Ogólnodostepne miejsca postojowe wzdłuż ul. Orlińskiego Kraków - ZIKiT ogłasza przetarg

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
jas78

Re: ZIKiT ogłasza przetarg na miejsca postojowe wzdłuż ul. Orlińskiego w Krakowie

Postautor: jas78 » 06 gru 2016, 22:59

antek pisze:@larc1912, to nie jest niestety rozwiązanie, ponieważ im parking głębszy, tym musi być droższy. W Czyżynach Budimex sprzedaje miejsca w garażach mniej więcej w cenach odzwierciedlających koszt ich budowy - niestety jak na razie większość miejsc nie została sprzedana, ludzie wolą zastawiać chodniki. W innych przypadkach byłoby nie lepiej, choć rozumiem, że ciężko jest wyjąć z kieszeni 50 tys. zł...

W tym przypadku raczej więcej niż mniej. Ja kupiłem miejsce postojowe w garażu podziemnym za 20 tys. zł. A o ile mi wiadomo mój deweloper nie jest filą Caritasu.

Inna sprawa, że dla dewelopera parkingi to strata pieniędzy. W polskiej mentalności nie utarło się jeszcze, że nowe mieszkanie dokładnie jak łazienkę (kiedyś był tylko kibel na korytarzu, jak u Kiepskich!) musi mieć również w pakiecie miejsce postojowe. Pod tym względem przyszły dramat Nowych Czyżyn odegra rolę wychowawczą, szkoda tylko że wielu porządnych ludzi dostanie po d. W każdym razie deweloper chce zarabiać pieniądze i gdyby mu się opłacało budować 2-poziomowe parkingi podziemne, to by ich budował więcej. Skoro klient parkingów nie chce, to ich nie buduje - a raczej buduje absolutne minimum, do którego zmusza go prawo. Proste.

I można jak larc1912 wyśmiewać się i prychać na dewelopera, który nie chce dać za darmo miejsc. Myślę, że większości która nie kupiła już nie jest do śmiechu, a z pewnością nie będzie za 2-3 lata jak będzie komplet na osiedlu. Wówczas być może i te 50 tysięcy w garażu podziemnym nie będzie absurdalną ceną. Bo co z fajnej fury, której nie ma gdzie zaparkować?

antek

Re: ZIKiT ogłasza przetarg na miejsca postojowe wzdłuż ul. Orlińskiego w Krakowie

Postautor: antek » 07 gru 2016, 0:24

jas78 pisze:W tym przypadku raczej więcej niż mniej. Ja kupiłem miejsce postojowe w garażu podziemnym za 20 tys. zł. A o ile mi wiadomo mój deweloper nie jest filą Caritasu.

Może i nie jest filią Caritasu, ale to znaczy, że prawdopodobnie twoje miejsce dotowały inne osoby kupujące w bloku mieszkania bez miejsc postojowych w garażu. Przykładowo w 8-kondygnacyjnym bloku ze 140 mieszkaniami, średnio za 200 tys. zł każde, deweloper zgarnia 3,5 mln zł za każde piętro. Pod tym samym blokiem znajduje się hala garażowa, w której znajduje się 35 miejsc postojowych, każde za 50 tys. zł, co daje 1,75 mln zł (jak sprzedaje za 20 tys. zł, to wychodzi 0,7 mln zł)... A teraz policz sobie koszty budowy kondygnacji -1, wykop, . ściany z żelbetu, brama garażowa, wentylacje itd., nie wychodzi aż tak dużo taniej, jak normalne piętro mieszkalne, jeżeli nie drożej. Tyle. A miejsca w garażach wreszcie się sprzedadzą też.

Ale tu mowa o parkingach budowanych przez miasto. Swoją droga to też ciekawe, jak wyjdzie koszt jednego miejsca postojowego budowanego przez ZIKiT, ale mało, to oni za to nie płacą (kiedyś widziałem koszty budowy parkingów P+R - głowa boli).

Lucek

Postautor: Lucek » 07 gru 2016, 10:40

A może to taka socjotechnika, no i samowola chciwych osobników(wystarczy obejrzeć te gęby w biurze) w Budimeksie. Jak kiedyś małe łazienki,i ciasne kuchnie w blokach. Wykopy miały po 6-8 metrów gł. i małym kosztem, bez problemu można było zrobić 2 piętra piwnic!
Przykłady: oś Akademickie na końcu pasa. 3-4 piętrowe domy z ceramiki, 2 piętra GARAŻY nie parkingów. Koszt m/kw. ok. 6500, cena GARAŻU w piwnicy 27000PLN (27tyś), opłata na mieszkanie na miesiąc 1,8PLN(do 3,5 lub 2,8 najlepiej w B.). Na Piasta Kołodzieja były mieszkania tańsze niż w Avji(niższy stand.), z piwnicą, i 1 miejscem postojowym zewn. w cenie.

jas78

Postautor: jas78 » 07 gru 2016, 10:42

antek pisze:
jas78 pisze:W tym przypadku raczej więcej niż mniej. Ja kupiłem miejsce postojowe w garażu podziemnym za 20 tys. zł. A o ile mi wiadomo mój deweloper nie jest filą Caritasu.

