Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny -opinie na forum - zwolennicy, przeciwnicy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
nadka

Re: Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny - opinie na forum

Postautor: nadka » 18 lut 2017, 23:54

Dobre wieści, trzeba będzie zrobić wydarzenie dla znajomych i rodziny na balkonie :D Oby tylko pogoda się udała, na ostatnim przez chwilę nieźle lało. Ciekawe jakie atrakcje wymyślą i jakie samoloty będzie można zobaczyć :)

lrc1912

Re: Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny -opinie na forum - zwolennicy, przeciwnicy

Postautor: lrc1912 » 19 lut 2017, 19:13

Pogoda musi :) łaski nie robi.:D

Chciałbym poruszyć jeszcze jedną kwestie, a mianowicie po każdym pikniku niektórzy złośliwi mieszkańcy, którym przeszkadza hałas nie mogą się powstrzymać przed publikowaniem w internecie złośliwych komentarzy typu: Latają nad blokami, a jak dojdzie do awarii i spadnie na osiedle itp. To jest technika wszystko się może zdarzyć. W społeczeństwie panuje mentalność, że jak dojdzie do wypadku powiedzmy samochodowego to chwile o tym podyskutujemy i szybko zapominamy, a jak dojdzie do wypadku samolotu to wtedy jest wielki wrzask: nie możecie organizować pokazów, bo jest to niebezpieczne, ale jak na drogach codziennie giną ludzie w wypadkach samochodowych, to cisza i prawie nikt o tym nie mówi. Na logikę samochód, który ma awarię stanie na drodze, a samolot spadnie lub uda mu się wylądować awaryjnie. W przyszłości nie daj Bóg może dojść jeszcze do katastrofy samolotu na Pikniku Lotniczym, bo to jest normalne zjawisko. Wypadki były, są i będą. Być może nawet zostaną poszkodowani jacyś postronni ludzie, jak samolot nie zdoła wylądować. Mimo to uważam, że mimo ewentualnych incydentów nie powinno się rezygnować z organizacji pokazów lotniczych w centrum Nowej Huty. Impreza jest bezpieczna. Dwanaście lat i tylko jedna katastrofa i parę niegroźnych incydentów.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 17:30 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 20 lut 2017, 12:14

Nie wysuwałabym tego typu argumentów, bo tragiczna w skutkach katastrofa, czy do na drodze, czy w przestworzach (a potem na ziemi), naturalna czy w wyniku awarii techniki zawsze jest trudna do zniesienia i nic dziwnego, że wzbudza emocje oraz lęk. Mnie piknik lotniczy się podoba, kilka razy w nim uczestniczyłam, ale każdy może wyrażać swoją opinię, nawet sprzeczną z moją. Zresztą zawsze ktoś może wytoczyć argument, że przemieszczanie się autem, rowerem, pieszo, tramwajem, pociągiem, a nawet rejsy samolotem są niezbędne do funkcjonowania we współczesnym społeczeństwie, zaś pokazy lotnicze służą wyłącznie rozrywce, zatem można się bez nich obyć, nie narażając nikogo na utratę zdrowia i życia.

lotniczapolska.pl/Cztery-osoby-zginely-w-wypadku-Cessny,20912 - po tej tragedii wszyscy raczej skupiali się na nieszczęściu pilota i pasażerów awionetki, zapominając o właścicielach kompletnie zniszczonego domu. Bodaj jeszcze rok temu (może dwa lata temu, akurat oglądałam o tym program w TV) organizowano jakiś koncert charytatywny w celu pomocy tej rodzinie w wybudowaniu domu.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 20 lut 2017, 21:58

Ekspresjah pisze: zaś pokazy lotnicze służą wyłącznie rozrywce, zatem można się bez nich obyć, nie narażając nikogo na utratę zdrowia i życia.

Z tym się akurat nigdy nie zgodzę, bo w dzisiejszych czasach ludzie potrzebują odrobinę wartościowej rozrywki. Co by było gdyby nie było pikniku? Z czego młodzi ludzie czerpaliby wzorce? Z narkotyków, alkoholu. Znam się na Lotnictwie. Interesuje się tym od 14 roku życia, więc jak mówię, że to jest bezpieczne to znaczy, że tak jest. ;) A jeśli idzie o ten wypadek to w raporcie jest wyraźnie napisane, że przyczyną katastrofy było przeciągnięcie, wpadnięcie w korkociąg płaski i zderzenie z budynkiem i ziemią. Latanie jest bezpieczne tylko, że samolot nie wybacza błędów w pilotażu popełnianych przez ludzi, dlatego dochodzi do wypadków. Często na wypadki ma wpływ pogoda lub niewłaściwe wyszkolenie.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 17:32 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 20 lut 2017, 23:53

Dla większości osób liczy się fakt katastrofy, a nie jej przyczyna - co za różnica, czy tkwi ona w sprzęcie, pilocie czy niezależnych warunkach atmosferycznych, skoro ktoś zginął, a ktoś stracił dom.

