Woda i jej zapach w Krakowie (osiedle Orlińskiego 4 w Czyżynach)

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Staś

Re: Woda i jej zapach w Krakowie (osiedle Orlińskiego 4 w Czyżynach)

Postautor: Staś » 24 sie 2016, 14:38

amm pisze:
Staś pisze:Sprawa jest bardzo prosta. Woda w krakowskich kranach jest jedną z najczystszych w Polsce. Można śmiało pić prosto z kranu. Cały Kraków jest zaopatrywany ze zbiornika w Dobczycach. Ewentualny zapach pojawia się najczęściej rano - jest to efekt stania wody w rurach przez całą noc. Nawet przeczysta woda, gdy stoi, może się zaśmierdzieć. Blok nie jest jeszcze chyba w całości zamieszkany, jest ciepło i sporo wody stoi w rurach. Stąd zapachowy efekt. U mnie po drugiej stronie Krakowa też tak jest rano przy porannych ablucjach.

Bzdura, Kraków jest zaoopatrywany z 4 różnych źródeł: Bielan, Dłubni, Rudawy oraz Raby (zbiornik w Dobczycach).
Mieszkałam w różnych częściach Krakowa i w mojej opinii "najprzyjemniejsza" jest woda z Dobczyc, "najmniej przyjemna" - z Dłubni. Czy ktoś orientował się z jakiego ujęcia brana jest woda dla Avii/Orlińskiego?

Bzdura! Kilka lat temu ogłoszono hucznie, że chyba 90 % Krakowa przełączono na stałe na Dobczyce (najczystsza). 90 % to liczba mieszkańców, a nie powierzchnia, bo np. na Bielanach nie ma bloków, czyli są domki z niskim zagęszczeniem. Reszta to w tej chwili ujęcia rezerwowe. Muszą być ze względu na wielkość miasta i ewentualne zatrucie lub zanieczyszczenia. Jakaś część N.Huty ma jeszcze z Dłubni - wschodnia część (Wzgórza Krzesł.).

http://wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody/ ... -wode.html
Z mapki wynika, że Avia i Orlińskiego to RABA (Rudawa w rezerwie).
Ja w tej chwili mieszkam w żółtej strefie, czyli Raba, a jak pisałem wcześniej, też czasem wonieje.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 24 sie 2016, 16:05

Skoro w zasadzie wszyscy mają z Dobczyc wodę, to nie wiem po co te mapki w takim razie.

Obrazek

Tym bardziej, że można też znaleźć na stronie papki, na których widać gdzie w Krakowie jest w twarda, a gdzie miękka woda, a gdyby była z jednego ujęcia, to nie byłoby chyba różnic żadnych...

eve

Postautor: eve » 24 sie 2016, 20:10

@MarcinJ

granice na tej mapce są dość umowne, a to dlatego, że zależą od ciśnienia zadanego przez poszczególne ZUWy
Nie ma tutaj oddzielnych instalacji. Co więcej, gdy tylko pogorszą się wskaźniki (te podstawowe są na bieżąco monitorowane), odcina się zasilanie z danego ujęcia. Dzieje się tak na przykład po intensywnych opadach deszczu, wówczas mętność wody w Dłubni gwałtownie wzrasta, a zasilanie tego terenu przejmują zazwyczaj Dobczyce.

+3 grosze do głównego wątku... Bardzo dużo zależy od instalacji, intensywności jej użytkowania (zastoje niewskazane). Pisząc instalacji, mam na myślę nie tylko tę w bloku, ale całą instalację od stacji uzdatniania do kranu. Z drugiej strony kwestia nowości instalacji w budynku też może mieć znaczenie. Ponadto, czy czujecie różnice między zimną a ciepłą wodą? Czy osoba odpowiedzialna za konserwację CWU przegrzewa ją odpowiednio często?

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”