Klimatyzacja czy rolety zewnętrzne - co wybrać do mieszkania?
Klimatyzacja czy rolety zewnętrzne - co wybrać do mieszkania?
Moje mieszkanie jest bardzo mocno nasłonecznione, szczególnie od strony południowej, gdzie mam największe okna. Zastanawiam się nad montażem klimatyzacji w jednym pokoju, chociaż nie jestem fanką takiego rozwiązania. Z drugiej strony rozważam założenie rolet zewnętrznych. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby coś podpowiedzieć? Pozdrawiam
Re: Klimatyzacja czy rolety zewnętrzne - co wybrać do mieszkania?
nie wiem czy jest to sens w naszym klimacie . . .
mamy naprawdę tylko kilka może kilkanaście dni w roku gdzie temperatury są powyżej normy . . .
Ale to jest odczucie indywidualne dla jednych to będzie odpowiednia temperatura a dla innych to będzie zgon i męczarnie . . .
mamy naprawdę tylko kilka może kilkanaście dni w roku gdzie temperatury są powyżej normy . . .
Ale to jest odczucie indywidualne dla jednych to będzie odpowiednia temperatura a dla innych to będzie zgon i męczarnie . . .

gucio pisze:nie wiem czy jest to sens w naszym klimacie . . .
masz rację, że upalnych dni jest stosunkowo niewiele, ale przy mocno nasłonecznionym mieszkaniu na wyższej kondygnacji nawet w zwykły, słoneczny dzień temperatura może być męcząca. Bardziej zastanawiam się czy jestem skazana na klimatyzację/klimatyzator, czy rolety zewnętrzne też w skuteczny sposób "ochłodzą" mieszkanie?
rupafin pisze:Moje mieszkanie jest bardzo mocno nasłonecznione, szczególnie od strony południowej, gdzie mam największe okna. Zastanawiam się nad montażem klimatyzacji w jednym pokoju, chociaż nie jestem fanką takiego rozwiązania. Z drugiej strony rozważam założenie rolet zewnętrznych. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby coś podpowiedzieć? Pozdrawiam
jest jeszcze jedna, mało inwazyjna opcja - plisy podwójne, foliowane od zewnątrz. W teorii folia odbija promienie słoneczne a podwójna warstwa izoluje od ciepła, w praktyce musiałbym poczekać do lata żeby w 100 % wypowiedzieć się co do skuteczności, ale patrząc po słonecznych zimowych dniach to raczej działa
playand1 pisze:rupafin pisze:Moje mieszkanie jest bardzo mocno nasłonecznione, szczególnie od strony południowej, gdzie mam największe okna. Zastanawiam się nad montażem klimatyzacji w jednym pokoju, chociaż nie jestem fanką takiego rozwiązania. Z drugiej strony rozważam założenie rolet zewnętrznych. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby coś podpowiedzieć? Pozdrawiam
jest jeszcze jedna, mało inwazyjna opcja - plisy podwójne, foliowane od zewnątrz. W teorii folia odbija promienie słoneczne a podwójna warstwa izoluje od ciepła, w praktyce musiałbym poczekać do lata żeby w 100 % wypowiedzieć się co do skuteczności, ale patrząc po słonecznych zimowych dniach to raczej działa
Dzięki za podpowiedź

rupafin pisze:playand1 pisze:rupafin pisze:Moje mieszkanie jest bardzo mocno nasłonecznione, szczególnie od strony południowej, gdzie mam największe okna. Zastanawiam się nad montażem klimatyzacji w jednym pokoju, chociaż nie jestem fanką takiego rozwiązania. Z drugiej strony rozważam założenie rolet zewnętrznych. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby coś podpowiedzieć? Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedźA gdzie kupowałeś i jak to wygląda cenowo?
Kupowałem tutaj: orlita.pl/kontakt
Mieli najtaniej, jednak obsługa jest mocno niekompetentna, więc jak będziesz miał jakieś konkretne pytania do nich to lepiej idź do konkurencji

Jeśli chodzi o ceny to te plisy są trochę droższe od standardowych rolet. Za 4 duże okna (od ziemi do stropu) i jedno okno kuchenne (podwójne) zapłaciliśmy ok. 2300 zł
Ja mam w mieszkaniu klimatyzację stacjonarną tzw. split. Jestem mega zadowolony, ten luksus jest wart każdych pieniędzy 
A co do przenośnych klimatyzatorów to według mnie średni pomysł. Problem zawsze pojawia się z odprowadzeniem ciepła. Gdzie wystawisz rurę? Cena jest raczej wysoka w porównaniu do splita (~2000 zł vs. ~3500 zł). Trzeba też uważać, żeby nie naciąć się na "super promocję" i nie kupić klimatora, który działa mniej więcej jak wiatrak

A co do przenośnych klimatyzatorów to według mnie średni pomysł. Problem zawsze pojawia się z odprowadzeniem ciepła. Gdzie wystawisz rurę? Cena jest raczej wysoka w porównaniu do splita (~2000 zł vs. ~3500 zł). Trzeba też uważać, żeby nie naciąć się na "super promocję" i nie kupić klimatora, który działa mniej więcej jak wiatrak

Wróć do „Urządzenie mieszkania - ogólne dyskusje”