Parkowanie / uporządkowanie parkowania pod blokiem - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kuba2

Re: Parkowanie / uporządkowanie parkowania pod blokiem - Orlińskiego 10

Postautor: kuba2 » 08 mar 2018, 0:31

bruinen pisze:Jak ktoś bezczelnie zaparkuje na Twoim miejscu to wcale nie trzeba mu blokować kół ani niszczyć samochodu (co nigdy nie jest rozwiązaniem). Wystarczy kupić w markecie najtańszą blokadę (taki sam stawiany trójkąt jakie są na miejscach pod blokami) i zamontować ją przed zaparkowanym pojazdem - to Twoje miejsce wiec nie powinno być problemu, co najwyżej wspólnota każe Ci ją zdemontować - zajmie jej to pewnie ze 2 tygodnie. Niech sobie delikwent sam kombinuje jak wyjechać. Dziury po wierceniu w kostce można potem zaszpachlować betonem, żadnych strat nie będzie :D

A tak na poważnie, to na osiedlu już zaczynają się pierwsze samosądy i jak dalej tak to będzie wyglądało, to sprawy o nieprawidłowe parkowanie będą się prześcigały z pozwami o zniszczenie mienia. Z tym, że udowodnienie komuś, że porysował samochód/okleił naklejkami/spuścił powietrze z kół jest niestety skrajnie trudne bez monitoringu.

Daleki jestem od samosądów. Co więcej, nie ma we mnie żadnej zawiści ani złośliwości - np dzisiaj jakiś dostawca zaparkował przed moim miejscem (i dwoma innymi) ale po dwóch minutach przyszedł, przeprosił i pojechał a ja z tym większego problemu nie miałem. Nie będę nikomu niszczył samochodu, ale nie lubię być bezsilny. Jeżeli uda nam się wprowadzić strefę to wtedy przy postawionej blokadzie nie da się zablokować miejsca nie łamiąc przepisów (stanie na chodniku) i odpowiednie służby muszą zareagować.

Xpe

Postautor: Xpe » 08 mar 2018, 9:26

Czarno widzę ta strefę ale tylko i wyłącznie z powodu tych miejsc parkingowych. No i nie jest to 10 czy 15 miejsc jak ktoś pisał. Ja na tych chodnikach co najmniej 40 samochodów widzę. Jak będzie strefa to nie będą mogły tam stać

Dla ludzi którzy nie mają miejsc parkingowych to strzał w stopę i za Chiny się do tego ich nie przekona

Na szczęście mam rower:) w tym przypadku to najlepsza opcja polecam, ale widzę że jest problem z tym parkowaniem.
Osobiscie to nie będę utrudniać ludziom parkowania bo do mnie też goście przyjeżdżają czy rodzina.
Na pewno będę przeciw strefie

jasiek

Postautor: jasiek » 08 mar 2018, 9:46

Podobno przy starym hangarze jest płatny parking strzeżony. Jeśli nadal istnieje to przecież o rzut beretem.

Xpe

Postautor: Xpe » 08 mar 2018, 10:15

jasiek pisze:Podobno przy starym hangarze jest płatny parking strzeżony. Jeśli nadal istnieje to przecież o rzut beretem.

Nie wiem czy mając opcje parkowania tu a płacić za to to wybrałbym płacenie... No chyba nie

Neigbour

Postautor: Neigbour » 08 mar 2018, 10:33

Xpe pisze:Czarno widzę ta strefę ale tylko i wyłącznie z powodu tych miejsc parkingowych. No i nie jest to 10 czy 15 miejsc jak ktoś pisał. Ja na tych chodnikach co najmniej 40 samochodów widzę. Jak będzie strefa to nie będą mogły tam stać

Dla ludzi którzy nie mają miejsc parkingowych to strzał w stopę i za Chiny się do tego ich nie przekona

Na szczęście mam rower:) w tym przypadku to najlepsza opcja polecam, ale widzę że jest problem z tym parkowaniem.
Osobiscie to nie będę utrudniać ludziom parkowania bo do mnie też goście przyjeżdżają czy rodzina.

