Wybór, rezerwacja i zakup mieszkań na Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
mg100

Re: Wybór, rezerwacja i zakup mieszkań na Orlińskiego 1

Postautor: mg100 » 15 lis 2014, 14:23

Cieszcie się póki tego jeszcze nie ma. Jak się wprowadzicie, to się okaże jaki chłam wam sprzedano po pozornie niskiej cenie.
Mieszkaniec Avii 6.

iti

Postautor: iti » 15 lis 2014, 14:44

@mg100, a możesz napisać o tym coś więcej? Bo wydaje się, że to interesujący wątek.

pmj85

Postautor: pmj85 » 15 lis 2014, 16:40

@mg100, można prosić o konkrety?

mg100

Postautor: mg100 » 15 lis 2014, 23:15

Generalnie jakość materiałów bardzo niska - ściany z bloczków silikatowych, słychać sąsiadów, słychać kroki sąsiadów z góry, z mieszkań przylegających do szybu windy słychać jazdę windy. Okna kiepskie, nieszczelne i prawie w ogóle nie tłumiące hałasu. W szczycie przy zamkniętych oknach doskwiera hałas ze Stella Sawickiego (8 piętro). Bardzo głośne wentylatory w mieszkaniach. Ludzie z powodu ich hałasu wyłączają je na stałe, przez co pozbywają się jakiejkolwiek wentylacji mieszkania. Duże problemy z zasięgiem GSM. W niektórych mieszkaniach trzeba rozmawiać z balkonu.
Usuwanie usterek ciągnie się miesiącami i jest irytujące. Budimex do usuwania wynajął jedną firmę, z pożal się boże fachowcami.... Ręce opadają jak oni to "naprawiają"
Szef tej firmy kiedyś przy usuwaniu u mnie kolejnej usterki powiedział, cytuję: "Ten blok to jedna wielka usterka, a Budimex nie wyciąga z tego żadnych wniosków".
Usuwanie usterek jest do tego stopnia irytujące, ze większość ludzi zaczęła na własną rękę i koszt sobie wszystko naprawiać...
Miła uprzejmość Budimexu kończy się z chwilą podpisania umowy, Panie w biurze są pijarowo wytresowane i niestety wielu na to idzie.
Domniemywam , ze ten nasz blok i tak będzie jakościowo najlepszy w porównaniu do tego co wybudują na Orlińskiego i kolejnych etapach Avii. Tam podobno zrezygnowano i tak z nie najlepszych bloczków silikatowych na 10cm kostki gipsowe.... Nie będzie im zależało na jakości, bo przecież prawie wszystko sprzedane na etapie dziury w ziemi. W kolejnym roku sprzedadzą w podobny sposób kolejne bloki, a w 2016-17 wszyscy obudzą się z ręka w nocniku.

Poniżej lista niektórych usterek i awarii w bloku oddanym rok temu:

· Zapadnięty chodnik na skrzyżowaniu alei spacerowej i drogi wewnętrznej
· Zalane mieszkanie na 10 pietrze z powodu przeciekającego dachu
· Uszkodzona wciągarka i przekładnia w windzie w klatce A. Po długiej wojnie, wciągarka została wymieniona. Blok bez windy 1 tydzień
· Otwierające się maskownice szachtów w korytarzach
· Brak możliwość regulacji samozamykacza w klatce C
· Niedomykające się drzwi przy domofonie w klatce B
· Uszkodzony czujnik dymu na pierwszym piętrze w klatce C.
· Wyłączający się bezpiecznik ogrzewania rury spustowej.
· Wyłączający się bezpiecznik oświetlenia korytarzy w klatce A (wykuwali kable na kilku pietrach)
· Czternaście przecieków w hali garażowej w tym wycieki wody z dylatacji i systemowych przejść teletechnicznych (na razie pozaklejali pianką). Na innych inwestycjach podobno już 7 lat tak zaklejają,.....
· Wykruszający się zjazd do garażu podziemnego.
· Łuszcząca się farba okuć blacharskich - na etapie budowy porysowano parapety i rysy pomalowana byle jaka farbą w spray'u
· Nie działający jeden wentylator w garażu podziemnym
· Zawilgocenia oraz odpadające cokoły w klatce A poziom -1. Grzyb w schowkach lokatorskich
· Niskie ciśnienie wody w klatce C. Wieczorami woda w ogole nie leci
· Uszkodzone drzwiczki wahadłowe (zabezpieczenie przed zejściem do garażu) w klatce A i B

