Osiedle Orlińskiego - numery budynków

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Staś

Re: Osiedle Orlińskiego - numery budynków

Postautor: Staś » 11 sty 2015, 20:58

Pas ma zakaz zabudowy. Budimexowi nie będzie się opłacało robić tam takich fikołków i huśtawek jak przy Avii , więc parking (pewnie płatny i ze szlabanem) sam się nasuwa. Dochodzą jeszcze nieoficjalne (oczywiście tajne i szeptane) informacje z Budimexu. Bloki po drugiej stronie powstaną pewnie na samym końcu. Będą to dwie tzw. enklawy. Jedna z jednej , a druga z drugiej striny tego małego , samotnego klocka, który tam stoi.

iti

Postautor: iti » 11 sty 2015, 21:07

Szeptom dochodzącym z Budimexu bym specjalnie nie ufał, jeżeli nie ma ich na piśmie ;) A pas jest zabytkiem, więc pewnie konserwator ma coś do powiedzenia na jego temat. Prawdopodobnie łatwiej było na nim zrobić teren rekreacyjny, niż zamienić w parking... zobaczymy, choć przydałby się plan zagospodarowania przestrzennego dla tej okolicy.

W każdym razie podobała mi się koncepcja, z którą kiedyś się spotkałem - pas startowy, jako promenada stanowiąca coś w rodzaju czyżyńskiego rynku, otoczonego przez budynki, w których na dolnych piętrach znalazłyby się usługi, a sama przestrzeń byłaby w miarę atrakcyjnie zaprojektowana, dla ludzi. Szkoda, że tego planu raczej nie uda się już zrealizować...

Staś

Postautor: Staś » 11 sty 2015, 21:17

Parking tam będzie na pewno. Wież mi. :-) Stawiam piwo jak nie będzie.

lofinden

Postautor: lofinden » 11 sty 2015, 23:57

Z tego co mi wiadomo to na pozostałej części pasa będzie parking - tak jak zaznaczono na rysunku. Nawierzchnia pasa ma pozostać niezmieniona. Z resztą już teraz jest tam kawałek ogrodzonego parkingu.
Gdyby nie zrobili tam parkingu to nie uzyskaliby współczynnika 0,6 na mieszkanie.

kuba

Postautor: kuba » 23 lut 2015, 23:50

Jak ktos będzie w biurze i ma mozliwosc to niech zrobi fotke planu, wisi nad makietami. Ja bylem dzis i nie mialem nawet przy sobie telefonu. A jak nie to wrzuce nastepnym razem jak bede. Co mi sie rzucilo w oczy... (o ile nie poknociłem cos ;) )
1 parking na pasie tylko przed o1 przy o3 i o5 pustka (nie ma jeszcze planow co tam bedzie?)
2 bloki naszego osiedla to 1 3 5 ppolnoca strona ulicy, 4 6 8 10 i 12 poludnie - brak 2 i 7.
3 bloki nad pasem nie maja zadnej numeracji nadanej..
Pozdr. :)

Pasiek

Postautor: Pasiek » 17 mar 2015, 15:43

Mam tylko takie coś, dodam tylko ze parkingi przy Orlińskiego 1 (północny i zachodni) oraz przy Orlińskiego 4 (południowa strona) nie będą parkingami ogólnie dostępnymi, żeby tam parkować trzeba będzie wykupić miejsce parkingowe!
Obrazek

Feelip

Postautor: Feelip » 17 mar 2015, 21:15

Oczywiście znajdą się i takie osoby, które nie wykupią żadnego miejsca postojowego licząc, że zmieszczą się na którymś z chodników, blokując dojście do budynku lub wyjazd samochodów zaparkowanych na miejscach postojowych na przeciw, a potem dopadnie ich wszechogarniające zdziwienie gdy znajdą własny pojazd na lawecie.. :mrgreen:

jasiek

Postautor: jasiek » 17 mar 2015, 22:42

I powiedzą, ze chamstwo sie szerzy i sąsiedzi są nieludzcy.. :D :lol:

E9KCP14

Postautor: E9KCP14 » 26 mar 2015, 17:48

Drodzy Panowie powyżej,

Czy wzięliście pod uwagę to, że współczynnik w tej inwestycji wynosi 0,6 a wiele rodzin ma po 2 samochody, i to, że handlowcy w biurze sprzedają maksymalnie 1 miejsce na mieszkanie?

I jest oczywistym to, że samochody będą stały na krawężnikach. Najlepszym potwierdzeniem tego jest już oddana inwestycja na os. Avia.

Pozdrawiam

maks

Postautor: maks » 27 mar 2015, 1:21

Witam!
czy już rozpoczęli sprzedaż miejsc parkingowych na tym parkingu obok orlińskiego 4? Znane są ceny? Prawdę mówiąc na chodnikach o ile będzie można parkować to i tak to kropla w morzu... Nie kupiłem od razu bo cena 24 tys za miejsce pod chmurą wydała mi się absurdem - w innych (nawet lepszych) lokalizacjach cena takiego miejsca nie przekracza 10 tys... i wychodzi na to że po dodaniu miejsca postojowego cena mniejszych mieszkań równa się do średniej krakowskiej :(

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”