Instalacja CO + woda w nowych blokach na osiedlu Orlińskiego w Krakowie

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
mieszkaniecO1

Instalacja CO + woda w nowych blokach na osiedlu Orlińskiego w Krakowie

Postautor: mieszkaniecO1 » 19 lip 2017, 21:45

Czy ktoś wie, lub sa tutaj mieszkańcy bloków oddanych w jakim systemie jest wykonana instalacja ogrzewania i wody?

nadka

Re: Instalacja CO + woda w nowych blokach na osiedlu Orlińskiego w Krakowie

Postautor: nadka » 20 lip 2017, 0:30

A o co dokładnie Ci chodzi, jeśli chodzi o system w jakim wykonano instalację wodną i grzewczą w nowych blokach na Orlińskiego (i na Avii chyba też to samo). Możesz doprecyzować?

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 20 lip 2017, 17:38

Jeżeli o to chodzi
To woda ciepła krąży w obiegu zamkniętym w pionie. Czyli powinna być od razu ciepła po odkręceniu kranu.

A co do ogrzewania to na klatkach jest indywidualny do mieszkania ciepłomierz pokazujący zużycie. Nie ma podzielników na grzejnikach.

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 20 lip 2017, 19:28

instalacja CO wykonana jest w systemie PEX?
Przesuwał ktoś grzejnik? złącza są zaciskane?
zawór od mieszkania jest na klatce?
Jak wygląda instalacja wodna?

kamyk-333

Postautor: kamyk-333 » 21 lip 2017, 0:29

przesuwałam grzejnik w łazience - nie było problemu; co do reszty pytań, to ja się nie znam :/

kamyk-333

Postautor: kamyk-333 » 21 lip 2017, 0:29

zawory na klatce, tak, i liczniki

ragandbones

Postautor: ragandbones » 23 lip 2017, 16:08

Mam pytanie o termostaty przy kaloryferach. U mnie jest skala 2-3-4-5. Spodziewalbym sie jeszcze 0 i 1...ale nie ma. Co w przypadku wyjazdu zima? Nie da sie wylaczyc ogrzewania na czas nieobecnosci?

egal1754

Postautor: egal1754 » 23 lip 2017, 18:31

Nie wolno wyłączać ogrzewania całkiem. Jeśli tak zrobisz to Twoje mieszkanie będzie ogrzewane przez sąsiadów i to oni będą za to płacić.
Nie pamiętam gdzie, ale gdzieś jest zapis że należy utrzymywać w mieszkaniu temperaturę dyżurną - czy jak się to tam nazywa.

temat był już poruszany: Brak możliwości zakręcenia grzejnika termostatem

Lucek

Postautor: Lucek » 25 lip 2017, 20:48

"Nie wolno wyłączać ogrzewania całkiem. Jeśli tak zrobisz to Twoje mieszkanie będzie ogrzewane przez sąsiadów i to oni będą za to płacić." - A styropian powtykany pod podłogę ma jedynie psuć izolacje akustyczną?

"...utrzymywać w mieszkaniu temperaturę dyżurną" - Nigdy wcześniej nie widziałem termostatu ogrzewania bez pozycji Zero. Jest właśnie do zabezpieczenia przed zamarzaniem.

Miejsca parkingowe po 50tyś., filtro-wentylacja elektryczna mieszkań, schodów, hali parkingowej, pętle cyrkulacyjne ciepłej wody, oświetlenie latarniami ulicznymi(sodowymi) przed blokiem... - to tylko sposoby na przekręty finansowe. Zobaczycie. Przez takie przewały to "piękne" osiedle będzie droższe w utrzymaniu od okolicznych apartamentowców(Akademickie, Atal, Bieńczycka, Dasta, To przy kościele, SM Czyżyny...).

PS. Przy okazji "remontu :)" nowego M. będzie trzeba wymienić głowice, lub całe zawory.

gucio

Postautor: gucio » 25 lip 2017, 21:31

Przed blokami są oświetlenia Ledowe nigdzie nie widziałem sodowego. . .
Co do wentylacji tez mi się to nie podoba że nie ma grawitacyjnych ale teraz każdy blok jest tak samo budowany wiec i Atal i innetak samo wyglądają . . . :-(

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”