekcie wydawanej przez bmx byliśmy informowani o takiej a nie innej liczbie wiec do kogo te pretensje. Trzeba być świadomym klientem :-)
Myślę że ten temat już dawno się wyczerpał i jest jałowy. .
Każdy kto będzie chciał parkować będzie sobie szukal miejsca wolnego ale zgodnie z obowiązującymi znakami drogowymi.
Powodzenia :-)

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 19 lip 2016, 12:23

Pani Anno
zapraszam na Orlińskiego 4 i proszę spróbować
zaparkować na/wyjechać z
miejsca parkingowego przed blokiem w momencie kiedy oba miejsca graniczące będą zajęte, a na chodniku przed będzie stało auto.

Życze powodzenie i pozdrowienia dla lakiernika

morth

Postautor: morth » 19 lip 2016, 12:47

Anna pisze:Nadal nie widzę odpowiedzi gdzie podzieje się 1400 aut? Widzicie jak wygląda Avia, nie chcecie rozwiązywać problemu to u nas będzie tak samo.

Nie będzie z prostego powodu, Avia ma szlaban i tam bodajże nie ma praw SM a na Orlińskiego ma :D (proszę mnie poprawić jak się mylę).

Gdzie się podzieją. Nie wiem może nawet na Mistrzejowicach jak się nie znajdzie miejsca bliżej, aby nikomu nie przeszkadzać i nie łamać przepisów drogowych. Już nawet pomijając sprawę "przeszkadzania" "normalnym" użytkownikom chodników/dróg droga musi być przejezdna dla Straży pożarnej.

Od początku było wiadomo że miejsc będzie mało, wnioskuje że ludzie jednak mieli trochę wyobraźni i jakiś plan na to mieli jak nie wykupili sobie miejsca (abonamentowy parking na lotnisku/ parkowanie 2 km dalej czy inne metody)

Kicek

Postautor: Kicek » 19 lip 2016, 12:52

Pani Anno,
Nie wiem skąd Pani czerpie wiedzę, ale wymagana liczba miejsc, ich położenie oraz liczba miejsc dla osób niepełnosprawnych określona jest bądź w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, bądź w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Tego rodzaju zapisy są prawnie uzasadnione ogólną zasadą kształtowania ładu przestrzennego zawartą w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 27 marca 2003 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 80, poz. 717, z późn. zm.).
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 19 lip 2016, 13:00

wyliczenia są poprawne
pozwolenia na budowę było wydawane gdy min współczynnik miejsc postojowych do mieszkań wynosił 0,6
wiec 3500 mieszkań * 0.6 miejsc postojowych = 2100

Ciekawe tylko jak to jest z Orlińskiego 1 musieli chyba dostać nowe pozwolenie na budowę a w miedzy czasie wymagany współczynnik miejsc postojowych do mieszkań wzrosł

Anna

Postautor: Anna » 19 lip 2016, 13:07

Bx zgodnie z prawem wyznaczył wymagane prawem miejsca i to są te 95 + wszystkie płatne (to jest to co musiał), wiec nie wiem skąd to stwierdzenie, że nie działa zgodnie z prawem.

Na O4 byłam wczoraj, byłam w sobotę, jestem regularnie i poza opisanymi przeze mnie problemami nie stałam kilka minut do wyjazdu.

Owszem mylisz się. SM działa na wezwanie we wszystkich terenach miasta, bez znaczenia czy prywatne czy miejski, zachęcam do przeczytania uchwały SM.

I tez liczba 2100 miejsc jest całkowitą wartością wszystkich wymaganych miejsc w tym dla niepełnosprawnych.

Widzę, że nie ma tutaj ludzi chcących próbować rozwiązywać problemy tylko je tworzyć.

