Budowa wybiegu dla psów - roboty ziemne pomiędzy Kłosowskiego a Orlińskiego

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
xXx

Re: Budowa wybiegu dla psów - roboty ziemne pomiędzy Kłosowskiego a Orlińskiego

Postautor: xXx » 10 gru 2016, 13:47

maciek pisze:
Ja również nie widzę nic złego dla placu zabaw dla psów. Nawet byłby to dużo lepszy pomysł niż kolejny "plac zabaw dla dzieci".

Nasze obecne społeczeństwo uznaje wyższość posiadania psa nad posiadanie dzieci - można wywnioskować po tego typu wypowiedziach.
Jak wspomniałem na terenie spółdzielni likwiduje się małe place zabaw między blokami, wiesza się tablice z zakazem gry w piłkę, jazdy na rolkach itp. Nie jest to oczywiście wina spółdzielni, lecz jest to obraz zmiany sposobu postrzegania przez społeczeństwo. Wygodniej jest mieć pieska niż dziecko - po prostu. Po prostu w obecnych czasach wygodnie żyjemy. A co stanie się jak będziemy za wygodnie żyli - pokazuje 'eksperyment Calhouna" (tak dla zainteresowanych).
Swego czasu był tam projekt powstania strefy rekreacji - boisko, itp . Strefa rekreacji faktycznie powstanie tyle, że dla psów.
Ciekawe jak latem koło takiego psiego wychodka będzie się przechodzić (choć oczywiście są i tacy co po swoim pupilu sprzątają)
Ciekawe ilu ludzi będzie przyjeżdżać samochodami do tego innowacyjnego "parku".

Ehhh starczy, bo jeszcze niektórzy mnie zlinczują.

Ty to piszesz na poważnie czy jesteś pod wpływem?
Chyba niektórzy nigdy nie widzieli takiego miejsca dla psów stąd nazywają takie miejsca psim wychodkiem. :D (niejednokrotnie są czystsze niż place zabaw dla dzieci).
Stwierdzenie, że posiadanie psa "zamiast" dziecka jest wygodniejsze- konkretnie świadczy o Panu... :roll:
Pozdrawiam i życzę trochę wiecej kultury i tolerancji nie tylko do dzieci.

maciek

Postautor: maciek » 10 gru 2016, 18:47

. - Pani słowa są dowodem na to co napisałem, że jest to obraz zmiany sposobu postrzegania (świata, życia) przez społeczeństwo.. .
i zmiany hierarchii wartości. :roll:

Żeby była jasność nie mam ni przeciwko posiadaniu czworonoga i jakiejś więzi między nim a właścicielem, jednak staroświecko stawiam na dobro, rozwój i przyszłość człowieka (dzieci) nad dobrem psim.

PS okoliczni mieszkańcy od kilku lat informowani byli, że tu powstanie teren rekreacyjny, w domyśle jakieś boiska do gier, zabaw itp, nie domyślali się jednak, że będzie to rekreacja dla psów ... :?
Proszę zauważyć, że ten "ogrodzony psi plac zabaw' zajmuje naprawdę sporą część tego zielonego kawałka terenu.

xXx

Postautor: xXx » 10 gru 2016, 19:33

Chyba się nie rozumiemy.
Miłego weekendu.

GrzegorzDragon

Postautor: GrzegorzDragon » 12 gru 2016, 18:06

bardzo dobrze, ze powstaje wybieg....psów w okolicy jest duuużo a i one równiez potrzebują się wybiegać a nie tylko na smyczy...

lofinden

Postautor: lofinden » 12 gru 2016, 18:20

GrzegorzDragon pisze:bardzo dobrze, ze powstaje wybieg....psów w okolicy jest duuużo a i one równiez potrzebują się wybiegać a nie tylko na smyczy...

Dlatego 500m dalej przy osiedlu Dywizjonu 303 zrobiono wybieg dla psów.

GrzegorzDragon

Postautor: GrzegorzDragon » 12 gru 2016, 19:31

lofinden pisze:
GrzegorzDragon pisze:bardzo dobrze, ze powstaje wybieg....psów w okolicy jest duuużo a i one równiez potrzebują się wybiegać a nie tylko na smyczy...

Dlatego 500m dalej przy osiedlu Dywizjonu 303 zrobiono wybieg dla psów.

ten wybieg na dyw 303 jest również przejazdem dla samochodów dostawczych do szkoly...
.taki sam to "wybieg" dla psów jakby zrobić plac zabaw dla dzieci na którym są tylko ławki dla rodziców

taki wybieg nie musi mieć tzw "wodotrysków"...
wystarczy, że będzie odpowiedniej wielkości,będą ławki, chodniki i oczywiście kosze na smieci/odchody

a zresztą....polska mentalność...coś się robi jest źle,nic się nie robi również jest źle bo "nie tak jak ja bym to zrobił"

weźcie się ogarnijcie...placyków zabaw dla szkrabów nie brakuje w okolicy...zawsze można oprotestować bo to ostatnio modne jest

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 12 gru 2016, 20:17

Trzeba przywyknąć, ale powiem szczerze, że jest to irytujące zjawisko. Spotkałem się z nim nie raz :D białe jest czarne, a czarne jest białe :shock:
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 15:16 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

maciek

Postautor: maciek » 12 gru 2016, 20:56

Tak dla wyjaśnienia : nie przeszkadza mi, że coś się dzieje na terenie spółdzielni (i okolicy), gdzie z przerwami mieszkam od trzydziestu kilku lat :roll: . Nie do końca fair jest to, że do tej pory wg konsultacji z mieszkańcami miał być tam teren rekreacyjny wraz z jakimiś boiskami itp. Po drugie ten plac zabaw dla czworonogów jest tak umiejscowiony, że wyklucza raczej powstanie w sąsiedztwie jakiegoś boiska.
Nawet jak na skraju tej działki jakaś młodzież się pojawi z piłką to będzie przeganiana, bo płoszy biedne pieski i niszczy trawę. A generalnie martwi mnie, jak już wspomniałem zmiana wartości społeczeństwa.

PS co do samej "inwestycji" to ani tam tablicy informacyjnej kto - co - i dla kogo wykonuje roboty.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 12 gru 2016, 22:32

Nawet jak na skraju tej działki jakaś młodzież się pojawi z piłką to będzie przeganiana, bo płoszy biedne pieski i niszczy trawę. A generalnie martwi mnie, jak już wspomniałem zmiana wartości społeczeństwa.

To fakt, ale nic nie poradzisz, że świat zmierza w innym kierunku. :( Proponuje nie patrzeć na innych, tylko w swoim otoczeniu kultywować wartości jakie były dawniej.;)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 15:16 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

GrzegorzDragon

Postautor: GrzegorzDragon » 13 gru 2016, 15:11

grające obok wybiegu dzieciaki to conajwyżej będą irytować właścicieli "psów" pokroju yorki itp:) no i jak piłka wpadnie na wybieg to i psy też pograją:)
a popatrzeć jak dzieciaki grają w piłkę to też fajna sprawa

niestety...nie da się wszystkim dogodzić..natomiast można wszystkich wkurzyć:)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”