AMożeByTak pisze:Witam wszystkich,
mam poczucie że wielkość tego osiedla można przekuć w sukces bo wszystkie projekty co roku z budżecie obywatelskim będą nasze i niech nam inne osiedla zazdroszczą ;p bo teraz wyzywają od getta a ja mam ochotę zagrać im wszystkim na nosie ;p
Dla dobra całej dzielnicy ale i tez innym mieszkanców Krakowa odwiedzających naszą dzielnice kluczowym projektem powinny być miejsca postojowe, nie wiem jak z własnością terenów ale duża część pasa startowego która nie jest w posiadaniu budimexu można przerobić na parking miejski.
Dla projektu dzielnicowego proponuję aby wzdłuż całej ulicy Orlińskiego, na osiedlu avia, oraz w przyszłym parku pojawiło się osiedlowe oświetlenie świąteczne dające wyjątkowy klimat przez te parę miesięcy w roku. Duże osiedle może sobie pozwolić na taki wyjątkowy gadżet.
AVIAosiedleWzorcowe#
Żeby projekt nie odpadł na etapie weryfikacji sprawdź kto jest właścicielem działek na
http://msip.um.krakow.pl/obserwatorium/ Nie można wpisać dekoracji świątecznych na Avii, która jest terenem prywatnym, ale można wpisać gminną ulicę Orlińskiego. Na pasie startowym zostało niewiele gminnych działek, które w zasadzie już służą jako parking, bo jest możliwy wjazd i nie ma tam zakazów.
Jeśli projekt ma mieć realne szanse na sukces lepiej nie pisać go na zasadzie "zagrania komuś na nosie" ale postarać się żeby łączył społeczności. Zwycięskie projekty z zeszłego roku to potwierdzają. Chociażby "Zamieszkaj obok parku" na którym z racji lokalizacji najbardziej skorzystają nowi mieszkańcy nie miałby szans bez głosów oddanych przez "stare" osiedla. Podobno wszyscy mieszkańcy, który przychodzili głosować w siedzibie Rady Dzielnicy oddawali głos na ten projekt. W budżecie dzielnicowym wygrała trasa spacerowa położona tak, żeby skorzystali na niej zarówno mieszkańcy 2 Pułku, Dywizjonu 303 a także część mieszkańców Avii. Przeszły też toalety w Parku Lotników, które też mogły być popierane przez dużą ilość mieszkańców z różnych osiedli. Nie można uogólniać, że całe stare osiedla hejtują nowe bo to nie prawda. Tak na prawdę dużo młodych osób ze starych osiedli przeprowadza się właśnie na Avię albo Orlińskiego i chociażby z tego powodu jeszcze sporo fajnych projektów będzie można zrealizować wspólnymi siłami.