Zgodzę się, że piknik lotniczy to również edukacja - rzeczywiście od pana prowadzącego można mnóstwo się dowiedzieć, jest możliwość obejrzenia sprzętu wojskowego, samolotów, helikopterów i balonów, poza tym można dostać autografy i zrobić zdjęcia ze znanymi pilotami (sama mam jedno z tym z Litwy, chyba najlepszym ze wszystkich;)),

A co do alkoholu, no cóż, na pikniku on również się pojawia pod postacią piwa:) Nie jestem tego przeciwniczką, ale tego argumentu na wszelki wypadek również radzę nie wytaczać w polemikach z przeciwnikami pikniku. Ja, jak wielokrotnie podkreślałam, jestem jego zwolenniczką:)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 21 lut 2017, 14:05

Ekspresjah pisze: Ja, jak wielokrotnie podkreślałam, jestem jego zwolenniczką:)

To nie pozostaje mi nic innego jak tylko się cieszyć z tego powodu, a kwestia używek to był tylko przykład, a nie argument tak przynajmniej ja uważam. A jeśli idzie o Lotnictwo i to, że jest bezpieczne! to zrozumie tylko człowiek, który to naprawdę kocha.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, 22:22 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 23 lut 2017, 12:48

http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,16218422,Malopolski_Piknik_Lotniczy__Samoloty_zatrzymuja_deweloperow.html

Spektakularne powietrzne popisy, historyczne rekonstrukcje i mnóstwo maszyn - w weekend Kraków opanuje lotnicza gorączka. Przed X Małopolskim Piknikiem Lotniczym Krzysztof Radwan opowiada o tym, jak samoloty obroniły zielone tereny przed wieżowcami.

Ada Chojnowska: przed nami dziesiąta, jubileuszowa edycja Małopolskiego Pikniku Lotniczego. Łezka w oku się kręci?

Krzysztof Radwan: - Zdecydowanie tak. Staraliśmy się przygotować mnóstwo atrakcji, m.in. po raz pierwszy na krakowskim niebie zagości spitfire. Rzecz jest o tyle ciekawa, że będzie nim latał młody polski pilot, którego pasją są stare samoloty. Jest to w tej chwili jedyny polski pilot przeszkolony do obsługi spitfire'a, ostatnio uzyskał również pozwolenia do latania na pokazach. To niezwykle doświadczony człowiek, prywatnie właściciel dwóch samolotów. Młody Polak za sterami pamiętającego wojnę spitfire'a - to naprawdę duża sprawa. Samolot będzie przemalowany na barwy polskiego dywizjonu, w którym podczas wojny latał człowiek legenda, czyli Jerzy Główczewski. On także pojawi się na Pikniku.

Pamięta pan przygotowania do pierwszej edycji?

- Oj, tak. Na jubileusz naszego muzeum w 2003 roku - czyli 40 lat, od kiedy skasowano lotnisko i pas startowy obumarł - przygotowałem dla gości niespodziankę. Wylądowała tu krakowska wilga, zorganizowałem też pokaz akrobacji dwóch samolotów z grupy Żelazny. I to był swego rodzaju zaczyn dla Pikniku. Wtedy, z okazji 40-lecia muzeum, mieliśmy jednorazową zgodę na użycie pasa startowego, rok później dostaliśmy zgodę na dwa dni, a dziś jest to już lądowisko zarejestrowane, czynne przez cały rok. Pierwszy Piknik to była fajna sprawa. W karnawale odbywał się bal lotników w Warszawie, gdzie gościł ówczesny dowódca sił powietrznych generał Ryszard Olszewski oraz prezes Aeroklubu Polskiego Jan Karpiński. Podszedłem najpierw do dowódcy i zapytałem: "A dasz mi iskry do Krakowa, jakbym chciał organizować pokazy?". Odpowiedział: "Dam". Potem skierowałem kroki do prezesa Karpińskiego. "Dasz Żelaznych?" "No dam". I te dwa zespoły akrobacyjne dały mi już 10 samolotów. Potem zaczęły się telefony po różnych aeroklubach i ostatecznie na pierwszym Pikniku latało 35 statków powietrznych. I tak udało nam się przeskoczyć inne poważne imprezy lotnicze w Polsce, a w tej chwili jesteśmy największą cywilną imprezą lotniczą w kraju. W rekordowym czasie latało u nas 111 statków powietrznych w ciągu dnia, a w ciągu dwóch dni zarejestrowaliśmy niemal 400 operacji lotniczych, czyli startów i lądowań. I co dla mnie niezmiernie ważne: Piknik jest imprezą bardzo rodzinną i edukacyjną. Oprócz atrakcji w powietrzu cały czas dzieje się coś na ziemi - w tym roku będziemy mieli rekordową liczbę 400 rekonstruktorów, pojawi się też mnóstwo różnego rodzaju pojazdów.

