Hynk 64B Kraków - Spółdzielnia Mieszkaniowa Czyżyny (forum i opinie) - pas startowy

Forum budynku Hynka 64B w Krakowie dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny.
lofinden

Re: Inwestycja Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny forum - Kraków pas startowy

Postautor: lofinden » 24 sie 2016, 21:59

alucarD pisze:Informacje o budynku Spółdzielni mam od osoby zajmującej się sprzedażą tych mieszkań. Natomiast jeśli chodzi o Budimex, sam mam kilkoro znajomych, którzy kupili tam mieszkanie w celu wynajmu oraz wiem o innych przypadkach z drugiej ręki.

Maciej wróżbita :) Jak kupowałem od Budimexu to nikt się mnie nie pytał co będę później z tym mieszkaniem robił więc nie wiem skąd informacja 2 lata przed oddaniem budynku, że nie będzie nikt wynajmował.
Ja osobiście nie znam nikogo kto kupił od Budimexu na wynajem, a znam kilka osób, które kupiły dla siebie. O czym to świadczy? O niczym. Nigdy nie wiesz na kogo trafisz.

alucarD

Postautor: alucarD » 25 sie 2016, 6:24

Widzę, że grupa mieszkańców Budimexu jest silna :) Ja nie chcę nikogo przekonywać, która inwestycja jest lepsza. Każdy wybrał to, co według niego bardziej mu odpowiadało. Ja tylko wyraziłem swoje zdanie na temat budynku od Spółdzielni, a tu Aviovcy na mnie naskoczyli, że się nie znam :) No bo się nie znam, nie jestem specjalistą od rynku nieruchomości. Podkreślam, że to jest tylko i wyłącznie moja opinia o tych inwestycjach! Jakbym twierdził, że Avia jest ciekawszą opcją to bym tam kupował mieszkanie ;) Poza tym widzę, że temat nam się trochę rozjechał, miało być o inwestycji przy Hynka 64B, a jest dochodzenie się, które mieszkania są lepsze ;)

EDIT:

lofinden pisze:Jak kupowałem od Budimexu to nikt się mnie nie pytał co będę później z tym mieszkaniem robił więc nie wiem skąd informacja 2 lata przed oddaniem budynku, że nie będzie nikt wynajmował.

Bo nikt się pytać o to nie musi, takie rzeczy w większości przypadków da się "wyczuć". Inaczej się zachowuje, inaczej rozmawia i inne pytania zadaje osoba, która kupuje dla siebie a inaczej osoba kupująca pod wynajem. Sprzedawca pracujący w branży kilka lat z łatwością może takie niuanse wypatrzeć. Oczywiście, nie w każdym przypadku tak będzie, ale tak jak pisałem przed chwilą, wydaje mi się, że w zdecydowanej większości.

ked14

Postautor: ked14 » 25 sie 2016, 7:43

alucarD pisze:No bo się nie znam, nie jestem specjalistą od rynku nieruchomości.

EDIT:

lofinden pisze:Jak kupowałem od Budimexu to nikt się mnie nie pytał co będę później z tym mieszkaniem robił więc nie wiem skąd informacja 2 lata przed oddaniem budynku, że nie będzie nikt wynajmował.

Bo nikt się pytać o to nie musi, takie rzeczy w większości przypadków da się "wyczuć". Inaczej się zachowuje, inaczej rozmawia i inne pytania zadaje osoba, która kupuje dla siebie a inaczej osoba kupująca pod wynajem. Sprzedawca pracujący w branży kilka lat z łatwością może takie niuanse wypatrzeć. Oczywiście, nie w każdym przypadku tak będzie, ale tak jak pisałem przed chwilą, wydaje mi się, że w zdecydowanej większości.

Nie jestem specjalistą, ale wiem jak to wygląda :lol:
Powodzenia w dalszej sprzedaży ;)

adi

Postautor: adi » 25 sie 2016, 10:00

Jak na inwestycje Spółdzielni Mieszkaniowych, to wizualizacja tego nowego bloku nawet mi się podoba - nieźle dobrane kolory na elewacji, duże balkony i z tego co widzę, to wiele mieszkań będzie miało więcej niż jedna wystawę :) Choć osoby, które będą mieć okna na tą przecinkę pośrodku, do kolejnego sąsiada nie będą miały daleko, ale to dzisiaj raczej standard. Było o tym, że ładna elewacja, ale trochę szkoda, że chyba w małym stopniu będzie pasowała do tego, co znajduje się po sąsiedzku, a zanosi się tam na niezły miszmasz, bo każdy stawia po swojemu.

Obrazek

Mi tu brakuje lokali usługowych na parterze, ale widać spółdzielnia stwierdziła, że o to zadbają inni inwestorzy obok ;) Za to parter został zagospodarowany pod miejsca postojowe dla mieszkańców - no niby można i nie będzie samochodów pod blokiem, ale jednak można by go lepiej wykorzystać, a pod nim zrobić dwa poziomy garażu, co jest oczywiście mocno droższe. Dla mieszkańców pewnie lepiej, że nie będą mieć pod oknami klientów, przywożenia towaru itp., ale jednak chciałoby się, żeby powstawało tam jakieś małe lokalne centrum, lokale usługowe na pewno w jakimś stopniu by to ułatwiły :)

eve

Postautor: eve » 30 sie 2016, 22:01

3 grosze do tematu :D

1. Deweloper powie Ci wszystko, co chcesz usłyszeć, więc nie brałabym na poważnie tekstów, że tu ludzie kupują dla siebie, a tam na wynajem. Co więcej, większość mieszkań Bdmxu była dostępna w programie MDM, czego nie można powiedzieć o tej inwestycji. Dla tych, którzy nie są w temacie - przez 5 lat od daty przeniesienia własności(!) nie można takiego mieszkania sprzedać, wynająć, a nawet użyczyć, w przeciwnym razie trzeba oddać dofinansowanie. Wnioski wyciągnijcie sami :P