Może i nie jest filią Caritasu, ale to znaczy, że prawdopodobnie twoje miejsce dotowały inne osoby kupujące w bloku mieszkania bez miejsc postojowych w garażu. Przykładowo w 8-kondygnacyjnym bloku ze 140 mieszkaniami, średnio za 200 tys. zł każde, deweloper zgarnia 3,5 mln zł za każde piętro. Pod tym samym blokiem znajduje się hala garażowa, w której znajduje się 35 miejsc postojowych, każde za 50 tys. zł, co daje 1,75 mln zł (jak sprzedaje za 20 tys. zł, to wychodzi 0,7 mln zł)... A teraz policz sobie koszty budowy kondygnacji -1, wykop, . ściany z żelbetu, brama garażowa, wentylacje itd., nie wychodzi aż tak dużo taniej, jak normalne piętro mieszkalne, jeżeli nie drożej. Tyle. A miejsca w garażach wreszcie się sprzedadzą też.

Ale tu mowa o parkingach budowanych przez miasto. Swoją droga to też ciekawe, jak wyjdzie koszt jednego miejsca postojowego budowanego przez ZIKiT, ale mało, to oni za to nie płacą (kiedyś widziałem koszty budowy parkingów P+R - głowa boli).

Twoja kalkulacja miałaby sens, gdyby deweloper mógł sobie pozwolić na budowę bloku bez fundamentów i piwnic. Pomijając obowiązek zapewnienia minimalnej ilości miejsc (bez czego nie dostałby zgody na budowę), budowa podziemnej kondygnacji jest na ogół techniczną koniecznością. Natomiast trudno mieć do dewelopera pretensje, że minimalizuje koszty i rezygnuje z dwupoziomowego parkingu podziemnego, skoro się to nie opłaca.

Argument o dotowaniu miejsc przez niekupujących garażu w hali jest o tyle nietrafiony, że w przypadku gdy miejsca pozostają puste deweloper zostaje z jeszcze większą stratą. Musi więc dokonać wyboru - albo sprzedaje wszystkie miejsca z nieco większą stratą (nasz przypadek), albo zostaje po oddaniu bloku z X miejscami których nikt nie chciał kupić. To wasz przypadek z Avii i Orlińskiego. BDX został z wieloma miejscami po 50 tys., a i tak ponosi teraz niemałe koszta ich utrzymania. Dodać też należy, że w przypadku inwestycji gdzie są apartamenty premium (np. dwupoziomowe po 120 i więcej m2) klient raczej nie kupi tego bez możliwości dokupienia miejsca postojowego (lub dwóch) oraz komórki lokatorskiej. To są naczynia połączone.

Co do kosztów budowy miejsc postojowych ogólnodostępnych, to padła kiedyś kwota 15 tys. zł. Ale chodzi o miejsca naziemne.

iti

Postautor: iti » 12 gru 2016, 11:52

Chyba komuś w Wyborczej bardzo nie podoba się budowa tych parkingów i nakręcają g... burzę :)

W związku z tym mieszkańcy pytają: "Dlaczego Budimex nie zbudował tych miejsc parkingowych na swój koszt? Dlaczego teraz całe miasto ma fundować miejsca parkingowe mieszkańcom prywatnego osiedla?"

krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,21104795,prywatny-parking-na-osiedlu-z-podatkow-wszystkich-krakowian.html

Jasne, że szkoda, że miasto nie wymogło na Budimexie budowy tych miejsc parkingowych przy okazji budowy drogi, koszt pewnie byłby relatywnie niewielki w porównaniu do całej inwestycji i urzędnicy ewidentnie dali tu ciała. Ale przynajmniej z dwoma sprawami można tu polemizować.

• Po pierwsze, wzdłuż wszystkich dróg obwodowych (Kłosowskiego, Włodarczyka, Połanieckiego) są parkingi miejskie ogólnodostępne. Dlaczego więc nie miałoby ich być obok ulicy Orlińskiego, która jest uzupełnieniem tego ciągu wokół osiedli :?: Czy za te parkingi płaciły spółdzielnie mieszkaniowe i przekazały je miastu, czy może jednak to miasto je realizowało. Inna sprawa, że niedawno Spółdzielnia Mieszkaniowa Czyżyny chciał od miasta te parkingi wydzierżawić za jakieś grosze, czyli właśnie "sprywatyzować" miejskiej mienie ;)
  • Po drugie, to co to znaczy, że całe miasto, wszyscy mieszkańcy zrzucą się na jakieś parkingi dla kogoś :?: A to mieszkańcy nowego osiedla nie płaca podatków na to :?: Może w takim razie oni powinni pytać o sens inwestycji publicznych realizowanych z kasy miejskiej na Kurdwanowie :?: Na zasadzie dlaczego zdrowi mają łożyć na szpitale dla chorych :?: Ale ta dyskusja do niczego nie prowadzi...
Szkoda, że media mamy takie, że budzą raczej niezdrowe emocje, a nie skupiają się na pomocy w rozwiązywaniu problemów... Już sam tytuł, że prywatny parking z pieniędzy wszystkich, tyle, że miejsca będą dostępne dla wszystkich, a nie prywatne, a w ich sąsiedztwie będą także lokale usługowe itp.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 12 gru 2016, 12:39