To wszystko takie proste i łatwe do zorganizowania?

Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=Xroc52Ys3Fw

- Polskie prawo lotnicze należy do najbardziej restrykcyjnych w Europie i te wszystkie wymogi musimy spełnić. To nie jest tak, że sobie zapraszamy pilotów i oni tu przylatują. Listę tych, którzy wezmą udział w pokazach, musimy mieć gotową najpóźniej miesiąc przed imprezą. Trzeba ich zgłosić do urzędu, zorganizować chronometraż, czyli ustalić, który samolot kiedy startuje. I dalej: mamy latanie niskie i latanie wysokie, jesteśmy też w obszarze nadzoru wieży w Krakowie, więc samoloty komunikacyjne latają tu już na wysokości 1 km nad ziemią. Musimy zatem zgrywać nasze przeloty z przelotami pasażerskimi. Wszystko to jest ogromnym logistycznym wyzwaniem. Za każdym razem pojawiają się też nowe wyzwania. To nie jest tak, że skoro robiliśmy to już kilka razy, to kolejna edycja to dla nas pstryknięcie palcami. Dość powiedzieć, że na czas dwóch dni pokazów zatrudniamy 260 osób.

Wczoraj rozmawiałam z sąsiadką i wspomniałam jej, że idę na wywiad w sprawie Pikniku Lotniczego. Oburzyła się. "Po co tę imprezę promować, skoro co roku dochodzi do jakiegoś wypadku" - stwierdziła. To oczywiście nie jest prawda, ale takie opinie czasem w Krakowie słychać.

- Wiem, że są osoby, które tak myślą. A przecież lotnictwo jest najbezpieczniejszym środkiem transportu. Ostatnio głośno było o wypadkach na zawodach szybowcowych, jednak to zupełnie inna historia. Proszę sobie wyobrazić w powietrzu 40 czy 60 szybowców, których filozofia polega na tym, żeby znaleźć sobie cumulusa, wepchać się pod niego i wyciągnąć się w górę na jak najdłuższą chwilę. Nie każdy rozejrzy się wokół i stąd wypadki. Tu takiej możliwości nie ma, wszystko jest precyzyjnie zaplanowane. Wielkim naszym plusem jako muzeum lotniczego są niesamowicie wartościowe tereny zielone znajdujące się niemal w centrum miasta. Generuje to dla Muzeum Lotnictwa Polskiego bardzo duże koszty i gdyby zakazano nam organizowania pikników lotniczych, MLP nie byłoby zainteresowane już utrzymywaniem tego terenu i pewnie powstałyby tu wieżowce. Okoliczni mieszkańcy w większości rozumieją sprawę i w najbliższej okolicy te głosy negatywne są naprawdę nieliczne. Nasz Piknik to świetna rzecz i mam nadzieję, że wciąż będą kolejne.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 12 kwie 2017, 15:25

Piknik Lotniczy zbliża się wielkimi krokami :) oby tylko wszystko zostało dopięte na ostatni guzik, ale nie o tym chce rozmawiać, a powiedzieć o czymś w formie ciekawostki, która z pewnością wam się przyda. Na pewno zauważyliście będąc na pikniku w ubiegłym roku lub dwa lata temu, że samolot po uruchomieniu silnika nie wykołowuje od razu na pas startowy tylko przez jakiś czas pracuje na zwiększonych obrotach będąc jeszcze na stojance. Jak myślicie po co to robi :?:, a no po to, żeby pilot miał 100-procentową pewność tego, że po uzyskaniu prędkości startowej znajdzie się w powietrzu, a nie spadnie 100 metrów za pasem startowym. Kluczowym momentem gdzie może wystąpić awaria silnika jest start, żeby do tego nie dopuścić pilot sprawdza na ziemi temperaturę i ciśnienie oleju, a gdy parametry się zgadzają: ciśnienie i temperatura jest właściwa to pilot wie, że prawdopodobieństwo wystąpienia awarii silnika w powietrzu jest znikome. W warunkach Krakowskiego Pikniku gdzie dookoła jest zabudowa takie przemyślane rozwiązanie daje prawie 100-procent szans, że nie dojdzie do żadnego wypadku.