2. Ceny mieszkań... W odniesieniu do 2-pokojowych mieszkań, ok 41 m2, Bdmx nie miał sobie równych. W podobnych lokalizacjach, a nawet tych dalej położonych od centrum, gorzej skomunikowanych, musiałabym zapłacić średnio 40 tyś. więcej. I nie mogłabym skorzystać z MDM, z uwagi na przekroczenie maksymalnej stawki za m2, co daje kolejne 20 tyś. Czyli tak, jakbym miejsce postojowe w garażu miała gratis i jeszcze zostało 10 tys. na wykończenie... (Nie, nie kupiłam go, póki co nie mam samochodu i nie planuje w najbliższym czasie kupować, + nie mogłam go włączyć do kredytu na mieszkanie, przez ww. MDM)

3. Jak na mój gust, lokale usługowe w budynku mieszkalnym, to tylko i wyłącznie komplikacje :D A to dlatego, że osobno ustala się stawki eksploatacyjne dla lokali mieszkalnych i usługowych, co stale wywołuje napięcia na linii przedsiębiorca-właściciele mieszkań. Dodajmy do tego hałas wywołany np. przez dodatkowe systemy klimatyzacji (zwłaszcza w sklepach spożywczych) lub poranne dostawy, wiecznie przepełnione kontenery na odpady, spory o utrzymanie czystości i odśnieżanie itd. Dodatkowo ... opóźnienia w płatnościach. Jakoś tak dziwnie się składa, że lokale usługowe częściej i na większe kwoty zalegają z opłatami za utrzymanie nieruchomości wspólnej i media, na czym cierpią pozostali właściciele.

alucarD

Postautor: alucarD » 31 sie 2016, 13:37

eve pisze: Deweloper powie Ci wszystko, co chcesz usłyszeć, więc nie brałabym na poważnie tekstów, że tu ludzie kupują dla siebie, a tam na wynajem.

Wydaje mi się, że deweloper wciskać kity to może osobom, które zastanawiają się nad kupnem mieszkania, a nie w luźnej, praktycznie prywatnej rozmowie po opłaceniu już sporej części mieszkania. Jaki miałby w tym interes? I tak nie mogę w łatwy sposób zrezygnować z zakupu - wiąże się to z wypłaceniem dość dużego odszkodowania.

eve pisze: Co więcej, większość mieszkań Bdmxu była dostępna w programie MDM, czego nie można powiedzieć o tej inwestycji. Dla tych, którzy nie są w temacie - przez 5 lat od daty przeniesienia własności(!) nie można takiego mieszkania sprzedać, wynająć, a nawet użyczyć, w przeciwnym razie trzeba oddać dofinansowanie. Wnioski wyciągnijcie sami :P

Tylko w sytuacji, którą ja opisywałem nikt z moich znajomych nie kupował z dofinansowaniem. Cena sama w sobie jest na tyle atrakcyjna, że po prostu opłaca się kupić tam mieszkanie na wynajem :)

iti

Postautor: iti » 16 mar 2017, 23:33

Jeszcze jedna inwestycja przy pasie startowym w Krakowie uwieczniona podczas spaceru :)

Obrazek

Ta okolica też mocno się dogęszcza, a pewnie niedługo z budową nieco dalej ruszy także deweloper Dasta Invest. W każdym razie wygląda na to, że budowany przez Spółdzielnię Mieszkaniową Czyżyny budynek, już wyższy nie będzie, bo robią tam obróbki wokół dachu. Na kiedy są tam planowane odbiory mieszkań? Pewnie jeszcze z rok do tego zostało. Ciekawe czy dobrze się tam mieszkania sprzedają.

eve

Postautor: eve » 17 mar 2017, 0:22

Patrząc na ich stronę, to chyba słabo im ta sprzedaż idzie. Wisi ta oferta już jakiś czas, a ledwo połowa mieszkań sprzedana.
I mało ustawne się wydają te mieszkania.

alucarD

Postautor: alucarD » 18 mar 2017, 10:28

iti pisze:Ta okolica też mocno się dogęszcza, a pewnie niedługo z budową nieco dalej ruszy także deweloper Dasta Invest.

Dasta już kopie "dziurę" pod nowy blok :)

iti pisze:W każdym razie wygląda na to, że budowany przez Spółdzielnię Mieszkaniową Czyżyny budynek, już wyższy nie będzie, bo robią tam obróbki wokół dachu. Na kiedy są tam planowane odbiory mieszkań? Pewnie jeszcze z rok do tego zostało.

Koniec budowy jest zapowiedziany na połowę sierpnia tego roku. Odbiory mieszkań spółdzielnia planuje zacząć od października.

eve pisze:Patrząc na ich stronę, to chyba słabo im ta sprzedaż idzie. Wisi ta oferta już jakiś czas, a ledwo połowa mieszkań sprzedana.
I mało ustawne się wydają te mieszkania.

Strona jest aktualizowana jak się komuś przypomni. Jest mocno nieaktualna. Z rozmowy ze spółdzielnią wynika, że dużo więcej mieszkań jest sprzedanych niż widnieje na stronie, lecz nie znam dokładnych statystyk.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 18 mar 2017, 11:49

Dasta już kopie "dziurę" pod nowy blok :)

W którym miejscu.:?:

Wróć do „Hynka 64B - SM Czyżyny - forum mieszkańców”