Jakość wody w Krakowie Czyżynach - Avia / Orlińskiego i okolice
Jakość wody w Krakowie Czyżynach - Avia / Orlińskiego i okolice
Szanowni Forumowicze mam do Was pytanie o jakość wody w blokach na ul. Orlińskiego. Chodzi mi głównie o to czy jest w niej dużo kamienia. Zastanawiam się nad instalacją centralnego zmiękczacza wody przed ostatecznym wykończeniem mieszkania i nie wiem czy to konieczne. Aktualnie mieszkam w pobliżu i mam duży problem z kamieniem w wodzie.
Re: Jakość wody w Krakowie Czyżynach - Avia / Orlińskiego i okolice
Woda miękka jest niezdrowa.
Mamy bardzo dobrą wodę w Krakowie zachęcam do lektury 

Woda normalna, jak w większości Krakowa, bo z tego samego ujęcia
Na początku było z niej czuć, ale po jakimś czasie płukania nowych rur, jest ok. No chyba, że to kwestia przyzwyczajenia 

zajrzyjcie tam i poczytajcie
wodociagi.krakow.pl
wodociagi.krakow.pl
Znam doskonale tę stronę, jednak jak wynika z zamieszczonych map to mamy na Orlińskiego wodę mieszaną z Raby (miękka woda) i Rudawy (twarda woda). Oczywiście nie ma informacji jakiej jest twardości woda ciepła. Tak więc i tak na ciepłej wodzie nie ma za bardzo możliwości zakładać filtra, więc nie uda mi się całkowicie zmiękczyć wody. Jednak chciałabym się dowiedzieć czy u Was odkłada się kamień na bateriach i czajnikach. Mam doświadczenia np. z Podgórza, że tam problem kamienia praktycznie nie występuje.
Ja używam zwykły dzbanek brita i kamienia nie mam w czajniku. Na granitowym zlewie w kuchni, czy bateriach w łazience póki co nic nie ma (mieszkamy prawie rok). Zmywarka też dobrze zmywa bez zacieków - nie zmieniliśmy ustawień żadnych używając ją wcześniej w innej części Krakowa.
-
sarve pisze:Szanowni Forumowicze mam do Was pytanie o jakość wody w blokach na ul. Orlińskiego. Chodzi mi głównie o to czy jest w niej dużo kamienia. Zastanawiam się nad instalacją centralnego zmiękczacza wody przed ostatecznym wykończeniem mieszkania i nie wiem czy to konieczne. Aktualnie mieszkam w pobliżu i mam duży problem z kamieniem w wodzie.
Oczywiscie jestes swiadom, ze przy wodzie ogrzewanej centralnie zmiekczac mozesz zalozyc sobie tylko na ujecie wody zimnej tj, zmywarka, pralka i zimna woda z kranu? O prysznicu zapomnij

-
sarve pisze:Znam doskonale tę stronę, jednak jak wynika z zamieszczonych map to mamy na Orlińskiego wodę mieszaną z Raby (miękka woda) i Rudawy (twarda woda). Oczywiście nie ma informacji jakiej jest twardości woda ciepła. Tak więc i tak na ciepłej wodzie nie ma za bardzo możliwości zakładać filtra, więc nie uda mi się całkowicie zmiękczyć wody. Jednak chciałabym się dowiedzieć czy u Was odkłada się kamień na bateriach i czajnikach. Mam doświadczenia np. z Podgórza, że tam problem kamienia praktycznie nie występuje.
Woda ciepła jest tej samej twardości co woda zimna.
Czy ktoś z Was zauważył/wyczuł dziwny smak i zapach wody w kranach?
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”