Zagospodarowanie terenu wokół nowego bloku Orlińskiego 1 w Krakowie Czyżynach

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Gaspa

Re: Zagospodarowanie terenu wokół nowego bloku Orlińskiego 1 w Krakowie Czyżynach

Postautor: Gaspa » 31 sie 2017, 10:25

Właśnie przejechałem się po okolicy na rowerze. Jeszcze od strony ul Stella Sawickiego jest ogrodzenie a od Orlinskiego już go nie ma. Dobrze to wygląda. Mam nadzieje ze osoby odbierające mieszkania w O1 będą zwracały uwagę na części wspólne i to co jest przed blokiem (np od Stella brakuje jednego drzewa)

I tez podoba mi się nasze niegrodzone osiedle bez zasiekow i bram i mostów zwodzonych.

Dziś pewnie trochę ludzi się wybierze na wieczony spacer dookoła bloku ;)

gucio

Re: Zagospodarowanie terenu wokół nowego bloku Orlińskiego 1 w Krakowie Czyżynach

Postautor: gucio » 01 wrz 2017, 10:11

Klatka E przy wejściu do klatki tam gdzie otwierają się pierwsze drzwi juz jest wgnieceńie w murze od klamki bo nie ma odbojnika przykręconego do kratki . .
Po prawej stronie jest wnęka nie wiem na co ale pokrywa która ją przykrywa jest nieszczelna i widać wszystko dookoła co tam jest . . Czyli jakąś wielka rura plastikowa wchodząca do ziemi , kruszący się styropian i brzydko wykończona elewacje łącznie z żelbetonem i innymi zaprawami . . .
Na plus ładne wysokie pomieszczenie na klatce i olbrzymie lustro po prawej stronie w głównym holu przed windami :-)

gapek

Postautor: gapek » 03 wrz 2017, 23:51

Gaspa pisze:Mam nadzieje ze osoby odbierające mieszkania w O1 będą zwracały uwagę na części wspólne i to co jest przed blokiem

Według informacji otrzymanych od przedstawiciela Budimexu uwagi do części wspólnych może zgłaszać tylko wspólnota.. - tak zostały podsumowane moje pierwsze uwagi na temat części wspólnych

morth

Postautor: morth » 04 wrz 2017, 11:07

gapek pisze:
Gaspa pisze:Mam nadzieje ze osoby odbierające mieszkania w O1 będą zwracały uwagę na części wspólne i to co jest przed blokiem

Według informacji otrzymanych od przedstawiciela Budimexu uwagi do części wspólnych może zgłaszać tylko wspólnota.. - tak zostały podsumowane moje pierwsze uwagi na temat części wspólnych

Ja tam zgłaszałem w swoim bloku i nie dałem się zbyć. Polecam artykuł:
muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/czesci-wspolne-nieruchomosci-remont-w-bloku-koszt-dewelopera,132_10831.html
zwłaszcza ten fragment:

"Co w sytuacji, gdy właściciel mieszkania dostrzeże usterkę w częściach wspólnych?

Po pierwsze, zauważoną usterkę powinieneś sam zgłosić do dewelopera. Prawo do zgłoszenia wad nieruchomości wspólnej oraz formułowania żądań, co do zasady, przysługuje wyłącznie właścicielom poszczególnych lokali. Dlatego też, każda z osób która nabyła odrębną własność lokalu w danym budynku, może zgłosić usterkę deweloperowi i domagać się jej naprawy. Wynika to z faktu posiadania udziału w nieruchomości wspólnej, a przy czym przy zgłoszeniu usterki i domagania się jej naprawy bez znaczenia jest wielkość udziału.

Co bardzo ważne, ustawodawca nie przewiduje takiego uprawnienia wspólnocie"

Tutaj inne źródło:
wspolnotamieszkaniowa.pl/aktualnosci/jaka-jest-odpowiedzialnosc-dewelopera-za-wady-budynku/2176.html
które potwierdza że jako właściciel masz pełne prawo zgłaszania usterek w częściach wspólnych. Więc niech nie pieprzą i nie dajcie się oszukać.

sand

Postautor: sand » 04 wrz 2017, 13:28

Oczywiście, że masz prawo zgłosić usterki dotyczące części wspólne. Lokal wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej odbierasz od dewelopera.

gapek

Postautor: gapek » 08 wrz 2017, 11:37

morth pisze:Ja tam zgłaszałem w swoim bloku i nie dałem się zbyć

sand pisze:Oczywiście, że masz prawo zgłosić usterki dotyczące części wspólne. Lokal wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej odbierasz od dewelopera.