Staś

Postautor: Staś » 16 lis 2014, 10:56

Ściany z bloczków silikatowych nie są przyczyną słyszenia sąsiadów. Wszystkie ściany rozdzielające mieszkania to ściany nośne, wykonany z żelazobetonu. Przypadłość, że coś słychać to nie wina Budimexu, tylko charakterystyczna rzecz dla wszystkich bloków. Trzeba było kupić dom wolnostojący. Hałas dochodzący z ulicy Stella-Sawickiego to chyba normalna rzecz. Jak się mieszka w mieście, to trudno spodziewać się czegoś innego. Ulica była wcześniej niż bloki. Szczelne okna nic tu nie pomogą, bo latem, np. wieczorem trzeba je otworzyć. Trzeba było przed zakupem usiąść wieczorem w miejscu gdzie miał powstać blok, zamknąć oczy i zastanowić się , czy taki szum będzie przeszkadzał. Problemy z zasięgiem GSM mają być winą Budimexu? Uśmiałem się. Jak się meszka w żelbetowym klocku , pomiędzy innymi takimi klockami to może być kłopot z zasięgiem. Normalna rzecz. Jeśli chodzi o wilgoć , oczywiście nie powinno jej być ale w nowym budynku to normalna rzecz- musi doschnąć (czasem klika lat) i złapać swój klimat. Wykruszający się zjazd - wina soli nanoszonej na kołach. Mosty i wiadukty się rozpadają z tego powodu. Widziałem, że zjazd remontowano - czyli naprawiają. Zalane mieszkanie. To nie powinno mieć miejsca, ale wcześniej , czy później się zdarzy (mieszkałem kiedyś na ostatnim- dziesiątym), więc doświadczenie życiowe uczy, że nie kupuje się mieszkania na ostatnim piętrze. Dochodzą jeszcze zwiększone koszty ogrzewania (straty przez strop).
Co do usterek budowlanych i ich usuwania. Chyba nie było jeszcze na świecie obiektu który nie miałby mniejszych, lub większych wad. Porozmawiaj z osobami które budowały sobie domki. Pilnowały, doglądały, a każda miała jakiś kłopot, i za drugim, trzecim....piątym razem zrobiłaby to inaczej. Co do usuwania usterek to trzeba być konsekwentnym i wymuszać to , co się należy. Podobnie jest we wszystkich serwisach, czy to samochodowym , czy innym.
Myślę jednak, że wielkiej tragedii nie ma, a pomalowanie parapetu przy własnym oknie, nawet na własny koszt (raz na kilka lat) to nie problem. Wygląda mi na to , ze kolega kupił mieszkanie nie przemyślawszy tego wcześniej, może skuszony niską ceną, albo ma zbyt rozdmuchane wymagania względem rzeczywistości. Zanim ja się zdecydowałem, rozmawiałem z lokatorami Avii i nie mieli aż tak krytycznego nastawienia, cóż, co człowiek, to inne zdanie. Dziękuję jednak za cenne uwagi, na pewno się przydadzą przy odbiorze i potem.

iti

Postautor: iti » 16 lis 2014, 14:36

Też mam wrażenie, że wymienione usterki nie są specjalną katastrofą i wydaje mi się, że to sprawa normalna po oddaniu mieszkańcom budynku w którym jest pewnie ze 150 mieszkań. Rzadko się chyba zdarza, żeby wszystko było dopięte i nikt nie miał żadnych zastrzeżeń, a dotyczy to też raczej wszystkich inwestycji, również drogowych, publicznych itp. No i chyba tak, jak napisał @Staś, trzeba walczyć o naprawy wszystkiego i tak zwykle jest - oddajesz byty do reklamacji, zwracają Ci z adnotacją, że nie uznali, odsyłasz je z odwołaniem, znów nieskutecznie, kolejny raz odsyłasz z opinią rzeczoznawcy z federacji konsumentów i dostajesz nową parę... Trzeba się nawalczyć, ale tak jest wszędzie.

Ja np. zdaję sobie sprawę z tego, że w mieszkaniu nie będę miał cicho, ponieważ jest blisko do ulicy, ale coś za coś, chciałem mieć trochę przestrzeni za oknami. Poza tym mieszkałem kiedyś w mniej więcej w podobnej odległości od Opolskiej, więc jakoś jestem przygotowany na to, co może mnie spotkać. Podobnie jest z zasięgiem sieci komórkowych, sprawa powszechna na nowych osiedlach, na których jest sporo żelbetu.

Ale dzięki @mg100 za przytoczenie tych spraw, na pewno dobrze będzie zwrócić na to wszystko uwagę podczas odbierania własnego bloku od Budimexu. Dobrze wiedzieć jak to może wyglądać w przyszłości :)

Staś

Postautor: Staś » 16 lis 2014, 19:08

Zastanawia mnie, a zarazem dziwi i śmieszy, dlaczego Budimex podaje, ze są to budynki piętnastopiętrowe. One są szesnastopiętrowe przecież. Wysoka cześć, ta od strony Stella- Sawickiego, po wewnętrznej stronie ma nawet szesnaście balkonów- widać to na wizualizacjach.

Staś

Postautor: Staś » 16 lis 2014, 19:32

wizualizacja

Obrazek

pmj85

Postautor: pmj85 » 16 lis 2014, 19:42

Na 15 piętrze są mieszkania dwupoziomowe, ale Budimex piętra w tych mieszkaniach traktuje jako antresole i tak to jest zapisane w umowach. Pewnie to jest powód, dla którego podaje, że są to bloki 15, a nie 16 piętrowe.
Dodatkowo wygląda na to, że na wizualizacji jest błąd, ponieważ na rzutach tych mieszkań na antresolach nie ma balkonów.

Staś

Postautor: Staś » 16 lis 2014, 20:23

Antresola , czy nie antresola, to i tak jest piętro (poziom ponad parterem), ma nawet swoje okna. Jeśli np. mieszkałbym na III piętrze budynku czteropiętrowego, dokupiłbym sobie mieszkanie na IV piętrze nade mną i połączył mieszkania schodami w jedno, to czy blok stałby się trzypiętrowy? Chyba nie.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”