Piszą o nas / opinie o mieszkaniu w Czyżynach i zmianach w dzielnicy - dyskusja

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
tomo30

Re: Piszą o nas / opinie o mieszkaniu w Czyżynach i zmianach w dzielnicy - dyskusja

Postautor: tomo30 » 17 mar 2018, 14:07

D89 pisze:A co na to powiedzą szkodnicy, społecznicy i aktywiści? Po drugiej stronie ulicy zablokowali wycinkę drzew pod budowę tanich mieszkań dla około 150 młodych rodzin. Czy wobec tego wycinka drzew dla przygotowania terenu który będzie wykorzystywany góra raz do roku, a być może nigdy, jest w porządku? Towarzysze aktywiści bądźcie konsekwentni - skoro bronicie zieleni to brońcie.

Skoro nie chcecie betonowej pustyni to zlikwidujcie ruiny pasa startowego - to jest prawdziwa betonowa płaska i naprawdę pusta (poza jednym weekendem w roku) pustynia. Bloki przeciwko którym hejtują aktywiści są pełne mieszkańców - młodych krakowskich rodzin, ludzi którzy chcą w tym mieście pracować, płacić podatki, rozwijać się, żyć i wychowywać dzieci. Protestując przeciwko "betonowej pustyni" i zabudowie uderzacie w tych ludzi, a nie zwracacie uwagi na prawdziwą pustynię w środku miasta. To właśnie na tym terenie można by ulokować park, place zabaw, ścieżki spacerowe i rowerowe.

Chrońmy zieleń, zlikwidujmy betonową pustynię i oddajmy przestrzeń mieszkańcom do codziennego użytku, a nie imprezy raz do roku!

Okoliczni mieszkańcy, szkodnicy, aktywiści i społecznicy mają prosze Pana dość i trochę budowanych nowych bloków i nowych mieszkańców. Ten teren jest proszę Pana zwyczajnie przeludniony stąd próby, mniej lub bardziej udane blokowania wszelkich nowych inwestycji. Zwłaszcza jeżeli chodzi o pas przewietrzania tej części masta jakim bez watpienia nadal pozostaje stary pas startowy lotniska w Czyżynach. Niestety nie udłao się uchronić części na której powstały osiedla avia i orlińskiego. Żeby nie było że się czepiam, sam jestem mieszkańcem tej inwestycji. Jednoczesnie mieszkańcem Czyżyn od lat dwudziestu kilku. Nowe inwestycje mieszkaniowe powinny być robione na obrzeżach miasta a nie zagęszczać już istniejące siedliska. W miejscach takich jak pas startowy i przyległości jeżeli już likwidować tenże beton to tylko pod tereny zielone. Potrwa troszkę zanim nowi sąsiedzi się o tym przekonają, ale zmienicie zdanie i to szybko. Wyobraźcie sobie teraz że na pozostałej części pasa stratowego buduje się kolejne tak gęste i wysokie zabudowy jak avia i orlińskiego. A zostało tego terenu jeszcze bardzo dużo. Jak się zmieni wasze życie, stojące już szlaki komunikacyjne jak Stella Sawickiego staną całkowicie, szkoły, przychodnie, przedszkola ..... zdechną do reszty. Tego chcecie w waszym nowym domu ? Następnych developerów pokroju budimeksu w waszym sąsiedztwie ?

tomo30

Re: Piszą o nas / opinie o mieszkaniu w Czyżynach i zmianach w dzielnicy - dyskusja

Postautor: tomo30 » 19 mar 2018, 13:43

D89 nie wiem z jakiej choinki się urwałeś, ale polemizowanie z Tobą uważam za pozbawione jakiegokolwiek sensu. Zwłaszcza na temat korytarzy przewietrzania miasta (w mieście duszonym przez smog), czy dopuszczalnej gęstości zabudowy na terenie pasa startowego. Zwyczajnie śmierdzisz mi deweloperskim trolem, a troli się nie karmi. W każdym bądź razie jeżeli będzie po twojej myśli i powstaną kolejne wielkie inwestycje to nowi mieszkańcy szybko przekonają się że mieszkanie tutaj nie tylko nie jest już przyjemne, ale stało się bardzo męczące.
Ja cóż po prostu znajde sobie jakieś inne "czyżyny" i wyprowadzę się gdzieś gdzie będę miał warunki do w miarę wygodnego i spokojnego życia.
Zostaną ludzie uwikłani w długoletnie kredyty, którzy liczyli na fajne miejsce do zamieszkania a wylądowali w pikiełku.
Deweloperzy zarobią swoje, D89 dostanie bonus za smarowanie głupot na forach a wy drodzy sąsiedzi będziecie w czarnej...........

