Progi zwalniąjace - gdzie zgłosić zapotrzebowanie w Czyżynach

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
playand1

Re: Progi zwalniąjace - gdzie zgłosić zapotrzebowanie w Czyżynach

Postautor: playand1 » 22 lis 2017, 22:51

sam.slater pisze:
playand1 pisze:Maksymalnie może 30 % obecnych w Polsce progów zwalniających nie uszkadza zawieszenia przy sensownej prędkości (20 km/h). Na większości trzeba niestety zwalniać do 5km/h. Prawdopodobieństwo, że zainstalują tutaj dobrze wyprofilowane progi z kostki jest bardzo niewielkie, więc nie widzę powodu dla którego mielibyśmy sami doprowadzić do dewastacji własnych aut.

Przytocz kolego źródło tych rewelacji bo chętnie przeczytam. Standardem na osiedlach takich jak nasze powinny być przynajmniej wyniesione skrzyżowania. Tak, trzeba zwolnić nawet do 5km/h, czy to trudne? Na osiedlu jest znak o dopuszczalnej prędkości 30 km/h, mało kto go przestrzega niestety, więc progi zwalniające jak najbardziej przydadzą się.

Źródło? Wystarczy poruszać się autem po drogach częściej niż raz na pół roku, żeby dokonać wystarczających obserwacji... Proponuje wpisać w google grafika 'progi zwalniające', popatrzeć na pierwszych 100 wyników i przypomnieć sobie po których da się przejechać z dozwoloną prędkością.

Co do wyniesionych skrzyżowań nie mam nic przeciwko.

Jeśli infrastruktura jest tworzona w taki sposób, by uniemożliwiać jazdę z DOZWOLONĄ prędkością, to jest to chore. Tak jak wspomniałeś jest ograniczenie do 30 km/h, nie 5km/h.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 23 lis 2017, 0:44

playand1 pisze:
sam.slater pisze:
playand1 pisze:Maksymalnie może 30 % obecnych w Polsce progów zwalniających nie uszkadza zawieszenia przy sensownej prędkości (20 km/h). Na większości trzeba niestety zwalniać do 5km/h. Prawdopodobieństwo, że zainstalują tutaj dobrze wyprofilowane progi z kostki jest bardzo niewielkie, więc nie widzę powodu dla którego mielibyśmy sami doprowadzić do dewastacji własnych aut.

Przytocz kolego źródło tych rewelacji bo chętnie przeczytam. Standardem na osiedlach takich jak nasze powinny być przynajmniej wyniesione skrzyżowania. Tak, trzeba zwolnić nawet do 5km/h, czy to trudne? Na osiedlu jest znak o dopuszczalnej prędkości 30 km/h, mało kto go przestrzega niestety, więc progi zwalniające jak najbardziej przydadzą się.

Źródło? Wystarczy poruszać się autem po drogach częściej niż raz na pół roku, żeby dokonać wystarczających obserwacji... Proponuje wpisać w google grafika 'progi zwalniające', popatrzeć na pierwszych 100 wyników i przypomnieć sobie po których da się przejechać z dozwoloną prędkością.

Co do wyniesionych skrzyżowań nie mam nic przeciwko.

Jeśli infrastruktura jest tworzona w taki sposób, by uniemożliwiać jazdę z DOZWOLONĄ prędkością, to jest to chore. Tak jak wspomniałeś jest ograniczenie do 30 km/h, nie 5km/h.

Playand1, w pierwszym komentarzu podałeś dokładne dane statystyczne - 30% obecnych progów zwalniających w Polsce nie uszkadza zawieszenia. Jeśli podajesz tak skonkretyzowaną informację, to rozumiem, że ktoś zbadał tę kwestię i opisał, a następnie udostępnił wnioski. Zawiedziona jestem, że dane te są wyssane z palca, podane na podstawie przeglądu Internetu i własnych historii z życia.

playand1

Postautor: playand1 » 24 lis 2017, 21:52

Ekspresjah pisze:Playand1, w pierwszym komentarzu podałeś dokładne dane statystyczne - 30% obecnych progów zwalniających w Polsce nie uszkadza zawieszenia. Jeśli podajesz tak skonkretyzowaną informację, to rozumiem, że ktoś zbadał tę kwestię i opisał, a następnie udostępnił wnioski. Zawiedziona jestem, że dane te są wyssane z palca, podane na podstawie przeglądu Internetu i własnych historii z życia.

Szanowna Pani, jest mi niezmiernie przykro że Panią zawiodłem.
Jednakże zdanie "Maksymalnie MOŻE 30 % obecnych w Polsce progów zwalniających..." raczej jasno precyzuje, że chodzi o własne doświadczenia.
Ponadto, jeśli nawet zwolennicy progów zwalniających przyznają, że trzeba na nich zwalniać do 5 km/h, to chyba coś w tym jest.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 24 lis 2017, 22:48

playand1 pisze:
Ekspresjah pisze:Playand1, w pierwszym komentarzu podałeś dokładne dane statystyczne - 30% obecnych progów zwalniających w Polsce nie uszkadza zawieszenia. Jeśli podajesz tak skonkretyzowaną informację, to rozumiem, że ktoś zbadał tę kwestię i opisał, a następnie udostępnił wnioski. Zawiedziona jestem, że dane te są wyssane z palca, podane na podstawie przeglądu Internetu i własnych historii z życia.

