Parkowanie wzdłuż ul. Galicyjskiej w Krakowie obok inwestycji Centralna Park

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
michaljg

Re: Parkowanie wzdłuż ul. Galicyjskiej w Krakowie obok inwestycji Centralna Park

Postautor: michaljg » 08 lis 2016, 18:22

adi pisze:Ja tam nie chcę robić za czarnowidza, ale jeśli macie taką możliwość, to stawiajcie wcześniej słupki tam, gdzie nie można parkować, bo później może się to okazać niewykonalne. Problem nieźle widać na osiedlach Orlińskiego i Avia

Na Avii jest 0.6 miejsca parkingowego na mieszkanie, tutaj 1.45, to ponad dwukrotnie więcej, dlatego nie ma żadnego sensu porównywać tych dwóch osiedli.

Demiko

Re: Parkowanie wzdłuż ul. Galicyjskiej w Krakowie obok inwestycji Centralna Park

Postautor: Demiko » 08 lis 2016, 18:23

michaljg pisze:
adi pisze:Ja tam nie chcę robić za czarnowidza, ale jeśli macie taką możliwość, to stawiajcie wcześniej słupki tam, gdzie nie można parkować, bo później może się to okazać niewykonalne. Problem nieźle widać na osiedlach Orlińskiego i Avia

Na Avii jest 0.6 miejsca parkingowego na mieszkanie, tutaj 1.45, to ponad dwukrotnie więcej, dlatego nie ma żadnego sensu porównywać tych dwóch osiedli.
Zgadza sie ale trzeba jeszcze pod uwage wziac fakt, ze na dzien dzisiejszy sprzedalo sie ok. 30 miejsc postojowych na blisko 130 sprzedanych mieszkan ;) Wiec coz ze wskaznika, jesli spory procent miejsc nie zostanie wykupiony?

sidney

Postautor: sidney » 08 lis 2016, 18:45

Demiko pisze:
michaljg pisze:

Zgadza sie ale trzeba jeszcze pod uwage wziac fakt, ze na dzien dzisiejszy sprzedalo sie ok. 30 miejsc postojowych na blisko 130 sprzedanych mieszkan ;) Wiec coz ze wskaznika, jesli spory procent miejsc nie zostanie wykupiony?

co się stanie jeśli "spory procent miejsc nie zostanie wykupiony" ?

Demiko

Postautor: Demiko » 08 lis 2016, 18:49

sidney pisze:
Demiko pisze:
michaljg pisze:Na Avii jest 0.6 miejsca parkingowego na mieszkanie, tutaj 1.45, to ponad dwukrotnie więcej, dlatego nie ma żadnego sensu porównywać tych dwóch osiedli.

co się stanie jeśli "spory procent miejsc nie zostanie wykupiony" ?
Parkowanie na chodnikach, gdzie popadnie jeden na drugim? A moze na czyichs wykupionych miejscach, w koncu stanac gdzies trzeba a Polak potrafi. Wystarczy poczytac i poogladac zdjecia z chociazby wspomnianego tu Orlinskiego czy Avii.

michaljg

Postautor: michaljg » 08 lis 2016, 20:31

sidney pisze:co się stanie jeśli "spory procent miejsc nie zostanie wykupiony" ?

Wtedy będą obniżać cenę miejsc postojowych, nie widzę innego rozwiązania :)

Boston

Postautor: Boston » 08 lis 2016, 20:57

michaljg pisze:
sidney pisze:co się stanie jeśli "spory procent miejsc nie zostanie wykupiony" ?

Polaczkowo - nie kupilem bo nie - a jak bede parkowal gdzie mi sie podoba to mi obniza ceny bo mi sie nalezy.

No nie spoedziewam sie raczej dnia dziecka ze strony LCC - wrecz przeciwnie jak nie ma gdzie parkowac to beda trzymali ceny miejsc postojowych bo ktos sie na bank zdecyduje majac dosc przepychanek pod blokiem.

Pegaso

Postautor: Pegaso » 08 lis 2016, 21:33

A informacja o tych 30 miejscach jest pewna? Jak kupowałem mieszkanie to.juz ponad połowa miejsc w garażu była zajeta.

deceq

Postautor: deceq » 10 lis 2016, 22:24

Boston pisze:
michaljg pisze:

Polaczkowo - nie kupilem bo nie - a jak bede parkowal gdzie mi sie podoba to mi obniza ceny bo mi sie nalezy.