W takim razie zostałam wprowadzona w błąd :( ciekawe jak będzie wyglądało zgłaszanie usterek przez obecnego zarządcę i ich poprawianie przez Dewelopera..
a widziałam kilka usterek, choćby przed blokiem odpadającą kostkę brukową i odpływ (pomiędzy "częściami" bloku) obniżony o dobrych kilka centymetrów w stosunku do kostki brukowej, tak że można nogę skręcić jak się źle stanie..
a jak to wygląda przy ponownym odbiorze, czy mogę wtedy zwrócić uwagę na części wspólne? albo na inne usterki w mieszkaniu niż te które były zgłoszone? czy uwagi do części wspólnych wpisywane są do tego samego protokołu co usterki w mieszkaniu?

sand

Postautor: sand » 08 wrz 2017, 14:19

gapek pisze:
morth pisze:Ja tam zgłaszałem w swoim bloku i nie dałem się zbyć

sand pisze:Oczywiście, że masz prawo zgłosić usterki dotyczące części wspólne. Lokal wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej odbierasz od dewelopera.

W takim razie zostałam wprowadzona w błąd :( ciekawe jak będzie wyglądało zgłaszanie usterek przez obecnego zarządcę i ich poprawianie przez Dewelopera..
a widziałam kilka usterek, choćby przed blokiem odpadającą kostkę brukową i odpływ (pomiędzy "częściami" bloku) obniżony o dobrych kilka centymetrów w stosunku do kostki brukowej, tak że można nogę skręcić jak się źle stanie..
a jak to wygląda przy ponownym odbiorze, czy mogę wtedy zwrócić uwagę na części wspólne? albo na inne usterki w mieszkaniu niż te które były zgłoszone? czy uwagi do części wspólnych wpisywane są do tego samego protokołu co usterki w mieszkaniu?

Możesz zgłosić nowe usterki i nie daj się zbyć. Zawsze możesz powołać się na brak wystarczającej ilości czasu podczas pierwszego odbioru. Nie wiem jak u Ciebie, ale podczas mojego pierwszego odbioru Pan z Budimexu stał nade mną z zegarkiem w ręku już po 60 min.

gucio

Postautor: gucio » 09 wrz 2017, 15:08

Są nowe zdjęcia Orlinskiego 3 oraz Orlinskiego 5 i na zdjęciach widać jakieś dziwne :-) urządzenia typu połączone drewniane leżaki itp.
Czyli znaczy to że budimex jednak zrobił od stony północnej zagospodarowanie terenu tylko w jakim stopniu i ile wynosi parking i ile reszta? ? ?
Czy ma ktoś może jakieś projekty lub wizualizacje tego projektu gdzie się kończy gdzie zaczyna i co tam będzie?

151

Postautor: 151 » 09 wrz 2017, 22:16

gucio pisze:Są nowe zdjęcia Orlinskiego 3 oraz Orlinskiego 5 i na zdjęciach widać jakieś dziwne :-) urządzenia typu połączone drewniane leżaki itp.
Czyli znaczy to że budimex jednak zrobił od stony północnej zagospodarowanie terenu tylko w jakim stopniu i ile wynosi parking i ile reszta? ? ?
Czy ma ktoś może jakieś projekty lub wizualizacje tego projektu gdzie się kończy gdzie zaczyna i co tam będzie?

Wydaje mi się, że odpowiedź jest na ostatnim zdjęciu w Twoim poście zdjęcia z Orlińskiego 1 - widać na nim zagospodarowany teren nad O5 w kształcie trapezu. Mam wrażenie, że Budimeks nie dogadał się jeszcze z miastem co do tych dwóch "skośnych" działek (jedna nad O5 i druga nad A1). Przy okazji najnowsze zdjęcie z placu zabaw nad A1 (widać na nim, że . pasek gruntu jest nietknięty)

Obrazek

gucio

Postautor: gucio » 10 wrz 2017, 5:32

Alez człowiek głupiutki jest. . .
Tak słabo widzę że nawet nie zorientowałem się mam zdjęcie z odpowiedzią, no cóż czas pakować się :-)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”