Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
sand

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Postautor: sand » 06 lip 2017, 22:56

Oczywiście, że takie elementy są ważne. Byle tylko bez przesady.

Karo88

Postautor: Karo88 » 07 lip 2017, 7:22

A może zamiast budować kolejny wybieg dla psów na osiedlu to tam można by było wybudować duży plac zabaw, a park nie będzie jak najbardziej zielony.

Nowy

Postautor: Nowy » 07 lip 2017, 10:57

Jasne, że bez przesady, ale w żadna stronę ;) Dobrze, że nikt nie wpadł na pomysł budowy kolejnego wybiegu dla psów, bo faktycznie jest już obok, ale on raczej zostanie i pewnie też jest przydatny. Natomiast wolę mieć park, do którego idzie się nie tylko po to, aby pospacerować, ale można w nim też zagrać w kosza czy wyjść na plac. Grunt, żeby park przyciągał ludzi, to będzie sukces tego projektu :)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 07 lip 2017, 12:38

Część betonu, którego nie skują będzie alejkami dla pieszych :) ciekawy pomysł.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2018, 0:48 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

PaulinaAnna

Postautor: PaulinaAnna » 07 lip 2017, 14:09

Zgadzam się, że park powinien mieć jak najwięcej zieleni i warto zwrócić się z prośbą do Budimexu. Jeśli chodzi o plac zabaw to jest ich mnóstwo, przy co drugim nowym bloku jest jakiś mały placyk zabaw dla dzieci, a zgodnie z projektem osiedla Budimexu ogromny plac zabaw ma powstać obok bloków z numerem 9.
Fajnie jeśli na Czyżynach powstanie jakieś miejsce dla "starszych" mieszkańców, którzy mogliby odpocząć w spokoju wśród zieleni.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 07 lip 2017, 14:31

Pełna zgoda, powinno być jak najwięcej zieleni, ale zamysłem projektu nie były ani błonia ani las. Dla takiego odpoczynku jest Park Lotników równo 1km dalej albo Łąki Nowohuckie 3km dalej :) Te mikro place zabaw przy blokach są za małe na 200 i więcej mieszkań w każdym bloku, natomiast plac zabaw przy 9 to jest prywatny plac zabaw mieszkańców AVII, grodzony i w teorii niedostępny dla nikogo spoza. Projektujemy przestrzeń publiczną dla wszystkich mieszkańców miasta z każdej grupy wiekowej.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 13 lip 2017, 20:30

Udało się, upolowałem skurczybyka :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proponuję mu zrobić łączkę ze świeżą dziką, niekoszoną trawą, taka jak mają pod O10, to może nie uciekną jak zrobimy park ;)

Luker10

Postautor: Luker10 » 13 lip 2017, 22:29

sam.slater super foty :) Trochę mamy zwierząt na osiedlu, ostatnio widzieliśmy młodego lisa przebiegającego przez Stella-Sawickiego. Generalnie pozytywnie :)

iti

Postautor: iti » 14 lip 2017, 0:47

Gratuluję, zdjęcia pierwsza klasa :) Mnie udało się zrobić tylko takie, jak poniżej, ale zające to można codziennie oglądać. Miło by było, gdyby się nie wyprowadziły z okolicy.

Obrazek

Obrazek

Konstanty44

Postautor: Konstanty44 » 18 lip 2017, 20:51

Super zdjęcia :D też miałem i mam okazję je obserwować jak i również wspomnianego liseła :D natomias martwi mnie pewna informacja o której mówiły dzieciaki, że widziały jedzenie naszprycowane igłami czy innym cholerstwem obok parkingu który znajduje się na Orlińskiego pomiędzy 06 , 04 gdzie jest ten lasek za 04. A jeszcze bardziej ręce mi opadły kiedy pewna Pani nasza mieszkanka skomentowała to że bardzo dobrze że trzeba się tego lisa pozbyć bo on jest "wściekły" i może komuś krzywdę zrobić ! Poważnie !!! Kto go widział wie że to okaz zdrowia i jeszcze nie słyszałem żeby lis zaatakował człowieka :lol: martwi mnie kto obok mnie mieszka ! i martwie sie o nasze czworonożne pociechy! Ale ta Pani ogólnie jest chyba nie zadowolona z życia ponieważ dużo więcej jej nie pasuje na tym osiedlu i ogólnie jest bardzo negatywna !

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”