Problemy mieszkańców do koniecznego rozwiązania (os. Orlińskiego 6)

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sam.slater

Re: Problemy mieszkańców do koniecznego rozwiązania (os. Orlińskiego 6)

Postautor: sam.slater » 19 wrz 2016, 20:47

ngy16687 pisze:Sprawdzone empirycznie w dniu dzisiejszym. Jeśli na przeciwko Twojego miejsca parkingowego stoi samochód (nawet w połowie na chodniku) to samochodem kombi nie jestem w stanie zaparkować. Nakręciłem się jak cholera ryzykując porysowanie sąsiada. Reasumując jeśli Budimex lub Wspólnota nie postawi słupków na chodniku uniemożliwiających blokowanie miejsc postojowych to przed swoimi miejscami postawie je sam :D

Ja Ci pomogę ;)

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 19 wrz 2016, 20:50

Nie pomożesz, u mnie skill parkowania jest 11/10 możliwych. Także tylko słupeczki :lol:
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2016, 21:12 przez ngy16687, łącznie zmieniany 1 raz.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 19 wrz 2016, 20:57

a tak w ogóle to @michalb miejsce postojowe które nam zaplanowałeś na chodniku pod oknami spełniają poniższe warunki techniczne?

§ 19. Odległości od stanowisk na miejscach postojowych
1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego, z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw i boiska dla dzieci i młodzieży, nie może być mniejsza niż:
1) 7 m - w przypadku do 4 stanowisk włącznie;
2) 10 m - w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie;
3) 20 m - w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.

michalb

Postautor: michalb » 19 wrz 2016, 21:18

Zaproponowałem. NIE zaplanowałem.

Przytoczone przez ciebie przepisy już w pierwszym zdaniu dotyczą "wydzielonych miejsc postojowych". W mojej propozycji nie ma wydzielania żadnych miejsc postojowych. Wychodzę z założenia, a raczej z przepisów o ruchu drogowym że:
1) na chodniku możemy parkować całym samochodem, ale tylko przy krawędzi jezdni i jeśli szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu.
lub 2) Częściowo na chodniku - częściowo na jezdni: Możemy parkować, jeśli na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju, szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu oraz pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.

Oczywiście jest w przepisach informacja o zachowaniu 1,5 m chodnika dla pieszych. Ale tak jak już wcześniej argumentowałem -mamy do czynienia z drogą wewnętrzną pożarową. Przepisy o ruchu drogowym będą jej dotyczyć, jeśli Wspólnota przegłosuje odpowiednie oznakowanie.
Jednocześnie też dodawałem, że oznakowanie jest marnym rozwiązaniem - wystarczy spojrzeć na to co jest pod O4. Dlatego alternatywą są słupki.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 19 wrz 2016, 21:36

To inaczej: myślisz, że jeśli warunki techniczne pozwalałyby na umieszczenie wzdłuż ulicy i na chodniku miejsc postojowych to Budimex nie wykorzystałby tego aby je sprzedać? Przy tej ulicy nie da się parkować tak jak to opisałeś nie utrudniając innym ruchu.

ngy16687 pisze:Nie pomożesz, u mnie skill parkowania jest 11/10 możliwych. Także tylko słupeczki :lol:

miałem na myśli pomoc w montażu słupków, a nie w parkowaniu :lol:

michalb

Postautor: michalb » 19 wrz 2016, 21:48

Teoria ma swoje racje. Rzeczywistość swoje - patrz dziś na O4.
Albo O6 - dziś jeszcze nikt nie mieszka, a jak byłem dziś na osiedlu to nie można było już zaparkować wzdłuż bloku...

adi

Postautor: adi » 19 wrz 2016, 21:59

Co do rzeczywistości pod Orlińskiego 4, to nie przywiązywałbym się do tego, jak to wygląda na dzień dzisiejszy :)

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 20 wrz 2016, 11:50

Osobiście nie mam jeszcze miejsca postojowego. Czekam sobie od ponad 1,5 roku na "liście kolejkowej" parkingu pod O1 (podobno jestem w "top 10" ... co za wyróżnienie), choć niewiele brakowało bym nabył miejsce na dużym parkingu pod O4 (gdy jeszcze były dostępne) nawet kosztem przejścia tych 100m więcej. Miejsca postojowe pod samymi blokami odrzuciłem na wstępie, bo wiadomo było na 100%, że będzie problem z ich zastawianiem. Chyba jedynie te duże parkingi (O4, O1) będą gwarantowały jako-taki komfort parkowania i pewność, że nikt zaparkowanego pojazdu nie zastawi ... bo po prostu nie będzie miał jak i miejmy nadzieję, że bramki również zrobią swoje. Stąd zachęcam gorąco do walki o zakup miejsca właśnie tam, jeżeli ktoś ma/będzie_miał taką możliwość i chce oszczędzić sobie nerwów na przyszłość.

Z jednej strony mamy ludzi, którzy zapłacili kupę kasy za możliwość komfortowego parkowania (tak, 25 tysięcy za miejsce zewnętrzne to drożyzna), bez potrzeby kołowania po osiedlu przez 15-30min i tracenia nerwów. Osoby te boją się, że wyrzuciły pieniądze w błoto i nie będą mogły parkować/opuszczać swych miejsc parkingowych, ze względu na zastawianie ich przez sąsiadów - już w wielu tematach na forum padały wypowiedzi, że nie da się zaparkować gdy ktoś ustawi samochód na przeciwległym chodniku. Osoby te walczą o swoje i jest to jak najbardziej naturalne zachowanie.