No nie spoedziewam sie raczej dnia dziecka ze strony LCC - wrecz przeciwnie jak nie ma gdzie parkowac to beda trzymali ceny miejsc postojowych bo ktos sie na bank zdecyduje majac dosc przepychanek pod blokiem.

Rozumiem, że Ty parkując gdzieś na mieście też robisz to tylko na wykupionych przez siebie miejscach parkingowych, bo na tych ogólnodostępnych tylko "polaczki" parkują, tak? Z tego co wiem, to po to są ogólnodostępne miejsca parkingowe żeby działały tak jak te na mieście - jest coś wolnego to parkuję, jeśli nie to parkuję dalej od domu, jeśli dalej nic nie ma to parkuję jeszcze dalej. W czym tu widzisz problem i "polaczkowe" podejście? Ostatnio w internecie każdy na siłę nadużywa tego stwierdzenia, próbując każdy rodzaj tylko według nich niesłusznego zachowania pod to podciągnąć. Czy według Ciebie każdy miał od razu wydać 50k czy 30k na miejsce parkingowe? Może ludzie nie są łosiami i ogarnęli że to jednak jakieś kilka razy za dużo za kawałek placu i wolą poczekać np na obniżkę cen lub zaryzykować dyskomfort braku pewnego miejsca parkingowego.

mistrzunio

Postautor: mistrzunio » 10 lis 2016, 23:08

Dokładnie jest tak jak kolego wyżej pisze, gdyby cena za miejsce parkingowe byla znośna, tj ok 12-15 k to duzo ludzi by kupiło.
Wyzywanie ludzi od polaczków to jest tylko takie poprawianie swojej samooceny :lol:

Demiko

Postautor: Demiko » 11 lis 2016, 11:26

deceq pisze:
Boston pisze:
michaljg pisze:Wtedy będą obniżać cenę miejsc postojowych, nie widzę innego rozwiązania :)

Rozumiem, że Ty parkując gdzieś na mieście też robisz to tylko na wykupionych przez siebie miejscach parkingowych, bo na tych ogólnodostępnych tylko "polaczki" parkują, tak? Z tego co wiem, to po to są ogólnodostępne miejsca parkingowe żeby działały tak jak te na mieście - jest coś wolnego to parkuję, jeśli nie to parkuję dalej od domu, jeśli dalej nic nie ma to parkuję jeszcze dalej. W czym tu widzisz problem i "polaczkowe" podejście? Ostatnio w internecie każdy na siłę nadużywa tego stwierdzenia, próbując każdy rodzaj tylko według nich niesłusznego zachowania pod to podciągnąć. Czy według Ciebie każdy miał od razu wydać 50k czy 30k na miejsce parkingowe? Może ludzie nie są łosiami i ogarnęli że to jednak jakieś kilka razy za dużo za kawałek placu i wolą poczekać np na obniżkę cen lub zaryzykować dyskomfort braku pewnego miejsca parkingowego.
Porównywanie chwilowego parkowania 'gdzies na miescie' do parkowania pod domem, gdzie samochod spedza srednio ponad pol kazdej doby, ma sie jak piernik do wiatraka. Poza tym, w centrum miasta gdzie obowiazuje strefa - owszem, placi sie, kolego, w parkometrze - a zatem wykupuje sie poniekad miejsce na okreslony czas.
Ulica Galicyjska ograniczona jest zakazami parkowania, a ilosc miejsc ogolnodostepnych i uliczek pod przyszlymi blokami w stosunku do ilosci mieszkan i idacej za nia ilosci samochodow nie pozostawiaja zludzen, ze bedzie to problem.
50k? Tyle miejsca w Centralnej Park nigdy nie kosztowaly. A obnizka cen byla i to istotna - do wysokosci 12k za miejsce, w zeszlym roku. Podobnie jak teraz do 15k w budynku E.
Poza tym, poruszyles istote rzeczy - 'ludzie ogarneli' - otoz to, Polacy tak wlasnie ogarniaja, a potem wyzywaja sie od 'ch*&ow' i innych, stajac jeden na drugim lub sie zastawiajac nagminnie - patrz forum Orlinskiego :) Piszesz, ze dla Ciebie problemu nie bedzie stanac gdzies dalej. Z moich doswiadczen mieszkania w krakowskich blokowiskach, niestety wynikaja inne wnioski - ludzie chca jednak stac blisko i czasami za wszelka cene, nawet do tego stopnia, ze zostaja nagle niepelnosprawnymi z magiczna niebieska naklejka, co prowadzi do wielu nieprzyjemnosci.

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”