Instalacja CO + woda w nowych blokach na osiedlu Orlińskiego w Krakowie
-
Instalacja CO + woda w nowych blokach na osiedlu Orlińskiego w Krakowie
Czy ktoś wie, lub sa tutaj mieszkańcy bloków oddanych w jakim systemie jest wykonana instalacja ogrzewania i wody?
Re: Instalacja CO + woda w nowych blokach na osiedlu Orlińskiego w Krakowie
A o co dokładnie Ci chodzi, jeśli chodzi o system w jakim wykonano instalację wodną i grzewczą w nowych blokach na Orlińskiego (i na Avii chyba też to samo). Możesz doprecyzować?
Jeżeli o to chodzi
To woda ciepła krąży w obiegu zamkniętym w pionie. Czyli powinna być od razu ciepła po odkręceniu kranu.
A co do ogrzewania to na klatkach jest indywidualny do mieszkania ciepłomierz pokazujący zużycie. Nie ma podzielników na grzejnikach.
To woda ciepła krąży w obiegu zamkniętym w pionie. Czyli powinna być od razu ciepła po odkręceniu kranu.
A co do ogrzewania to na klatkach jest indywidualny do mieszkania ciepłomierz pokazujący zużycie. Nie ma podzielników na grzejnikach.
-
instalacja CO wykonana jest w systemie PEX?
Przesuwał ktoś grzejnik? złącza są zaciskane?
zawór od mieszkania jest na klatce?
Jak wygląda instalacja wodna?
Przesuwał ktoś grzejnik? złącza są zaciskane?
zawór od mieszkania jest na klatce?
Jak wygląda instalacja wodna?
przesuwałam grzejnik w łazience - nie było problemu; co do reszty pytań, to ja się nie znam :/
zawory na klatce, tak, i liczniki
-
Mam pytanie o termostaty przy kaloryferach. U mnie jest skala 2-3-4-5. Spodziewalbym sie jeszcze 0 i 1...ale nie ma. Co w przypadku wyjazdu zima? Nie da sie wylaczyc ogrzewania na czas nieobecnosci?
Nie wolno wyłączać ogrzewania całkiem. Jeśli tak zrobisz to Twoje mieszkanie będzie ogrzewane przez sąsiadów i to oni będą za to płacić.
Nie pamiętam gdzie, ale gdzieś jest zapis że należy utrzymywać w mieszkaniu temperaturę dyżurną - czy jak się to tam nazywa.
temat był już poruszany: Brak możliwości zakręcenia grzejnika termostatem
Nie pamiętam gdzie, ale gdzieś jest zapis że należy utrzymywać w mieszkaniu temperaturę dyżurną - czy jak się to tam nazywa.
temat był już poruszany: Brak możliwości zakręcenia grzejnika termostatem
"Nie wolno wyłączać ogrzewania całkiem. Jeśli tak zrobisz to Twoje mieszkanie będzie ogrzewane przez sąsiadów i to oni będą za to płacić." - A styropian powtykany pod podłogę ma jedynie psuć izolacje akustyczną?
"...utrzymywać w mieszkaniu temperaturę dyżurną" - Nigdy wcześniej nie widziałem termostatu ogrzewania bez pozycji Zero. Jest właśnie do zabezpieczenia przed zamarzaniem.
Miejsca parkingowe po 50tyś., filtro-wentylacja elektryczna mieszkań, schodów, hali parkingowej, pętle cyrkulacyjne ciepłej wody, oświetlenie latarniami ulicznymi(sodowymi) przed blokiem... - to tylko sposoby na przekręty finansowe. Zobaczycie. Przez takie przewały to "piękne" osiedle będzie droższe w utrzymaniu od okolicznych apartamentowców(Akademickie, Atal, Bieńczycka, Dasta, To przy kościele, SM Czyżyny...).
PS. Przy okazji "remontu
" nowego M. będzie trzeba wymienić głowice, lub całe zawory.
"...utrzymywać w mieszkaniu temperaturę dyżurną" - Nigdy wcześniej nie widziałem termostatu ogrzewania bez pozycji Zero. Jest właśnie do zabezpieczenia przed zamarzaniem.
Miejsca parkingowe po 50tyś., filtro-wentylacja elektryczna mieszkań, schodów, hali parkingowej, pętle cyrkulacyjne ciepłej wody, oświetlenie latarniami ulicznymi(sodowymi) przed blokiem... - to tylko sposoby na przekręty finansowe. Zobaczycie. Przez takie przewały to "piękne" osiedle będzie droższe w utrzymaniu od okolicznych apartamentowców(Akademickie, Atal, Bieńczycka, Dasta, To przy kościele, SM Czyżyny...).
PS. Przy okazji "remontu

Przed blokami są oświetlenia Ledowe nigdzie nie widziałem sodowego. . .
Co do wentylacji tez mi się to nie podoba że nie ma grawitacyjnych ale teraz każdy blok jest tak samo budowany wiec i Atal i innetak samo wyglądają . . .
Co do wentylacji tez mi się to nie podoba że nie ma grawitacyjnych ale teraz każdy blok jest tak samo budowany wiec i Atal i innetak samo wyglądają . . .

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”