Jeśli dojdzie do głosowaniagłosowania ad utworzeniem strefy zamieszkania to będę na tak a to tylko dlatego ze często widzę ze to nie mieszkancy O10 parkują pod naszym blokiem ale wszystkich okolicznych bloków tez... czarno widze ze gdy przyjadą do mnie znajomi to magicznie znajdzie się jedno z tych 10-15 miejsc pod blokiem...wiec ten argument mnie nie przekonuje.
Natomiast jeśli większość stwierdzi ze strefa jest zbędna no to zostanie bezprawie tak jak jest...

rupafin

Postautor: rupafin » 08 mar 2018, 10:43

Xpe pisze:
jasiek pisze:Podobno przy starym hangarze jest płatny parking strzeżony. Jeśli nadal istnieje to przecież o rzut beretem.

Nie wiem czy mając opcje parkowania tu a płacić za to to wybrałbym płacenie... No chyba nie

No właśnie tu chyba jest problem bo sporo osób liczy na to że za darmo gdzieś się wciśnie. Nie ważne czy na chodnik, trawnik, czy przejście dla pieszych. Poruszać się na osiedlu jest kiepsko i o niebo lepiej by to wyglądało i funkcjonowało gdyby kwestia była uregulowana. Każdy kupujący wiedział jak osiedle jest zaprojektowane, tym bardziej dziwi podejście, że mimo braku przeznaczonych do tego miejsc gdzieś zaparkować się uda byle za to nie płacić.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 08 mar 2018, 11:37

Skoro pod O6 i O8 udalo sie zrobic strefe i maja swiety spokoj nie wiem czemu u nas mialoby sie nie udac.

Zreszta i tak szanse na to ze jako mieszkancy zaparkujemy pod blokiem sa mikroskopijne. Cale osiedle wciska sie gdzie sie da.

irek

Postautor: irek » 08 mar 2018, 16:30

A skoro jest temat o parkowaniu, czy moze mi ktos powiedziec o miejscach pomiedzy O10 a O8. jest kilka miejsc bez zabezpieczen i kilka ze znaczkiem dla niepenosprawnych.
Czy te miejsca bez blokady sa teoretycznie ogolnodostepne?

Neigbour

Postautor: Neigbour » 08 mar 2018, 20:43

irek pisze:A skoro jest temat o parkowaniu, czy moze mi ktos powiedziec o miejscach pomiedzy O10 a O8. jest kilka miejsc bez zabezpieczen i kilka ze znaczkiem dla niepenosprawnych.
Czy te miejsca bez blokady sa teoretycznie ogolnodostepne?

w sprawie tych miejsc Bx sądzi się z nadzorem budowlanym...teoretycznie są dla osób niepełnosprawnych ale Bx ich poprawnie nie oznaczyć wiec parkują tam wszyscy "niepełnosprawni umyslowo" mieszkańcy naszych obu osiedli.

kuba2

Postautor: kuba2 » 08 mar 2018, 22:16

Xpe pisze:Czarno widzę ta strefę ale tylko i wyłącznie z powodu tych miejsc parkingowych. No i nie jest to 10 czy 15 miejsc jak ktoś pisał. Ja na tych chodnikach co najmniej 40 samochodów widzę. Jak będzie strefa to nie będą mogły tam stać

Zanim powiesz że na pewno będziesz przeciw spróbuj porozmawiać i ważąc argumenty podjąć decyzję.

Mówimy konkretnie o drodze między o8 i o10. Tej drogi poza wjazdem do garażu jest około 50m. Nie ma możliwości żeby zmieściło się tam więcej samochodów niż 10. Miejsc postojowych prostopadłych i bardzo ciasnych jest 22. Więc jakim cudem miało by równolegle zaparkować więcej niż 10 samochodów na krótszym odcinku? (wjazd do garażu).
Jeszcze raz proszę - pogadajmy na argumenty - bo faktem jest, że strefa może odebrać właśnie te 10 miejsc, które i tak zajmuje ktoś inny o ile w ogóle ktoś zadzwoni z tego powodu na straż. Natomiast da narzędzie do ochrony własności nas wszystkich (jak np trawniki). A kolejnym argumentem jest dobrych kilkadziesiąt nowych miejsc postojowych na Orlinskiego. No i goście przecież nie przybywają aż tak często żeby nie mogli zaparkować 100m dalej.

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”