Z drugiej strony mamy ludzi, którzy za miejsce postojowe nie zapłacili, a też chcą gdzieś parkować. Jak już ktoś zauważył, usiłują obarczać swoim problemem innych mieszkańców. Używają do tego "chwytów" w postaci "wyszło szydło z worka", "trzeba się dogadywać", "kompromis". Osoby te również walczą o swoje ... niby naturalne ... tyle, że "osobom z miejscami" wydaje się, że "osoby bez miejsc" walczą o swoje ich kosztem (nieużyteczne, drogie miejsca postojowe).

Ogólnie sytuacja dotycząca parkowania jest mocno "patowa" i raczej nie do "dogadania". Tutaj nie chodzi o to, że "ktoś zapłacił za miejsce postojowe i w zawistny sposób chce zabronić innym parkować za darmo, jak skończony ch*j". Tu chodzi o to, że ktoś zapłacił za miejsce postojowe niemałe pieniądze i boi się, że najzwyczajniej w świecie wyrzucił pieniądze w błoto, bo ze swojego miejsca nie będzie mógł korzystać. Tyle i tylko tyle. Gdyby drogi i chodniki były odpowiednio szerokie - na 100% nikt nie miałby nic przeciwko parkowaniu przy chodniku (może poza jakimiś "nawiedzonymi" jednostkami). Niestety - nie są. Problem istnieje i będzie istniał.

Kwestie takie jak komfort poruszania się po chodniku i drogę pożarową celowo pominąłem, bo wydaje mi się, że spora część użytkowników problem tak na prawdę bagatelizuje (NIESŁUSZNIE), ewentualnie używa go tylko jako oręża w walce o "swój kawałek dla zaparkowania samochodu".

W sumie to jestem ciekaw co z tego wszystkiego wyniknie ... może jakieś rozwiązanie pojawi się gdy w końcu utworzą się wspólnoty i ludzie zaczną rozmawiać ze sobą "na żywca", nie za pośrednictwem internetu.

kibras

Postautor: kibras » 23 wrz 2016, 0:28

Mieszkam w O4. Mam kupione miejsce parkingowe zewnętrzne pod O4. Gdy samochody parkują na chodniku pod moim miejscem, to nie ma problemu z zaparkowaniem samochodu. Wystarczy umiejętność jazdy samochodem i odrobina dobrej woli. Parkowanie zajmuje mi 20 sekund. Nie ma co robić z siebie ku****. Fakt jest taki, że ja miejsce mam zawsze (chociaż kosztowało dużo), a parkujący pod blokiem na chodniku muszą takie miejsce szczęśliwie znaleźć. Nie boli mnie takie parkowanie, bo do mnie też przyjeżdżają goście, rodzina. Nie zmienia, to faktu, że jak ktoś zaparkuje na trawie, przy samym skrzyżowaniu albo zastawi wejście na plac zabaw dla dzieci, to sam mam ochotę wezwać Straż Miejską. Bądźmy wyrozumiali, bo część ludzi chciałoby zakupić miejsca parkingowe, ale takiej możliwości nie ma. Akurat tych, którzy takiego zamiaru nigdy nie mieli i liczyli na "dzikie" parkowanie pod blokiem z premedytacją, mi nie żal, a takich też jest sporo. W końcu to Polska. Naród wspaniały, tylko ludzie ku***.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 23 wrz 2016, 18:53

kibras pisze:Mieszkam w O4. Mam kupione miejsce parkingowe zewnętrzne pod O4. Gdy samochody parkują na chodniku pod moim miejscem, to nie ma problemu z zaparkowaniem samochodu. Wystarczy umiejętność jazdy samochodem i odrobina dobrej woli. Parkowanie zajmuje mi 20 sekund. Nie ma co robić z siebie ku****. Fakt jest taki, że ja miejsce mam zawsze (chociaż kosztowało dużo), a parkujący pod blokiem na chodniku muszą takie miejsce szczęśliwie znaleźć. Nie boli mnie takie parkowanie, bo do mnie też przyjeżdżają goście, rodzina. Nie zmienia, to faktu, że jak ktoś zaparkuje na trawie, przy samym skrzyżowaniu albo zastawi wejście na plac zabaw dla dzieci, to sam mam ochotę wezwać Straż Miejską. Bądźmy wyrozumiali, bo część ludzi chciałoby zakupić miejsca parkingowe, ale takiej możliwości nie ma. Akurat tych, którzy takiego zamiaru nigdy nie mieli i liczyli na "dzikie" parkowanie pod blokiem z premedytacją, mi nie żal, a takich też jest sporo. W końcu to Polska. Naród wspaniały, tylko ludzie ku***.

Poczekaj aż ktoś tak zaparkuje, że nie będziesz mógł wyjechać. Już znam dwie osoby, które zmieniły swoje zdanie bo ktoś tak zaparkował, że nie było kombinacji z wyjazdem.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”