Ja mam wrażenie że nie podoba się to również niektórym radnym dzielnicowym...którzy tak naprawdę powinni się cieszyć że ktoś ich wyręczył w zabiegach o nowe miejsca.

Dziwi mnie postawa niektórych narzekających na to że ktoś poprawia swój błąd. ZIKIT popełnił błąd na etapie koncepcji nowej drogi - mogli wtedy zaplanować więcej miejsc, ale nie znaczy to, że w tym błędzie mają trwać. Niech poprawiają. Władze miasta z gospodarności rozliczycie w wyborach.

jas78

Postautor: jas78 » 12 gru 2016, 15:59

Niezdrowe emocje dziwią :shock:

Najbardziej kontrowersyjna budowa w ostatnim ćwierćwieczu w KRK, oprotestowana przez wszystkie mainstreamowe media, okolicznych mieszkańców - a wy się dziwicie że o Nowych Czyżynach źle piszą :o

Narzekanie jest jak najbardziej uprawnione. Naprawianie błędów jest oczywiście wskazane, pod warunkiem że ktoś się do błędu przyznaje i ktoś za to ponosi konsekwencje. Ale w tym przypadku oficjalnie winnych nie ma, wręcz przeciwnie - ZIKiT łaskawie odpowiada na apele mieszkańców. Słowem - ludzki Pan.

Drażni też próba kosmetycznej naprawy gigantycznego błędu. W cywilizowanym kraju nie pozwolono by na budowę takiego osiedla. Jest za mało przestrzeni, miejsc parkingowych, nie ma żadnej wspólnej i ogólnodostępnej infrastruktury. Za 20 lat będą pisać w podręcznikach urbanistyki o tym osiedlu. I raczej niezbyt pochlebnie.

Rzucenie ochłapu w postaci kilkudziesięciu miejsc postojowych nie rozwiązuje żadnego problemu. Zamiast tego może warto przyspieszyć budowę tramwaju (bo na chwilę obecną odsunięto ją na święty-nigdy). I dopilnować budowy parku - zgodnie z obietnicą złożoną w budżecie obywatelskim. Można też pomyśleć o budowie co najmniej jednego publicznego żłobka i przedszkola, zamiast czekać na kolejne apele zdesperowanych mieszkańców.

zagi

Postautor: zagi » 12 gru 2016, 23:44

iti pisze:Chyba komuś w Wyborczej bardzo nie podoba się budowa tych parkingów i nakręcają g... burzę :)

W związku z tym mieszkańcy pytają: "Dlaczego Budimex nie zbudował tych miejsc parkingowych na swój koszt? Dlaczego teraz całe miasto ma fundować miejsca parkingowe mieszkańcom prywatnego osiedla?"

krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,21104795,prywatny-parking-na-osiedlu-z-podatkow-wszystkich-krakowian.html

Tytuł artykułu w miedzyczasie zdążył się zmienić . Parking nie jest już prywatny , tylko osiedlowy. :)

michau

Re: Budowa przez miasto nowych miejsc postojowych przy ul. Orlińskiego

Postautor: michau » 06 mar 2017, 17:22

Miejsca postojowe przy Orlińskiego w planach ZIKiT: https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 01896&z=17

czyli jak Budimex zaoszczędził 490tyś zł

nazwa
Budowa miejsc postojowych wzdłuż ul. Bolesława Orlińskiego
opis
Finansowanie w 2017 r.: 490 000 zł
Zakres rzeczowy w 2017 r.:
Wykonanie 81 miejsc postojowych o wymiarach 2,5 m x 5 m wzdłuż ul. Orlińskiego wraz z przebudową chodnika i uzbrojenia terenu na odcinku o dł. 230 m i szer. 2m.
1) Uzyskanie ostatecznej decyzji o ZRID.
2) Zawarcie umowy na wykonanie robót budowlanych.
3) Wykonanie robót budowlanych.
4) Przyjęcie zawiadomienia o zakończeniu budowy.

Efekt w 2017 r.:
Wybudowanie miejsc postojowych wzdłuż ul. Orlińskiego

Ekspresjah

Re: Budowa przez miasto nowych miejsc postojowych przy ul. Orlińskiego

Postautor: Ekspresjah » 07 mar 2017, 2:50

To bardzo dobra wiadomość:)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”