Dostałem na pocztę odpowiedź w związku z moim pytaniem, które wysłałem do samego Jurgisa Kairysa :D mam dobre wiadomości dla fanów, a mianowicie 20-krotny mistrz świata z Litwy Jurgis Kairys będzie w tym roku gościem pikniku lotniczego w Krakowie. Oby tylko nie było żadnej niespodzianki i organizatorzy dopięli wszystko na ostatni guzik.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 maja 2017, 10:01 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

lrc1912

Małopolski Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny 2017 - opinie, zdjęcia, dyskusja na forum

Postautor: lrc1912 » 26 maja 2017, 19:06

Szanowni forumowicze. Do pikniku lotniczego pozostał niecały miesiąc, więc postanowiłem teraz, że tak powiem do was przemówić.:-) Słuchajcie. Jak zapewne wiecie lub nie wiecie deweloperzy trzymają się z daleka od "Lotniczego Parku" z uwagi na to, że w jego granicach odbywają się pokazy lotnicze. I teraz tak, wiem, że po tegorocznej edycji pikniku znowu odezwą się oburzeni mieszkańcy plus hejterzy, którzy zaczną atakować Muzeum, że w mieście organizuje tego typu wydarzenie. Zanim zaczniecie pisać w prasie internetowej komentarze typu: Samolot spadnie na bloki, latają w mieście, samolotowi urwie się skrzydło itp. bzdury to powinniście wiedzieć, że dzięki pokazom lotniczym teren Lotniczego Parku nie zostanie zabudowany. Tym, którym przeszkadza ta impreza niech wybierają: albo samoloty, albo deweloperzy, którzy z pewnością chcieliby w tym miejscu budować: osiedla, hotele, galerie, ale nie mogą, bo Muzeum Lotnictwa organizuje "Pikniki Lotnicze" Cieszmy się z tego, że mamy możliwość mieszkać w okolicy, gdzie jest lotnisko, z którego raz w roku startują wspaniali piloci, żeby zaprezentować nam swoje umiejętności. "Małopolski Piknik Lotniczy" to także gratka dla najmłodszych, którzy mogą między innymi zobaczyć, jak wyglądały bitwy powietrzne z okresu pierwszej i drugiej Wojny Światowej, Historyczne samoloty, mistrzów akrobacji, grupy rekonstrukcyjne itd. Dbajmy o nasze wartości i pilnujmy, żeby Małopolski Piknik Lotniczy odbywał się w kolejnych latach. W jaki sposób możemy pokazywać, walczyć o naszą lotniczą imprezę, a no w prosty sposób:

http://www.muzeumlotnictwa.pl/index.php/muzeum/ankieta

Jeżeli ktoś jeszcze nie wypełnił ankiety to zapraszam. W ostatnim pytaniu co jest najmocniejszą stroną Muzeum piszcie, że Małopolski Piknik Lotniczy. To pomoże w przyszłości, gdy znajdzie się jakiś mózg, który będzie chciał zakazać organizacji tej imprezy. Namawiajcie do wypełnienia swoich znajomych, którzy interesują się Lotnictwem lub mają dzieci, bo jak wiecie doskonale dzisiaj robi się wszystko, żeby odebrać ludziom młodym wartościową formę rozrywki, a wprowadzić coś co będzie demoralizowało naszą młodzież, a ja na to nie pozwolę i myślę, że wy też nie. Nie musicie pisać za każdym razem jak wypełniliście ankietę tylko po prostu to zróbcie. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 18:20 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

lrc1912

Re: Małopolski Piknik Lotniczy Kraków - Czyżyny 2017 - opinie, zdjęcia, dyskusja na forum

Postautor: lrc1912 » 16 cze 2017, 13:13

Krakowski Manhattan :lol: a w dole coś co przypomina pas startowy.

Obrazek

Jak ktoś już zamieszkał w tych wysokich blokach, to będzie miał za tydzień niesamowitą atrakcje, a mianowicie przyloty samolotów na piknik lotniczy. Nad pasem startowym gdzie BX powoli kończy prace jest strefa podejścia do lądowania od wschodu :-) Przyloty w piątek 23.06 godzina od 15:00 do 20:00 plus loty treningowe przed pokazami. Miłej zabawy i wrzućcie tutaj jakieś fotki.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 18:24 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”