Wrażenia po odbiorze mieszkania od dewelopera - Avia 5

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
dudicom

Re: Wrażenia po odbiorze mieszkania od dewelopera - Avia 5

Postautor: dudicom » 15 lut 2017, 21:04

Atael pisze:Również nie odebrałem mieszkania. Klatka A. Poszedłem z dyskutowaną na tym forum ekipą. W sumie biorą dość drogo, na pewno są tacy, którzy wezmą mniej... Niemniej sprawdzili wszystko dokładnie i cieszę się, że nie poszedłem na odbiór sam. Na początku przedstawiciel Budimexu próbował się zasłaniać normami, ale "moja" ekipa też je znała, więc już po chwili pani, która była odpowiedzialna za protokół spokojnie słuchała uwag i tylko pytała mnie czy wpisywać. Z usterek:
- niedomykające się drzwi wejściowe - do regulacji
- brak wypełnienia przy progu u drzwi wejściowych - zostawione szczeliny między framugą, a progiem
- okno w jednym pokoju trące o framugę - do regulacji
- rysy na każdej możliwej szybie + wada fabryczna na jednej - do wymiany
- brak kąta wewnętrznego między kuchnią, a salonem (odchył 1 cm) - do poprawy
- pęknięcia schodkowe na ścianie w kuchni - do poprawy
- bąble na suficie w sypialni - do poprawy
- odpadająca zaślepka przy grzejniku w sypialni

Część rzeczy to być może pierdoły, ale raz, że nie zamierzałem płacić ekipie żeby poprawiała po developerze, a dwa, chodzi o zasadę - skoro podejmują się zrobić, to niech robią dobrze.
Pani od protokołu (przedstawiciel developera) powiedziała, że 30 dni na naprawę usterek liczą od dnia, w którym dokonywaliśmy odbioru. Zobaczymy jak z tym będzie.

Życzę Wszystkim powodzenia przy odbiorach :)

Cześć,też nie odebrałem mieszkania w klatce A. Miałem fachowców do pomocy (byli rewelacyjni, bez nich wielu rzeczy bym sam nie znalazł). Ogólnie bardzo podobne usterki o których pisze @Atael. Do najważniejszych rzeczy mógłbym zaliczyć: porysowane szyby + jedna z wadą fabryczną, brak prądy w 3 gniazdkach w salonie (byli od razu wezwani elektrycy ale sobie nie poradzili) + jedno gniazdko zrobione nie w tym miejscu co trzeba (niezgodnosć z projektem), sufity niedokładnie wykończone (wszędzie oprócz kuchni), no i pęknięcia schodkowe w salonie z lokalnie odparzonym tynkiem - do skucia i poprawki. A poza tym mnóstwo małych rzeczy które skoro i tak nie odebrałem kluczy to zgłosiłem zeby przy okazji poprawili - co ewidentnie irytowało Pana inspektora z BDMX, początkowo próbowa łrobić jakieś naciski ale prawda była jaka była (tu jeszcze raz pochwalę moich fachowców - mega profesjonalni). To co się mi rzuciło w oczy, to chyba duża niedokładność i pośpiech no i brud (w szczegolności na balkonie), mogliby jakoś ogarnąć te mieszkania przed odbiorem. Warstwa kurzu na poręczach balkonu czy szybach utrudniała sprawdzenie stanu technicznego o petach papierosów to niewspomnę - podobno płacą jakimś sprzątaczkom ale ja tam nie widziałem żeby ktoś tam coś sprzątał. Pod warstwą kurzu można było znaleść np. rysy i odbicia powłoki na poręczach itp. Ta estetyka najbardziej szwankowała - szkoda bo ogólnie mieszkanie mi się podoba bo jest doświetlone bardzo a o to się obawiałem. Jedynie przedstawiciel wykonawcy budynku zachował się z klasą, przeprosił mnie za wady (byłem zaskoczony) i zapewnił że wszystko będzie poprawione.
No ale ogólnie to i tak było całkiem miło, ale szampana Pani schowała, był przeznaczony dla klientów którzy odbierają mieszkania za pierwszym razem :lol:

dejvid1980

Postautor: dejvid1980 » 15 lut 2017, 21:50

klatka F odebrane bez wiekszych zgrzytów
mieszkanie czyste równe , wszystkie szyby i okna bez skaz

Atael

Postautor: Atael » 16 lut 2017, 0:00

Podobno płacą jakimś sprzątaczkom ale ja tam nie widziałem żeby ktoś tam coś sprzątał.

