Klimatyzacja czy rolety zewnętrzne - co wybrać do mieszkania?

Jak wykończyć i urządzić mieszkanie otrzymane w stanie deweloperskim - dyskusje ogólne.
rupafin

Klimatyzacja czy rolety zewnętrzne - co wybrać do mieszkania?

Postautor: rupafin » 21 lut 2018, 8:41

Moje mieszkanie jest bardzo mocno nasłonecznione, szczególnie od strony południowej, gdzie mam największe okna. Zastanawiam się nad montażem klimatyzacji w jednym pokoju, chociaż nie jestem fanką takiego rozwiązania. Z drugiej strony rozważam założenie rolet zewnętrznych. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby coś podpowiedzieć? Pozdrawiam

gucio

Re: Klimatyzacja czy rolety zewnętrzne - co wybrać do mieszkania?

Postautor: gucio » 21 lut 2018, 23:25

nie wiem czy jest to sens w naszym klimacie . . .
mamy naprawdę tylko kilka może kilkanaście dni w roku gdzie temperatury są powyżej normy . . .
Ale to jest odczucie indywidualne dla jednych to będzie odpowiednia temperatura a dla innych to będzie zgon i męczarnie . . . ;-)

rupafin

Postautor: rupafin » 22 lut 2018, 8:18

gucio pisze:nie wiem czy jest to sens w naszym klimacie . . .
mamy naprawdę tylko kilka może kilkanaście dni w roku gdzie temperatury są powyżej normy . . .
Ale to jest odczucie indywidualne dla jednych to będzie odpowiednia temperatura a dla innych to będzie zgon i męczarnie . . . ;-)

masz rację, że upalnych dni jest stosunkowo niewiele, ale przy mocno nasłonecznionym mieszkaniu na wyższej kondygnacji nawet w zwykły, słoneczny dzień temperatura może być męcząca. Bardziej zastanawiam się czy jestem skazana na klimatyzację/klimatyzator, czy rolety zewnętrzne też w skuteczny sposób "ochłodzą" mieszkanie?

playand1

Postautor: playand1 » 22 lut 2018, 9:05

rupafin pisze:Moje mieszkanie jest bardzo mocno nasłonecznione, szczególnie od strony południowej, gdzie mam największe okna. Zastanawiam się nad montażem klimatyzacji w jednym pokoju, chociaż nie jestem fanką takiego rozwiązania. Z drugiej strony rozważam założenie rolet zewnętrznych. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby coś podpowiedzieć? Pozdrawiam

jest jeszcze jedna, mało inwazyjna opcja - plisy podwójne, foliowane od zewnątrz. W teorii folia odbija promienie słoneczne a podwójna warstwa izoluje od ciepła, w praktyce musiałbym poczekać do lata żeby w 100 % wypowiedzieć się co do skuteczności, ale patrząc po słonecznych zimowych dniach to raczej działa

rupafin

Postautor: rupafin » 22 lut 2018, 10:13

playand1 pisze:
rupafin pisze:Moje mieszkanie jest bardzo mocno nasłonecznione, szczególnie od strony południowej, gdzie mam największe okna. Zastanawiam się nad montażem klimatyzacji w jednym pokoju, chociaż nie jestem fanką takiego rozwiązania. Z drugiej strony rozważam założenie rolet zewnętrznych. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby coś podpowiedzieć? Pozdrawiam

jest jeszcze jedna, mało inwazyjna opcja - plisy podwójne, foliowane od zewnątrz. W teorii folia odbija promienie słoneczne a podwójna warstwa izoluje od ciepła, w praktyce musiałbym poczekać do lata żeby w 100 % wypowiedzieć się co do skuteczności, ale patrząc po słonecznych zimowych dniach to raczej działa

Dzięki za podpowiedź :) A gdzie kupowałeś i jak to wygląda cenowo?

playand1

Postautor: playand1 » 23 lut 2018, 8:54

rupafin pisze:
playand1 pisze:

Dzięki za podpowiedź :) A gdzie kupowałeś i jak to wygląda cenowo?

Kupowałem tutaj: orlita.pl/kontakt
Mieli najtaniej, jednak obsługa jest mocno niekompetentna, więc jak będziesz miał jakieś konkretne pytania do nich to lepiej idź do konkurencji ;) Ale jakość produktu jak najbardziej ok.

Jeśli chodzi o ceny to te plisy są trochę droższe od standardowych rolet. Za 4 duże okna (od ziemi do stropu) i jedno okno kuchenne (podwójne) zapłaciliśmy ok. 2300 zł

alucarD

Postautor: alucarD » 07 sie 2018, 11:53

Ja mam w mieszkaniu klimatyzację stacjonarną tzw. split. Jestem mega zadowolony, ten luksus jest wart każdych pieniędzy :)
A co do przenośnych klimatyzatorów to według mnie średni pomysł. Problem zawsze pojawia się z odprowadzeniem ciepła. Gdzie wystawisz rurę? Cena jest raczej wysoka w porównaniu do splita (~2000 zł vs. ~3500 zł). Trzeba też uważać, żeby nie naciąć się na "super promocję" i nie kupić klimatora, który działa mniej więcej jak wiatrak :)

Wróć do „Urządzenie mieszkania - ogólne dyskusje”