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 19 mar 2018, 14:43

Deweloperzy nie mają prawa rządzić w naszym mieście! Od tego jesteśmy my (mieszkańcy).
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 12:36 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

D89

Postautor: D89 » 19 mar 2018, 17:48

tomo30 pisze:D89 nie wiem z jakiej choinki się urwałeś, ale polemizowanie z Tobą uważam za pozbawione jakiegokolwiek sensu.
I vice versa, ponieważ jednak mam dziś dobry humor to jeszcze raz zniżę się do poziomu "aktywistóf". Jeśli choć jedna z tych zbłąkanych owieczek zacznie myśleć samodzielnie to mój trud nie pójdzie na marne.
tomo30 pisze:Zwłaszcza na temat korytarzy przewietrzania miasta (w mieście duszonym przez smog), czy dopuszczalnej gęstości zabudowy na terenie pasa startowego.

1. Na pasie nie ma żadnej zabudowy.
2. To może jakoś odniesiesz się do tego merytorycznie? W całej Twojej wypowiedzi poza pomówieniami i atakiem na moją osobę nie odniosłeś się do tego ani jednym zdaniem.
3. Nie istnieje nic takiego jak "korytarze przewietrzania". Przez ostatnie dni każdy mieszkaniec osiedla przekonał się że wiatr hula jak tylko na ochotę i żadna zabudowa zupełnie mu w tym nie przeszkadza. Problemy z przewietrzaniem Krakowa wynikają z lokalizacji miasta w kotlinie i zabudowa nie ma tu nic do rzeczy. W Warszawie istnieją znacznie wyższe budynki i żadnego problemu z wietrzeniem tam nie ma. Jeśli jako "krakus z dziada pradziada" masz jakieś problemy to nie zwalaj ich na słoików, tylko na swoich przodków którzy wybrali takie miejsca na miasto, albo do komunistów którzy uznali że taka lokalizacja jest idealna na budowę kombinatu przemysłu ciężkiego. Zresztą biorąc pod uwagę fakt że w latach 1939-1989 ludność Krakowa wzrosła TRZYKROTNIE czyli o PÓŁ MILIONA LUDZI, obecne hejtowanie napływu słoików jest delikatnie mówiąc himalajami hipokryzji (uwaga: teraz, specjalnie dla "aktywizdóf" tłumaczenie w języku potocznym: zwykłym sk@#%$&*#stwem).
tomo30 pisze:Zwyczajnie śmierdzisz mi deweloperskim trolem, a troli się nie karmi.
Ciekawe tylko że najwięcej hejtu wylewa się na osiedle które pod względem architektury i urbanistyki właściwie w niczym nie odstaje od krakowskiej średniej (a jeśli już to na +), a oferowało swego czasu najtańsze mieszkania w największych ilościach. Moim zdaniem cały ten hejt pochodzi właśnie z tego że Bx napsuł sporo krwi konkurencji.
tomo30 pisze:W każdym bądź razie jeżeli będzie po twojej myśli i powstaną kolejne wielkie inwestycje to nowi mieszkańcy szybko przekonają się że mieszkanie tutaj nie tylko nie jest już przyjemne, ale stało się bardzo męczące.
Ja cóż po prostu znajde sobie jakieś inne "czyżyny" i wyprowadzę się gdzieś gdzie będę miał warunki do w miarę wygodnego i spokojnego życia.
Zostaną ludzie uwikłani w długoletnie kredyty, którzy liczyli na fajne miejsce do zamieszkania a wylądowali w pikiełku.
Skoro Ci się tu nie podoba to się wyprowadź, znajdą się inni chętni na Twoje miejsce. Wy swoje niezadowolenie wyrażacie poprzez wylewanie wiader hejtu w internecie, tysiące innych rodzin wyraziło swoje zadowolenie z tego osiedla wykładając konkretne pieniądze i decydując się spędzić tu następnych kilkanaście/kilkadziesiąt lat swojego życia. Moim zdaniem czyny przemawiają mocniej niż słowa ;)
tomo30 pisze:Deweloperzy zarobią swoje, D89 dostanie bonus za smarowanie głupot na forach a wy drodzy sąsiedzi będziecie w czarnej...........
Psy szczekają, hejterzy hejtują, a na osiedlu coraz więcej ekip wykończeniowych i dostaw mebli, na chodnikach coraz więcej młodych mam z wózkami, na placach zabaw coraz więcej dzieci, śmiechu i zabawy.