No właśnie chyba w tym problem, że zatrudnili sprzątaczki... jak wychodziłem po nieudanym odbiorze, to widziałem w bloku na przeciwko klatki A panie w chałatach, które na którymś tam piętrze pucowały szyby i stolarkę okienną. Znajomy, który ma firmę budowlaną powiedział mi dzisiaj, że właśnie wtedy najczęściej okna doznają zarysowań, bo szmaty najczęściej są brudne, źle wypłukane, gdzieś jakiś kamyk się zaplącze i trze po szybie...
A pety w mieszkaniu też miałem ;)

dejvid1980

Postautor: dejvid1980 » 16 lut 2017, 14:27

dejvid1980 pisze:klatka F odebrane bez wiekszych zgrzytów
mieszkanie czyste równe , wszystkie szyby i okna bez skaz

może nie zdążyli sprzątaczek wpuścić :-D

iolca

Postautor: iolca » 16 lut 2017, 14:35

supper pisze:Ja nie odebrałem.
Wystająca rura odpływowa w łazience. Kilka dobrych rzeczy na balkonie.
Do poprawy jedna ściana w kuchni - odchylenie 5mm, norma to chyba 3mm.
Pęknięty jeden róg ściany w łazience
Obierał mi fachowiec.

Obrazek

A jak firma, z którą odbierałaś? Jesteś zadowolony?

mlody

Postautor: mlody » 22 lut 2017, 16:40

Mieszkanie niestety nie odebrane:( peknieta rama okienna,krzywo osadzone okna porysowane szyby,brak kątów, krzywe sufity, gniazdka elektryczne na roznych wysokasciach,rozne wysokosci futryn.brak uszczelki w oscieznicy drzwi,brudne w farbie.nawierce dziury w ramie okiennej

zola

Postautor: zola » 22 lut 2017, 16:44

mlody pisze:Mieszkanie niestety nie odebrane:( peknieta rama okienna,krzywo osadzone okna porysowane szyby,brak kątów, krzywe sufity, gniazdka elektryczne na roznych wysokasciach,rozne wysokosci futryn.brak uszczelki w oscieznicy drzwi,brudne w farbie.nawierce dziury w ramie okiennej

Odbierałeś w klatce "C" ? Rzeczywiscie z tego co piszesz to bardzo kiepsko. Odbierałaś z firmą ?

mlody

Postautor: mlody » 22 lut 2017, 16:58

zola pisze:
mlody pisze:Mieszkanie niestety nie odebrane:( peknieta rama okienna,krzywo osadzone okna porysowane szyby,brak kątów, krzywe sufity, gniazdka elektryczne na roznych wysokasciach,rozne wysokosci futryn.brak uszczelki w oscieznicy drzwi,brudne w farbie.nawierce dziury w ramie okiennej

Odbierałeś w klatce "C" ? Rzeczywiscie z tego co piszesz to bardzo kiepsko. Odbierałaś z firmą ?

Tak w klatce C. Odbieralem z fachowcem co nam bedzie wykonczenie robil

zola

Postautor: zola » 23 lut 2017, 22:24

Dzisiaj odbieralem mieszkanie w klatce C, ale klucz nie dostalem. Ogólenie wrazenie bardzo dobre - zaskoczony byłem że wylewka oraz sufity proste lub niewielkie oddychlenie mieszczace się w normach - to samo dotyczy kątów. Kluczy jednak nie odebrałem ze względu przede wszystkim na:

- porysowana szybe od strony loggi (o dziwo w pozostalych pokojach jest w porzadku)
- dziury we framugach okien (jak sie okazlo praktycznie w kazdym pokoju)
- brak starnnosci przy wykonczeniu tynku przy odplywach grzejnikow (praktycznie kazdy pokoj)
- brak wyplenienie na loggi pomiedzy cokolem
- troche drogiazgów jak brak osłony na zawiasy itd

Odbierałem mieszkanie ze znajomym, który całe życie spędził na nadzorze budowlanym - gdyby ktoś szukał to polecam (na pewno dużo taniej niż firmy tutaj opisywane) - tel. 515-321-686

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zola

Postautor: zola » 23 lut 2017, 22:26

Dodatkowe zdjecia z niektórymi usterkami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek