Zmniejszona liczba miejsc postojowych w garażu względem projektu (Hynka Jasna)

Forum przeznaczone dla mieszkańców inwestycji dewelopera Dasta Invest zlokalizowanej przy pasie startowym dawnego lotniska. Zapraszamy do dyskusji mieszkańców bloku.
Gosia11_2005

Zmniejszona liczba miejsc postojowych w garażu względem projektu (Hynka Jasna)

Postautor: Gosia11_2005 » 28 paź 2017, 19:43

Witaj. Podpisałam wczoraj akt notarialny i w końcu jestem właścicielem mieszkania :D Niestety jestem też pierwsza osobą, która została poinformowana o problemie z miejscami postojowymi i o tym, że ostatecznie będzie ich 13 a nie 14. Wyjaśniam o co chodzi. Pani architekt popełniła błąd przy projektowaniu i myślę, że to nie jeden a kilka. Jeśli chodzi o wjazd/wyjazd z garażu to jest zbyt długi i w momencie kiedy chce się skręcić to przy założeniu, że miejsca parkingowe są zajęte to trzeba się zatrzymać i wycofać aby się zmieścić z promieniem skrętu :o P. Michał wpadł na pomysł, że nie ma jedno miejsce wolne zdaje się, że numer 6 i będzie ono wolne do manewrów, ale..... zwiąże się to z tym, że trzeba się składać co najmniej na dwa razy :shock: ten sam problem jest z wyjazdem - żaden samochód nie ma takiego promienia skrętu :( wprawdzie my mamy kombi, ale sądzę, że tylko malutkie samochody nie będą miały z tym problemu a każde przeciętne auto już tak. Pojechaliśmy to dzisiaj sprawdzić praktycznie i niestety jest to prawda ;( Sprawę zgłosił, któryś z właścicieli, którzy już prowadzą prace remontowe w swoim mieszkaniu. Chyba pokuszę się na zmierzenie czy poprawie wyznaczono nam te miejsca bo są przepisy, które to regulują. Zasmuciło mnie to bardzoooo. Nie wiem czy to nie kwalifikuje się na złożenie jakieś reklamacji...
Co do Tauronu to mam kartę techniczną i ponoć oni w 2-3 dni przychodzą i zakładają liczniki.

wesolutka

Re: Zmniejszona liczba miejsc postojowych w garażu względem projektu (Hynka Jasna)

Postautor: wesolutka » 29 paź 2017, 17:36

Gosia, a otrzymałaś jakąś rekompensatę z tego tytułu?

Konsultował ktoś z Was to z prawnikiem?

Masz jakiś zapis w akcie notarialnym z tymi miejscami?
Na co dzień będzie to uciążliwe... Słabo....
Współczuję właścicielom miejsc obok "6" bo są mega narażeni na obrysowania...

Gosia11_2005

Re: Zmniejszona liczba miejsc postojowych w garażu względem projektu (Hynka Jasna)

Postautor: Gosia11_2005 » 29 paź 2017, 23:46

Ja dowiedziałam się właściwie już w trakcie aktu i Pan Michał przekazał to w taki sposób jakby problem był rozwiązany w związku ze zwolnieniem tego miejsca G6. Ale w praktyce to naprawdę będzie uciążliwe i moim zdaniem jest tak ciasno, że niewiele to zmieni a to wjeżdżanie na to miejsce niewiele zmieni a może nawet skomplikuje. Ja nie widziałam się jeszcze z nikim z naszego bloku. Na razie tylko jedni właściciele ostro działali w piątek z remontem a poza tym cisza. Jutro postaram się podjechać tam wieczorem i zmierzyć czy te miejsca spełniają w ogóle warunki techniczne. W przepisach jest wpisane, że miejsce powinno mieć minimalnie wielkość 2,3x5 r. 11,5 m2 - ja w umowie mam wpisane 11,22 m2. Niby niewiele mniej, ale może jak każdemu ujęli coś to się uzbierało? Zmierzę też szerokość drogi dojazdowej bo to też jest ściśle określone. Sama nie wiem nic oprócz tego, że będzie mnie to irytować. Ale emocje mi nieco spadły. Trzeba pomierzyć i poszukać tych, którzy już podpisali akty. A oprócz Ciebie aktualnie nikt się tutaj nie udziela. Hmmm

EpsilonEr

Postautor: EpsilonEr » 01 lis 2017, 21:50

Dzień dobry

Czytam o problemach z miejscami garażowymi - kiepska wiadomość... - na pewno chodzi o miejsce G6 ? to miejsce jest na samym końcu hali nie za bardzo wiem jak miało by pomóc przy wjeździe i wyjeździe z hali garażowej - może chodzi o miejsce G9 które jest prawie na wprost wjazdu ?