Na zakończenie życzę wam żebyście potrafili cieszyć się naszym wspólnym miastem tak jak te dzieci nowymi placami zabaw, a jeśli nie potraficie to po prostu wyjedźcie tam gdzie wam odpowiada, a pozwólcie tu spokojnie mieszkać, pracować i żyć tym którym się tu podoba.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 19 mar 2018, 18:01

D89 Uspokój się, bo zaraz zgłoszę twoje posty do usunięcia oczywiście ty możesz zrobić to samo z moimi! Żyjemy w wolnym kraju. Masz pretensje, że ludzie atakują osiedla Avia/Orlińskiego, ale ja też mam pretensje jak hejterzy atakują Piknik Lotniczy. Proponuje wygasić emocje.

tomo30 Nie przejmuj się! Ja też zostałem zaatakowany jak dołączyłem do tej społeczności jakiś czas temu. Wierzę jeśli chodzi o korytarz przewietrzania miasta, bo on naprawdę jest, a ciągnie się od pasa startowego (zachód) aż do Parku Lotników Polskich). Dyrektor Muzeum Lotnictwa też kiedyś o tym mówił.

tomo30

Postautor: tomo30 » 19 mar 2018, 18:16

Niepotrzebnie się zniżałeś, ja konskwentnie troli nie karmię. Każdy sam może sobie zobaczyć jak wygląda zagęszczenie zabudowy na nowych osiedlach, a jak na starych. Każdy może sobie sam wyobrazić jaki będzie standard życia w tym miejscu jeżeli resztę pasa startowego wypełni taka zabudowa jak w naszym chinatown. Ludzie prosze Pana nie są idiotami i potrafią myśleć samodzielnie. Możesz dalej wciskać swoje głupotki, tylko kto myślący się na nie załapie. Bo widzisz nie o to chodzi żeby upchnąć ludzi jak sardynki w puszce, co spowoduje narastające między sąsiadami lawinowo konflikty (już się zaczęło) Chodzi o to by wszystkim żyło się mozliwie najlepiej.
Ciekawi mnie tylko jedno. Jak płaci zleceniodawca za wciskanie ludziom takiego kitu ?

slwk
Administrator

Re: Piszą o nas / opinie o mieszkaniu w Czyżynach i zmianach w dzielnicy - dyskusja na forum

Postautor: slwk » 19 mar 2018, 22:38

Panowie, powściągnijcie emocje, spierajmy się na argumenty i przy okazji przemyślmy, co można zrobić lepiej.

I trzymajmy się tematów - te posty przenoszę do bardziej odpowiedniego.

Nowy

Postautor: Nowy » 19 mar 2018, 23:17

Może faktycznie warto by nieco powściągnąć emocje, które towarzyszą tej dyskusji, pewnie jedna i druga strona ma tu nieco racji. W każdym razie trudno mi się zgodzić z argumentami tupu:
tomo30 pisze:Okoliczni mieszkańcy, szkodnicy, aktywiści i społecznicy mają prosze Pana dość i trochę budowanych nowych bloków i nowych mieszkańców. Ten teren jest proszę Pana zwyczajnie przeludniony stąd próby, mniej lub bardziej udane blokowania wszelkich nowych inwestycji. Zwłaszcza jeżeli chodzi o pas przewietrzania tej części masta jakim bez watpienia nadal pozostaje stary pas startowy lotniska w Czyżynach. Niestety nie udłao się uchronić części na której powstały osiedla avia i orlińskiego. Żeby nie było że się czepiam, sam jestem mieszkańcem tej inwestycji.

Otóż w Krakowie jest mnóstwo miejsc, w których powinno się budować nowe osiedla, to nie tylko Czyżyny, ale też tereny poprzemysłowe np. na Grzegórzkach, Łobzowie, tereny po wojsku itp. Rozlewanie miasta na obrzeża, to dopiero jest bezsens, nie wiem jak Pan, ale ja niekoniecznie chciałbym płacić za rozciąganie coraz bardziej komunikacji miejskiej, sieci ciepłowniczej, kanalizacyjnej itp., a niestety koszty tego ponoszą wszyscy. A do tego korki, o ile da się mieszkać w Czyżynach i korzystać z komunikacji publicznej, to z Zielonek już nie ma opcji poza samochodem. I daje się, że w Czyżynach planowano jeszcze niedawno zamknięcie jednej ze szkół, bo nie było w niej dzieci (osiedla się zestarzały). Jeżeli ktoś chce mieszkać wśród łąk i lasów, to nie wiem czy na pewno powinien szukać mieszkania w mieście. Mam wrażenie, że mieszkańcy nowych bloków (gdziekolwiek), to jednak mają znacznie mniej roszczeniową postawę, bo nie jest dla nich niczym dziwnym, że w mieście się buduje.

Osobną sprawą pozostaje planowanie przestrzenne i plany rozwoju Krakowa, to zdecydowanie kuleje. A przy całej mojej sympatii dla wolnego rynku, nie wszystko tu można pozostawić firmom. Ale o tym wiadomo już od dawna, np. Prawo Magdeburskie jest jednym z lepszych przykładów na to, choć zgodnie z nim też budowało się zwarcie i gęsto, zapewne z podobnych powodów, jak dzisiaj - taniej i łatwiej ogarnąć.

tomo30

Postautor: tomo30 » 20 mar 2018, 1:11

Jeżeli ktoś chce mieszkać wśród łąk i lasów, to nie wiem czy na pewno powinien szukać mieszkania w mieście. Mam wrażenie, że mieszkańcy nowych bloków (gdziekolwiek), to jednak mają znacznie mniej roszczeniową postawę, bo nie jest dla nich niczym dziwnym, że w mieście się buduje.

Nie chodzi o łąki i lasy lecz o miejsce do wypoczynku (parki, boiska.....) Czy żądanie zagwarantowania niezabudowanej przestrzeni to roszczeniowa, czy raczej rozsądna postawa. Mieszkańcy nowych bloków są zajęci głównie zdobyciem swojego kąta do mieszkania, gdy przychodzi refleksja że czegoś jednak brakuje to jest już za późno.
To nie kwestia że się buduje, tylko jak i gdzie się buduje . Nie oszalałem i zdaję sobie sprawę że budować się będzie, zwrócić jednak należy szczególną uwagę na konsekwecje jakie za sobą niesie dążenie developerów do maksymalnego zacieśniania i maksymalnego ciągnięcia w górę nowych inwestycji.
Zrozumiałe że inwestor dąży do zmaksymalizowania zysków, ale jego interesy nie mogą przeważać nad interesami mieszkańców. Konia z rzędem temu kto wie jaką wysokość pierwotnie miały mieć inwestycje na pasie startowym. Drugiego konia temu kto logicznie wytłumaczy dlaczego inny deweloper wybudował bloki na trasie tramwaju. To taki przykład żeby się specjalnie nie podniecać komunikacją zbiorową.

jasiek

Postautor: jasiek » 20 mar 2018, 11:06

To jest wina miasta, że za duża kasę zmienia przeznaczenia gruntów, nie tworzy planów zagospodarowania itd. Ja wiem, że mieszkańcy starych osiedli czują że pogorszyła się im jakość życia jeśli chodzi o przestrzeń ale to nie jest wina "nowych" mieszkańców że kupili mieszkania i chcą mieć coś swojego i zapewnić byt swojej rodzinie a nie np żyć przez lata na wynajmie. Mieszkania powstały (ktoś wydał na to zgodę), trafiły na rynek, ktoś kupił legalnie to nie ma mu co zarzucać że komuś uprzykrza życie. Myślę, że wielu mieszkańców nowego osiedla też wolałoby żeby było mniej bloków i wieksza przestrzeń. N iektórzy podobno jak kupowali mieszkanie nie byli informowani ile bloków docelowo powstanie i teraz czują się zawiedzeni. Jeśli spółdzielnia Czyżyny czuje się pokrzywdzona to mogła wykupić tereny dla "swoich" mieszkańców i zapewnić im przestrzeń i zieleń do końca życia. Osiedle powstało i czasu się nie cofnie, trzeba żyć wspólnie i spory czy wyzwanie się mieszkańców na wzajem jest bez sensu. Tak duże osiedla nie powinny powstawać na tak małym terenie i jeszcze z tak mała ilością miejsc parkingowych (ale to też powstało zgodnie z przepisami i ktoś te przepisy stworzył). Nie ma się co wzajemnie obwiniać i odrzucać błotem tylko działać tak żeby w całej okolicy było jak najlepiej. Oba osiedla są duże i mogą wiele wspólnie zrobić dobrego.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”