Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Pas startowy po drugiej stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie

Postautor: lrc1912 » 02 lut 2017, 19:02

Ogrodzenie stałe z bramkami dla pieszych, które będą zamykane tylko na dwa dni pikniku, a na co dzień otwarte. Bramki byłyby rozlokowane w tym miejscu, gdzie ludzie chodzą na skróty do wspomnianej przez ciebie PK.

Virginia pisze: Ja niestety nie popieram mimo, ze mam bezpośrednio widok z okna na te płyty - tzn będę miedz.

Uważam, że popękane płyty nie są zabytkiem i absolutnie nie powinno się blokować na tym terenie żadnych inwestycji.

Masz do tego prawo, ale nie masz prawa decydować za innych.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 1:15 przez lrc1912, łącznie zmieniany 4 razy.

Nowy

Postautor: Nowy » 03 lut 2017, 11:34

Ja tam bym chciał, żeby pas zachował swój kształt i przeznaczenie, i żeby dało się na nim robić pikniki lotnicze, bo to jedna z lepszych Krakowskich imprez plenerowych. Inna sprawa, że bardzo lubię pas startowy w Czyżynach nocą, kiedy jest na nim ciemno i pusto, a dookoła światła miasta :) Rozumiem też, że jest presja na zagospodarowywanie tych terenów, bo są niezwykle atrakcyjne (relatywnie blisko centrum i dobrze skomunikowane z resztą miasta. Mam nadzieję, że uda się pogodzić to wszystko. A ochrona samego pasa i pozostałości po lotnisku, jest chyba też zapisana w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Miasta Krakowa, więc teoretycznie powinni to mieć wszyscy na uwadze.

Można by się raczej zastanowić nad tym, jak można by wykorzystywać pas startowy, kiedy nie ma na nim pikników, ale w taki sposób, żeby nie kolidowało to z możliwością organizowania tego rodzaju imprez :)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 03 lut 2017, 12:24

Nowy Popieram.:) Właśnie dla ludzi z taką mentalnością jaką ty reprezentujesz warto walczyć o słuszny cel, ale nie mogę robić tego sam. Potrzebuje wparcia, które polegać będzie na aktywności i zainteresowaniu. Na stronie Muzeum Lotnictwa jest jeszcze możliwość wypełnić ankietę. Szczególnie namawiam, żeby w pytaniu: co jest najsilniejszą stroną Muzeum? napisać, że Małopolski Piknik Lotniczy. Organizatorzy będą wiedzieć, że zainteresowanie Pokazami Lotniczymi jest ciągle duże i dlatego będą zmotywowani do dalszych działań na rzecz naszego Krakowskiego Airshow. Co do innych imprez, które można przeprowadzać na pasie startowym to proponowałbym drifting sportowych samochodów raz w roku.:D co ty na to?

Link do ankiety: muzeumlotnictwa.pl/index.php/muzeum/ankieta

PS też lubię pas startowy nocą. ;)
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 1:17 przez lrc1912, łącznie zmieniany 4 razy.

gucio

Postautor: gucio » 03 lut 2017, 20:52

Ankieta wypełniona :-)

nadka

Re: Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella-Sawickiego w Krakowie

Postautor: nadka » 04 lut 2017, 2:02

Też wypełniłam ;) I nie zmieniaj zbyt często mapki lrc1912, bo zaraz sam się nie połapiesz, czego byś tam chciał ;)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 04 lut 2017, 2:06

I gotowe. Nawet podsunąłem ciekawy pomysł budowy drogi dojazdowej do Małopolskiego Centrum Nauki. Jeśli zdążyliście zauważyć jest to przedłużenie estakady, którą dojedziemy do MCN. Oby ktoś podchwycił i wcielił w życie takie rozwiązanie. Co wy na to? czekam na opinie krytyczne i pozytywne.;) dodałem dwie mapki, ale nie są takie same, ponieważ na drugiej jest inaczej rozlokowane ogrodzenie pasa.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 1:19 przez lrc1912, łącznie zmieniany 12 razy.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 04 lut 2017, 2:08

nadka dzięki i bez obawy jakoś się połapie.;)

Wrona

Postautor: Wrona » 06 lut 2017, 13:27

Ankieta wypełniona.
PS. Iec1912 na necie można znaleźć minimalnie bardziej aktualne mapy choćby na geoportalu.

Obrazek

lrc1912

Re: Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella-Sawickiego w Krakowie

Postautor: lrc1912 » 06 lut 2017, 14:12

Dzięki za wypełnienie ankiety i za linka. Na msip też są mapy.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 14:11 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 06 lut 2017, 22:45

Zaskakuje mnie nieco to, że w opracowywanym MPZP nie jest uwzględniona co najmniej połowa pasa. Tak nie może być. Powinien być cały. Po drugie to o czym mówiłem, czyli tylko jego fragment należy do Muzeum Lotnictwa, a resztą gospodarzy osoba prawna Politechnika Krakowska. Jeżeli ktoś z Władz Krakowa czyta wątki na tym forum, to proszę i wręcz apeluje o zainteresowanie się tym problemem, bo nie może tak być, że co najmniej połowa pasa byłego lotniska jest w rękach prawnych. Po raz kolejny zwracam się do Władz Politechniki Krakowskiej o przekazanie w całości i nieodpłatnie gruntu na, którym znajduje się pas startowy na użytek Muzeum Lotnictwa Polskiego. Niepokoi mnie też to, że na strukturze własności widać tak jakby zarys drogi, która biegnie od SSE przez środek pasa i łączy się z drogą osiedlową os. Akademickiego. Pas jest zabytkiem i teoretycznie nic mu nie powinno zagrozić, ale praktycznie jeżeli będzie postępować dalsza zabudowa SSE, to ktoś może próbować wyrejestrować z rejestru zabytków lądowisko. Phu wypluć to słowo. Przykład: w celu zbudowania drogi dojazdowej do ewentualnych przyszłych obiektów SSE, ale obym się mylił. Straciliśmy już wschodnią część lotniska nie możemy pozwolić, żeby kiedyś w przyszłości dobrali się do tego, co ocalało dla dobra Pikniku Lotniczego. Apeluję do wszystkich, którzy kochają Krakowskie Pokazy Lotnicze, żeby one mogły się odbywać między innymi potrzebny jest pas startowy w obecnej formie jak przedstawia grafika pod tekstem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 1:24 przez lrc1912, łącznie zmieniany 8 razy.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”