Szanowna Pani, jest mi niezmiernie przykro że Panią zawiodłem.
Jednakże zdanie "Maksymalnie MOŻE 30 % obecnych w Polsce progów zwalniających..." raczej jasno precyzuje, że chodzi o własne doświadczenia.
Ponadto, jeśli nawet zwolennicy progów zwalniających przyznają, że trzeba na nich zwalniać do 5 km/h, to chyba coś w tym jest.

Czyli można powiedzieć, że być może Playand1 pisze wierutne bzdury, bo może nie srawdził swoich rewelacji, ale może też stał przy progach zwalniających i liczył ilu kierowcom się zepsuło zawieszenie, a może dane wziął od niemieckiego ADAC, albo polskiego automobilklubu, a może wyssał je z palca? słowo klucz to "może"? :)

bruinen

Postautor: bruinen » 26 lis 2017, 0:23

A ja tam popieram tezę, że większość obecnie zamontowanych w Krakowie progów jest nie do przejechania (w sensie zachowania komfortu i nieuszkodzenia zawieszenia) samochodem innym niż terenowy z prędkością 30 km/h. Są i takie perełki, które przejeżdżane 5 km/h potrafią zahaczać o niżej zawieszone podwozia - widziałem taką sytuację na własne oczy a na progu były kolorowe ślady z historii. Dopóki nie wprowadzi się standardu progów, które można zupełnie spokojnie przejechać każdym dopuszczonym do ruchu samochodem co najmniej 20 km/h dopóty jestem zdecydowanie przeciwny pomysłowi ich montowania na Orlińskiego. A zakaz postoju i blokady dla stojących na jezdni popieram w 100%.

michalxg

Postautor: michalxg » 26 lis 2017, 0:44

bruinen pisze:A ja tam popieram tezę, że większość obecnie zamontowanych w Krakowie progów jest nie do przejechania (w sensie zachowania komfortu i nieuszkodzenia zawieszenia) samochodem innym niż terenowy z prędkością 30 km/h. Są i takie perełki, które przejeżdżane 5 km/h potrafią zahaczać o niżej zawieszone podwozia - widziałem taką sytuację na własne oczy a na progu były kolorowe ślady z historii. Dopóki nie wprowadzi się standardu progów, które można zupełnie spokojnie przejechać każdym dopuszczonym do ruchu samochodem co najmniej 20 km/h dopóty jestem zdecydowanie przeciwny pomysłowi ich montowania na Orlińskiego. A zakaz postoju i blokady dla stojących na jezdni popieram w 100%.

Szanowny Kolego, nie co najmniej 20km/h tylko co najwyżej. Przy progach zwalniających zazwyczaj również stoi znak ograniczenia prędkości do 20km/h. A poza tym - poza blaszanymi kanciakami to raczej żadne progi nie zrobią szkody w samochodzie o ile jedzie on z dozwoloną prędkością

bruinen

Postautor: bruinen » 26 lis 2017, 15:16

Przy progach stoi zwykle znak ograniczenia do 30 km/h i oznacza on, że z taką prędkością w dobrych warunkach i sprawnym samochodem możemy tam jeździć. Uważam że 20km/h też wystarczy, ale redukcja do "jedynki" na każdym progu to niestety obecnie jedyne realne rozwiązanie w wielu miejscach. Na wariatów jeżdżących 70km/h przez osiedle wystarczą chyba "normalne" progi, cała reszta będzie za to w stanie płynnie przejechać przez osiedle zgodnie z przepisami (z tego co pamiętam strefa do 30km/h obowiązuje od zjazdu ze Stella Sawickiego do ostatnich bloków). Fajnym rozwiązaniem byłyby podniesione skrzyżowania, o czym ktoś już pisał na forum, ale na to chyba już za późno, może przy okazji pierwszego remontu drogi.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 26 lis 2017, 17:35

Proponuję dodać nakaz montowania w samochodzie sprawnego tłumika rury wydechowej. W Avji 4 jest taki stary popielaty Hjundaj z dziurawym tłumikiem. Zamontujecie progi na Orlińskiego, i będziecie mieli takich patałachów pod nosem za każdym razem! O rozlatujących się dostawczakach, i Inwalidach wpie... się tam gdzie nie trzeba, nie wspomnę. Widać To codziennie od nowa.

Obrazek

menkks

Postautor: menkks » 27 lis 2017, 11:55

Za dziurawy tłumik należy się 300zł mandatu i zabranie dowodu rejestracyjnego, zamiast wstawiać na forum lepiej zadzwoń pod wiadomy numer telefonu

Plus zawsze można dodać mandat za zastawienie chodnika i niszczenie zieleni :)

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 28 lis 2017, 13:51

Ty to poważnie piszesz?
Mam zadzwonić, i podać nr rej. i adres skąd wyjechał?

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”