Podział miejsc postojowych pomiędzy bloku na osiedlu Centralna Park Kraków

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
abcd

Re: Podział miejsc postojowych pomiędzy bloku na osiedlu Centralna Park Kraków

Postautor: abcd » 26 lis 2017, 12:47

sojus pisze:
szynszyl pisze:
sojus pisze:przecież nie możecie teraz zamontować szlabanu (...)

To się zdziwisz.

Co za tekst na poziomie gimnazjum... kozak jesteś nie powiem już się przestraszyłem...

Jak możecie zamknąć jedyny wjazd na osiedle?

No skoro jest o tym mowa z zarządcą, dyskusja i głosowanie, to oznacza, że jest taka możliwość. Przyjdziesz na nogach.

sojus

Postautor: sojus » 26 lis 2017, 13:32

Heh typowo polskie zachowanie... cebulą wali na odległość. Kontaktowałem się z odpowiednimi osobami i nie nikt prawa zagrodzić wjazdu jeśli nie będzie on dostępny dla wszystkich właścicieli mieszkań na osiedlu do którego prowadzi wjazd... wiec powodzenia :)

szynszyl

Postautor: szynszyl » 26 lis 2017, 14:41

sojus pisze:Heh typowo polskie zachowanie... cebulą wali na odległość. Kontaktowałem się z odpowiednimi osobami i nie nikt prawa zagrodzić wjazdu jeśli nie będzie on dostępny dla wszystkich właścicieli mieszkań na osiedlu do którego prowadzi wjazd... wiec powodzenia :)

Kurde, sojus. Zmartwiłeś mnie. A co z dwoma pozostałymi uchwałami wspólnoty? Klepniesz nam?

pablox

Postautor: pablox » 27 lis 2017, 18:32

Brawo... Poziom dyskusji jak w polskim parlamencie.

A nie sądzicie że taniej byłoby postawić znak i wprowadzić identyfikatory?
Skoro sami mówicie że parkingowa apokalipsa zdarza sie tylko przy targach i to nie wszystkich (właściwie jednych - kosmetycznych :) ), to po co wywalać 14 koła na rogatkę? Przy okazji Sojus będzie spał spokojnie (swoją drogą nie dziwie mu mię i na jego miejscu też bym się zdenerwował).
Jak będzie znak i ID to już część targowiczan zrezygnuje z miejscówki a jak nie to zawsze będzie jakaś podstawa zadzwonić po miejskich.

sojus

Postautor: sojus » 27 lis 2017, 20:51

Ja nie mam problemu moge nawet teraz dołożyć do montażu ale nie wszyscy potrafią czytać ze zrozumieniem... Chodzi o to że póki co jest na osiedle wjazd tylko pomiędzy D i B więc jak dojadę do swojego parkingu skoro nie wiadomo czy od strony expo będzie można wjechać czy będzie to zamknięta droga pożarowa... Szlaban tak ale nikt nie ma prawa utrudniać wjazdu do parkingu dla innych budynków niż D :D

tomekc

Postautor: tomekc » 27 lis 2017, 22:01

jestem przyszłym mieszkańcem budynku E.
W pełni zgadzam sie z pablox - nie przypuszczam żeby na naszym osiedlu problem z parkowaniem zdarzał się częściej niż 2-3 razy do roku (w trakcie dużych targów). identyfikatory + zakaz powinien wystarczyć na te kilka dni.
po co utrudniać sobie życie przez szlaban? wpuszczanie kuriera, gości itd itp. jak dla mnie niepotrzebna komplikacja.
szlaban byłby dla mnie dobrym rozwiązaniem gdyby nasze osiedle leżało wewnątrz strefy płatnego parkowania i problem z miejscami występował codziennie.
dodatkowo uważam sytuacje kiedy mieszkańcy E zostaną postawieni przed "faktem szlabanowym" przez sąsiadów z D za mało uczciwą - będziemy musieli ponieść finansowe i organizacyjne koszty waszej decyzji, nie mając w niej udziału. bo jedyny dojazd mamy przez teren waszego parkingu(do czasu powstania wjazdu pomiędzy C/B, ale to pewnie jeszcze minimum 1,5 roku).

szynszyl

Postautor: szynszyl » 28 lis 2017, 15:20

Sam bylem zwolennikiem rozwiązania z identyfikatorami, jak widać w postach powyżej.
Zmieniłem zdaniem pod wpływem argumentów, które padły w czasie spotkania wspólnoty.
Wiadomo, głównym problemem jest obłożenie miejsc postojowych w czasie targów.
I to nie tylko kosmetycznych, chociaż oczywiście w czasie rzeczonych objawiło się chamstwo w czystej postaci.
Sam nie jestem przekonany do tego czy jest konieczność zamykania osiedla, ale przekonują mnie argumenty ludzi, którzy mieszają na parterze od strony EXPO i doświadczyli ludzi parkujących na drodze pożarowej, tudzież próbowali przecisnąć się z wózkami wśród samochodów zaparkowanych na chodnikach albo po prostu nie mieli gdzie zaparkować :)
Rozumiem Wasze argumenty ale nie możemy czekać ponad rok na moment, w którym zawiąże się wspólnota budynku E. Naprawdę perspektywa się zmienia w chwili zamieszania na osiedlu i w momencie, w którym przyjeżdża do Ciebie rodzina i nie ma gdzie zaparkować mimo tego ze masz miejsce postojowe w parkingu podziemnym. A to wszystko przez arogantów, którzy nie chcą płacić 20 zł za parking.
Biorąc podobna logikę do Waszej, dlaczego czekać tylko na budynek E a na budynek A czy B już niekoniecznie? Na te chwile jedyne osoby, które maja prawo głosu mieszkają w budynku D.
Tylko o to chodziło mi w dyskusji z kolega sojusem. Nie będziemy czekać z każda decyzja kilka lat zanim dokończy się budowa całego osiedla.