Żegnam Państwa!

sand

Postautor: sand » 19 lip 2016, 13:45

Nikt nie tworzy problemu, dla Wszystkich sytuacja jest jasna. Wyznaczone miejsca parkingowe służą do parkowania, chodniki są przeznaczone do ruchu pieszego, droga pożarowa ma być przejezdna, a SM ma to egzekwować. Każdy mieszkaniec podpisując umowę deweloperską zgodził się (świadomie lub nie - to nie jest w tym momencie ważne) na taki stan rzeczy.

morth

Postautor: morth » 19 lip 2016, 13:59

Pani Anno z tego co się orientuje to odcinek ulicy Orlińskiego od bramy ma tabliczkę "droga wewnętrzna" do bramy jest to droga publiczna ( również mogę się mylić, ale odwołuje się do tego tematu viewtopic.php?t=547)

Poniżej cytat z artykułu z neta (:

"Straż miejska ani policja nie może pomóc wspólnotom mieszkaniowym. Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym nie obejmują bowiem dróg wewnętrznych. Ustawa ta reguluje zasady ruchu na drogach publicznych i w strefach zamieszkania. Drogi wewnętrzne są to drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych"

Przepaszam ale wymyśliła sobie Pani że się ludzie zgodzą na zagracanie chodników przez to w Pani mniemaniu my stwarzamy problemy bo nie wyraziliśmy aprobaty dla tego pomysłu?

Paola_g87

Postautor: Paola_g87 » 19 lip 2016, 17:47

jasiek pisze:Fajnie sie planuje i patrzy na cos z zewnatrz. Ja tez moge powiedziec, ze tam gdzie mieszkalam ludzie przestrzegali znaku zakazu parkowania. Dopóki sie nie zamieszka i zobaczy jacy sa ludzie we wspólnocie to można sobie ustalać wszystko a potem i tak nie dojdzie się do porozumienia. Ja mam nadzieje, ze sąsiedzi będą w porządku i da się stworzyć jakies przyjazne relacje. Monitoring i ochroniarz nic nie da jesli ludzie nie potrafią nawet zamknąć drzwi wejściowych od klatki tylko dzień i noc są podstawione klinem i nikt nie ma problemu z wejściem. Dopóki nic nikomu nie zginie to chyba nie będą zamykane. Gdyby miejsca postojowe były szersze to można by bylo rozważać jakiekolwiek stawianie aut ale jest to poprostu niemożliwe! Parkowanie w hali garażowej w porównaniu z tym co jest przed blokiem to pikuś. Nie wspomnę już o tym, że za utrzymanie miejsc postojowych i w hali i przed blokiem płaci się nie tylko za utrzymanie ale i podatek od nieruchomości itd. Dlaczego ktos zastawiając mi swobodny wjazd na miejsce ma miec nawet blizej niz ja do klatki a ja musze sie przeciskać miedzy samochodami żeby nawet ze zwykla torebka w ręce przejść. Miejsca sa tak wąskie, ze nie ma szans dziecka z fotelikiem wsadzić bez wyjechania z miejsca !! Jeśli wyjdzie ktoś z inicjatywa dodatkowego parkingu to go poprę i powalczę o dodatkowe miejsca. Jak do nas przyjezdza ktos samochodem to zostawia go pod budimexem i przychodzi pieszo. Nie widzimy w tym żadnego problemu, nasi goście tez nie. Prawda jest taka że ludziom jest szkoda kasy na te miejsca i to jest główny argument. Tylko lamenty a póki co miejsca są.

Nie zgodzę się będę mieszkać na 010 i planowałam zakup miejsca parkingowego za 25k mając na uwadze ogromne problemy z parkowaniem niestety nie kupiłam miejsca bo WSZYSTKIE ZOSTAŁY SPRZEDANE! jak wszyscy mieszańcy się wprowadzą to będzie naprawdę ciężko nie mówię tylko o sobie uważam że osoby które mają swoje miejsca parkingowe też powinny zainteresować się problemem bo będą też do nich przyjezdzać znajomi, rodzina i ciekawe gdzie zaparkują jak mieszkańcy nie będą mieli gdzie;/;/;/fakt że problem realnie pojawi się za 2 lata jak wszyscy będziemy już mieszkać uważam że temat jest bardzo ważny i trzeba spróbować teraz znaleść jakies rozwiązanie.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”