Pozdrawiam serdecznie

Gosia11_2005

Postautor: Gosia11_2005 » 02 lis 2017, 12:59

Numery miejsc parkingowych uległy zmianie. Chodzi o miejsce na wprost wjazdu i nosi ono aktualnie numer G6 (wcześniej G10). Nie mogę tutaj wrzucić rzutu garażu. Jak podasz maila to prześlę Ci aktualny.
Nie znacie może kogoś kto ma również miejsce parkingowe w garażu podziemnym? Czy to standard, że tak trzeba się nakręcić, żeby zaparkować? Może wszyscy upychają na maksa miejsc parkingowych, bo to kasa jest oczywiście z tego dla dewelopera i nie myślą o użytkownikach.
Generalnie - trzeba będzie się przyzwyczaić i liczyć na współużytkowników, że będą parkować w taki sposób, aby maksymalnie "przyklejając" się do ścian, żeby na manewry było jak najwięcej miejsca :D Albo pozmieniać auta na smarty :lol: A może jesteście bardziej sprawnymi kierowcami i będziecie spokojnie parkować :D Nie chcę siać paniki, ale jak dla mnie to jest póki co słabo.

EpsilonEr

Postautor: EpsilonEr » 02 lis 2017, 16:33

Dzięki za kolejne informacje
Bardzo proszę o rzut garażu na maila zakupy_74@o2.pl
Jak możesz podać też nr telefonu to będę wdzięczny - mam kilka pytań do nowej sąsiadki :)

wesolutka

Postautor: wesolutka » 04 lis 2017, 15:14

Witam Was,
Dla nas rozwiązanie problematycznych wjazdów i wyjazdów z hali garażowej, które zaproponowała na tą chwilę JASNA jest nie do przyjęcia.
Na razie opieramy się tylko na Waszej informacji, bo mieszkanie dopiero w styczniu odbierzemy, ale skoro Pan Michał udostępnia miejsce na wprost wjazdu to pewnie sam stwierdził, że wjazd jest uciążliwy. Dla nas w takim razie miejsce postojowe nie jest warte ceny, jaką za nie zapłaciliśmy. W poniedziałek zakładają nam licznik i będę z Panem Michałem rozmawiał w tym temacie. Też nie mamy jakiegoś wielkiego auta, ale skoro Sąsiadka ma problem z wjechaniem klasycznym "kombi" to my też na pewno nie złożymy się na raz.
Już widzę te poobijane auta o elewacje :(

Czy ktoś z Was będzie w bloku w poniedziałek koło 11-13? Możemy porozmawiać na zywo :)

Jeszcze pytanie. Czy ktoś z Was sprawdzał już kaloryfery? My mamy mieszkanie narożne i ostatnie piętro, boimy się że kaloryfery są za małe :/

Epsilon, Wy macie mieszkanie pod nami? Mogę spytać jak zaaranżowaliście aneks/kuchnie?

Pozdrawiamy
Magda i Sebastian :)

wesolutka

Postautor: wesolutka » 04 lis 2017, 21:45

A Gosia, dowiedziałaś się w możliwie najgorszym momencie - podczas aktu notarialnego ;-)

Gosia11_2005

Postautor: Gosia11_2005 » 06 lis 2017, 22:11

Na szczęście wjazd do hali garażowej jest podgrzewany :lol:

Gosia11_2005

Postautor: Gosia11_2005 » 06 lis 2017, 22:40

No i jak tam Wesolutka sprawy garażowe?

Wróć do „Hynka od Jasna Invest - forum mieszkańców”