Pegaso

Postautor: Pegaso » 28 lis 2017, 15:33

Z tym chamstwem na targach kosmetycznych to mały pikuś w porównaniu do targów stomatologicznych - na wiosnę w dniu tych targów miałem odbiór wstępny mieszkania.
To był armagedon i pełne zezwierzęcenie - dla mnie był to ciężki szok.
Pamiętam ,ze aż zaczepiłem ludzi pędzących na targi aby dopytać co za grupa robi takie "bydło"
Przy targach motoryzacyjnych też będzie nie wesoło....
W sumie tylko mocno specjalistyczne i nie popularne wydarzenia, nie ściągające rzeszy ludzi i tam jest w miarę spokojnie.

Wrona

Postautor: Wrona » 28 lis 2017, 16:16

Dla przypomnienia wszystkim wrzucam plan osiedla z znaczonymi potencjalnymi miejscami na szlabany.
Obrazek
Czerwona kropka miedzy blokami D i E oznacza ze tam będzie zastawiony wjazd przez dewelopera (informacja od Nawigatora na spotkaniu)
Pierwszy szlaban głosowany właśnie przez wspólnotę bloku D. Jednakże jak to zaznaczył administrator to docelowy wjazd dla bloków D E i B.
Drugi szlaban może kiedyś powstanie o ile wyrażą na to chęć wspólnoty bloków A i C. Jeżeli A się nie zgodzi a C tak to zawsze szlaban o nr 2 może być zastąpiony szlabanem nr 3.
Ja mam tylko pytanie o którym dyskutowaliśmy jeszcze w 2016 i chyba każdy o tym zapomniał. Po co teraz pchać sie w koszty jak może okazać się że żaden inny szlaban nie powstanie i wydamy 14 tyś na coś co da nam spokój na parkingu tylko na dwa - trzy lata... a do tego nikt oprócz bloku D nie będzie chciał ponosić koszów eksploatacji z racji tego że im nie potrzebny...

tomekc

Postautor: tomekc » 28 lis 2017, 16:24

szynszyl pisze:Sam bylem zwolennikiem rozwiązania z identyfikatorami, jak widać w postach powyżej.
Zmieniłem zdaniem pod wpływem argumentów, które padły w czasie spotkania wspólnoty.
Wiadomo, głównym problemem jest obłożenie miejsc postojowych w czasie targów.
I to nie tylko kosmetycznych, chociaż oczywiście w czasie rzeczonych objawiło się chamstwo w czystej postaci.
Sam nie jestem przekonany do tego czy jest konieczność zamykania osiedla, ale przekonują mnie argumenty ludzi, którzy mieszają na parterze od strony EXPO i doświadczyli ludzi parkujących na drodze pożarowej, tudzież próbowali przecisnąć się z wózkami wśród samochodów zaparkowanych na chodnikach albo po prostu nie mieli gdzie zaparkować :)

Znak droga pożarowa + zakaz parkowania i telefon na straż miejską. Mandacik i holowanie bo zagrożenie pożarowe.
szynszyl pisze:Rozumiem Wasze argumenty ale nie możemy czekać ponad rok na moment, w którym zawiąże się wspólnota budynku E. Naprawdę perspektywa się zmienia w chwili zamieszania na osiedlu i w momencie, w którym przyjeżdża do Ciebie rodzina i nie ma gdzie zaparkować mimo tego ze masz miejsce postojowe w parkingu podziemnym. A to wszystko przez arogantów, którzy nie chcą płacić 20 zł za parking.
Biorąc podobna logikę do Waszej, dlaczego czekać tylko na budynek E a na budynek A czy B już niekoniecznie? Na te chwile jedyne osoby, które maja prawo głosu mieszkają w budynku D.
Tylko o to chodziło mi w dyskusji z kolega sojusem. Nie będziemy czekać z każda decyzja kilka lat zanim dokończy się budowa całego osiedla.

Pozwoliłem sobie wyrazić zdanie jako mieszkaniec E - ponieważ nasz wjazd jest uzależniony (do czasu powstania wjazdu od strony C)od Waszego w 100%. Bloki B/C mają swój wjazd.
I jeżeli postawicie teraz szlaban, nie będę miał ŻADNEJ możliwości dojechać do mieszkania do czasu otrzymania pilota. Czyli na przykład na czas odbiorów. Nie uważacie że to trochę nie w porządku? na całej ul Galicyjskiej jest zakaz parkowania - gdzie mam parkować?
Proszę nie wyjeżdżać mi z argumentem że mogę przyjechać komunikacją miejską.

Na przyszłość rozważmy może zamykanie szlabanu na czas targów, tak żeby przez większość czasu był podniesiony. Nie wiem czy ktoś zapytał zarządce czy istnieje możliwość instalacji takiego rozwiązania?

Żebyśmy się dobrze rozumieli - przyjmuję do wiadomości argumenty sąsiadów z budynku D i je popieram - jeżeli nie widzicie innej możliwości niz szlaban - trudno. ale uwzględnijcie proszę to że w tej chwili wasz wjazd jest również jedynym dla bloku E i nie postępujcie samolubnie. Piloty pewnie dostaniemy najszybciej po odbiorze mieszkania - czyli przez czas do kontaktu z Nawigatorem nie mamy możliwości parkowania na naszych własnych miejscach.

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”