Witam wszystkich

Kupuję mieszkanie w omawianej inwestycji i dodatkowo w tym momencie również jestem mieszkańcem spółdzielni Czyżyny. Może przybliżę trochę temat tej inwestycji.
Nowy pisze:Jakie były tam ceny metra kwadratowego
Ceny za mieszkania są wyszczególnione na stronie spółdzielni. Ogólnie ceny wahają się w granicach 4900 zł - 6290 zł. Ale zdecydowana większość mieszkań jest w cenach ok. 5500 zł - 6000 zł. Cena miejsca postojowego to 30 700 zł, natomiast cena za m^2 komórki lokatorskiej to 1 933 zł.
Nowy pisze:jak się kupuje mieszkanie od spółdzielni
Od spółdzielni kupuje się dokładnie tak samo jak od dewelopera - zgodnie z ustawą "deweloperską" spółdzielnie obowiązują dokładnie takie same przepisy co deweloperów.
Nowy pisze:jaki jest system płatności itp.

Inwestycja jest finansowana poprzez otwarty rachunek powierniczy. Pierwsza wpłata jest w wysokości 10 % ceny mieszkania, następnie co kwartał po 18 % ceny mieszkania.
Nowy pisze:Plusem jest też to, że do każdego mieszkania chyba będzie przynależała komórka lokatorska
Tak, komórek lokatorskich jest tyle ile mieszkań i co ciekawe większość z nich znajduje się bezpośrednio na piętrach nieopodal mieszkań.
MarcinJ pisze:Poza tym to ciekawe, jak tam wyglądają ceny, czy da się ze Spółdzielnią Mieszkaniową Czyżyny negocjować itp.
Z negocjacjami jest ciężko, z jednej strony wydawałoby się, że konkurencja na okolicznym rynku jest duża, ale zainteresowanie tymi mieszkaniami też ogromne, a ceny nie odbiegają od cen mieszkań Dasty czy Proins, a nawet są nieco niższe. Stąd też spółdzielnia nie jest chętna do udzielania rabatów
MarcinJ pisze:jak im się będzie współpracowało ze spółdzielnią
Jako mieszkaniec bloku zarządzanego przez spółdzielnie nie mam na co narzekać. Nie mogę mieć żadnych uwag co do dbania o budynki (w rozumieniu zarówno utrzymania czystości, jak i remonty). Co roku dostajemy szczegółowy wykaz ile spółdzielnia zarobiła i ile wydała w roku poprzednim, tak więc wszystkie działania spółdzielni są transparentne. Również otrzymujemy plan remontów na kilka najbliższych lat. Ogólnie rzecz biorąc jesteśmy zadowoleni ze współpracy ze spółdzielnią.
Ponadto kontakt z przemiłą Panią ze spółdzielni jest bardzo dobry i można naprawdę wszystko załatwić

Ze zmianami układu mieszkania czy instalacji też nie ma problemu.
Może znajdą się tutaj jacyś sąsiedzi?