anna78 pisze:Nikt grzecznościowo nie pozwala bo ulica/chodnik jest częścią wspólną czy wszystkich, więc korzystam z mojego
Jeśli mogłaby Pani bez przeszkód korzystać nie byłyby nakładane mandaty, o których sama Pani pisała w poprzednich postach, więc owszem grzecznościowo pozwala.
Zniżając się do poziomu wątku, klatka schodowa przed Pani drzwami wejściowymi też jest wspólna. Rozumiem że mogę sobie tam stawiać rower, bo przecież "korzystam ze swojego" ?:D
anna78 pisze:nie wiem czy wiecie ale kilku mieszkańców (w tym ja i sąsiad napewno) ma prywatną kamerę w mieszkaniach ustawiona na samochód, wiec każde takie zdarzenie jest udokumentowane, więc wrazie czego sam sobie narobi problemów, policja, sady, media, w dodatku nie omieszkać wydrukować plakatów z wizerunkiem (twarzą) i nakleić na każdej klatce, dodać na świętekrowy.pl, itp., więc jeszcze zabłysnie jako celebryta

Zapraszam do drukowania plakatów, jednak przed tym polecam mimo wszystko przeczytać cytaty z forum prawnicznego:
"Art.81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
W świetle tych przepisów należy stwierdzić, że publikowanie, czy jakakolwiek inna forma rozpowszechniania czyjegoś wizerunku, zarejestrowana np. na zdjęciu czy filmie, gdy osoba ta jest istotną częścią danego obrazu, nie zaś jego szczegółem (np. w większej grupie ludzi) może być kwalifikowane jako naruszenie prawa do wizerunku."
Co do samego faktu nagrywania, bez tak naprawdę wiedzy osób nagrywanych ( bo zakładam że kamera nie jest w widocznym miejscu tylko w oknie mieszkania) to do końca też nie wiem czy nie regulują tego jakieś przepisy. Jak jest tu jakiś prawnik może się wypowie