Muzeum Lotnictwa Polskiego Kraków - Czyżyny (informacje, opinie, sugestie)

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Muzeum Lotnictwa Polskiego Kraków - Czyżyny (informacje, opinie, sugestie)

Postautor: lrc1912 » 26 sie 2017, 8:17

:D muzeumlotnictwa.pl/rewaloryzacja_hangaru

Rewaloryzacja zespołu zabytkowych budowli inżynieryjnych dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny

Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie pozyskało dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej w wysokości 9 mln zł. na realizację projektu „Rewaloryzacja zespołu zabytkowych budowli inżynieryjnych dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny wraz z adaptacją na potrzeby Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie.”. Łączna wartość projektu to ponad 13 mln zł.

Obrazek

skyman

Postautor: skyman » 26 sie 2017, 22:37

Właśnie jakiś czas temu widziałem, że Muzeum Lotnictwa w Krakowie będzie stawiało nowe hangary, w których miałyby się znaleźć powierzchnie wystawiennicze :) Dobra informacja, że muzeum nadal będzie się rozwijało, bo to jedna z najlepszych tego rodzaju placówek w mieście. Dobrze mieć coś takiego w okolicy, w które się mieszka. Mam nadzieję, że w przyszłości okolice pasa startowego dawnego lotniska po zachodniej stronie ul. Stella-Sawickiego będą bardzo ciekawą okolicą, jeszcze gdyby tam powstało Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie w jakiejś atrakcyjnej formie... Może być naprawdę nieźle :)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 27 sie 2017, 11:24

O Tak :D Sam nie ująłbym tego lepiej. ;) Osobiście liczę na to, że jak zbudują hangary, to wezmą się za remont pasa startowego. Ale masz racje rozbudowa Muzeum przyczyni się do większego zainteresowania wśród mieszkańców.

D89

Postautor: D89 » 27 sie 2017, 19:36

Ostatnio tam jeździłem na rowerze i oglądałem ruiny hangarów. Czy teraz muzeum zagrodzi i zamknie kolejny teren w Czyżynach? W naszej dzielnicy pojawią się kolejne płoty? No i co z drzewami? Widziałem że wokół ruin rosło sporo bardzo cennych przyrodniczo okazów, ktoś chce to wyciąć? Kto dał na to zgodę? Przecież w naszej dzielnicy jest tak mało parków i zieleni, a tutaj znowu ktoś chce zabetonować kolejny kawałek...

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 27 sie 2017, 20:42

Nikt nic nie wytnie! Zbudują tylko hale ekspozycyjne i tyle. Lotniczy Park i przylegające do niego tereny nie mogą zostać zabudowane! Żadnych: osiedli, biurowców nic! Z wyjątkiem Małopolskiego Centrum Nauki. Ten teren musi przetrwać jako przestrzeń dla samolotów.

Obrazek

Lucek

Postautor: Lucek » 02 wrz 2017, 18:55

Czy te Czerwone strzałki oznaczają, że odwrócili kierunki startu, i lądowania?

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 02 wrz 2017, 19:20

Przedstawiają kierunek lotu po oderwaniu się samolotu od ziemi. Ta mapa to stan z 2015. W tym roku strefa pokazu obejmowała obszar patrz mapa pod tekstem.
Starty odbywały się z jednego kierunku 110 stopni, zakręt w lewo i przelot nad jednostką WP przy ul. Ułanów. Lądowania od wschodniej strony. Generalnie starty i lądowania są zależne od kierunku wiatru, który w tym roku był na tyle uciążliwy, że podchodzili do lądowania od strony Avii.

Obrazek

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 04 wrz 2017, 15:50

:|
Ostatnio zmieniony 14 lut 2022, 2:59 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

tomek6n

Postautor: tomek6n » 05 wrz 2017, 22:28

Na stronie projektu nic nie pisze o odbudowie pozostałych hangarów na terenie parku. Nie wymieniają ich w planach:/ może temat wskrzeszenia ich umarł albo okazał się nie opłacalny. Kiedyś jak się otym dowiedziałem że ma być robione coś takiego, szukałem więcej info na ten temat i trafiłem na ifo na forum odkrywcy czy czymś podobnym że na te miejsce zaciera ręce jakiś deweloper. A dyrektor muzeum chętnie to miejsce odsprzeda albo sprzedał już

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 06 wrz 2017, 15:02

Mój błąd :evil: podałem link, który dotyczy rewaloryzacji głównego hangaru ekspozycyjnego, garażu 1 i 2, kancelarii, spadochroniarni.

http://lovekrakow.pl/aktualnosci/milionowe-inwestycje-w-muzeum-lotnictwa-polskiego-to-bedzie-nowy-standard_20084.html

Muzeum Lotnictwa Polskiego przygotowuje się do milionowych inwestycji na swoim terenie. W tym roku rozpoczną się prace przy rewitalizacji pięciu istniejących obiektów, ale kierownictwo placówki chce też odbudować na potrzeby ekspozycji dwa dawne hangary. Trwa przygotowywanie dokumentów, by można było starać się o zewnętrzne dotacje.

tomek6n pisze: Kiedyś jak się otym dowiedziałem że ma być robione coś takiego, szukałem więcej info na ten temat i trafiłem na ifo na forum odkrywcy czy czymś podobnym że na te miejsce zaciera ręce jakiś deweloper. A dyrektor muzeum chętnie to miejsce odsprzeda albo sprzedał już

Na pewno nie chodzi o tę działkę, gdzie mają powstać hangary, zwłaszcza teraz kiedy jest tworzony MPZP. Bądź spokojny :) Jeżeli nawet jakiś deweloper próbowałby przejąć te działkę to Muzeum będzie interweniować. Budowa hangarów to priorytet, bo trzeba uchronić przed niszczejącym działaniem warunków atmosferycznych eksponaty, które są pod chmurką.;)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 lut 2022, 3:01 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”