Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex - Orlińskiego 5 w Czyżynach

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 5 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Scooby

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex - Orlińskiego 5 w Czyżynach

Postautor: Scooby » 15 lut 2018, 10:50

domatorka pisze:U nas też nie odebrane. Klatka A.
Brak progu w drzwiach. Każde okno praktycznie zarysowane, nieszczelne, lub z ubytkiem. Grzejniki poobijane lub uszkodzone. I uwaga... Rury c.o. częściowo na wierzchu pod jednym grzejnikiem( rura widoczna nad wylewką i na pow ściany pionowej też. Tak że jakby ktoś konkretnie złapał to by wyrwał:) Tłumaczenie Wykonawcy: Tak może być i nie ma w tym nic nieprawidłowego. No comment.
Do tego brak kątowników przy oknach i ogólnie tynk uginający się pod palcem powszechnie. Na termowizji wyszedł spory brak pianki pod jednym oknem tak w skrócie komentując. Schemat elektryki nieprawidłowy do instalacji w mieszkaniu. Czesci wspólne też do poprawek. Ściany proste ładne itd. Ogólnie wrażenie dobre mieszkania. Szkoda ze tą stolarkę okienną tak sobie odpuścili..
Tempo odbioru spokojne. Bez pośpiechu. Życzliwość spora. Nawet po czasie wszyscy zostali. Wykonawca coś tam próbował nam wmówić ale to przecież jego zadanie na odbiorze wiec sie nie czepiam.

Dzowili juz do Cb z terminem drugiego odbioru :) ??

Bogdan

Postautor: Bogdan » 06 kwie 2018, 16:44

Mili Państwo.
jeżeli ktoś jest jeszcze przed przejęciem mieszkania ( ja to ćwiczę na O5 ) to proponuję zweryfikować wysokość pomieszczeń w narożnikach przy ścianach nośnych ( gdzie nikt nie zasłoni się mityczną strzałką ugięcia )
jak odbierałem mieszkanie na AVII to wysokość pomieszczeń wynosiła 264 cm z milimetrami - i to akceptowałem bo nikt idealnie do milimetra nie wyleje wylewki - nawet samopoziomującej.
na Orlińskiego mam wysokość 267 cm - z czego wysunąłem wniosek że czegoś brakuje:
- albo 2 cm tynku na stropie
- albo 2 cm wylewki
- albo 2 cm styropianu
wczytując się w głosy mówiące o bardzo dobrej akustyce mieszkań ( albo kiepskiej izolacyjności akustycznej ) muszę stwierdzić że te 2 cm w płaszczyźnie poziomej ( do 11 cm projektowej warstwy posadzki to 18% ) może wpływać w istotny sposób na taką akustykę mieszkań.
ja dzisiaj nie odebrałem mieszkania bo czekam jaką to ciekawostką uraczy mnie BDX wyjaśniając że jestem w błędzie.
pozdrawiam
Bogdan

domatorka

Postautor: domatorka » 10 kwie 2018, 14:19

Nie Scooby.
Ciągle tylko listy że prace trwają.
Byłam pod drzwiami i wymienili porysowane elementy na drzwiach. Na oknach nalepki od dawna więc też wymienione.
Teraz chyba medytują.. :lol: :roll:

smierchejterom

Postautor: smierchejterom » 12 kwie 2018, 15:23

Bogdan pisze:Mili Państwo.
jeżeli ktoś jest jeszcze przed przejęciem mieszkania ( ja to ćwiczę na O5 ) to proponuję zweryfikować wysokość pomieszczeń w narożnikach przy ścianach nośnych ( gdzie nikt nie zasłoni się mityczną strzałką ugięcia )
jak odbierałem mieszkanie na AVII to wysokość pomieszczeń wynosiła 264 cm z milimetrami - i to akceptowałem bo nikt idealnie do milimetra nie wyleje wylewki - nawet samopoziomującej.
na Orlińskiego mam wysokość 267 cm - z czego wysunąłem wniosek że czegoś brakuje:
- albo 2 cm tynku na stropie
- albo 2 cm wylewki
- albo 2 cm styropianu
wczytując się w głosy mówiące o bardzo dobrej akustyce mieszkań ( albo kiepskiej izolacyjności akustycznej ) muszę stwierdzić że te 2 cm w płaszczyźnie poziomej ( do 11 cm projektowej warstwy posadzki to 18% ) może wpływać w istotny sposób na taką akustykę mieszkań.
ja dzisiaj nie odebrałem mieszkania bo czekam jaką to ciekawostką uraczy mnie BDX wyjaśniając że jestem w błędzie.
pozdrawiam
Bogdan

Skąd fałszywa informacja o 11 cm? skąd informacja o wysokościach? Na avi i o wysokość nie jest wszędzie taka sama. Wymagania akustyczne dla mieszkań spełnia 20cm żelbetu i 2cm styropianu. Strzałka ugięcia to nie jedyne co się ze stropem dzieje. Nie wysnułeś wniosku że podczas szalowania stropu ktoś mógł reper wysokościowy o centymetr podbić? Nie bo to nie uderzałoby w budimex.
Generalnie uważałbym na bogdana, jego hobby to szczucie ludzi na forum i ściąganie na siebie uwagi. Zacznij wyglądać i zachowywać się jak normalny człowiek to może ktoś zwróci, na prawdę nie wiele potrzeba. Typek ma dwa mieszkania na wynajem a najwięcej ma do powiedzenia w kwestii parkowania. To świadczy o człowieku.

Bogdan

Postautor: Bogdan » 16 kwie 2018, 15:36

Mili Państwo.
smierchejterom napisał tak:
Skąd fałszywa informacja o 11 cm? skąd informacja o wysokościach? Na avi i o wysokość nie jest wszędzie taka sama. Wymagania akustyczne dla mieszkań spełnia 20cm żelbetu i 2cm styropianu. Strzałka ugięcia to nie jedyne co się ze stropem dzieje. Nie wysnułeś wniosku że podczas szalowania stropu ktoś mógł reper wysokościowy o centymetr podbić? Nie bo to nie uderzałoby w budimex.
Generalnie uważałbym na bogdana, jego hobby to szczucie ludzi na forum i ściąganie na siebie uwagi. Zacznij wyglądać i zachowywać się jak normalny człowiek to może ktoś zwróci, na prawdę nie wiele potrzeba. Typek ma dwa mieszkania na wynajem a najwięcej ma do powiedzenia w kwestii parkowania. To świadczy o człowieku.

Moja reakcja jest następująca - bądź tak dobry(a) i napisz mi maila z żalami którymi opluwasz moją osobę nie mając ku temu podstaw. czekam do soboty dnia 21.04.2018. , po tej dacie podejmę kroki by Cie odnaleźć i dokonać pogłębionej analizy Twojej nienawiści.
co do meritum - odpowiadam:
1. uważałem i nadal uważam iż poziom budownictwa prezentowany przez Budimex jest przynajmniej na przyzwoitym poziomie ( możesz poszukać moich wcześniejszych wpisów z których to wynika ; trzeba tylko rozumieć znaczenie słów )
2. nie znaczy to jednak iż bezkrytycznie będę przyjmował z dobrodziejstwem inwentarza wsadzane mi bałagi ze strony pracowników Budimexu zajmujących się obsługą klienta.
3. fałszywa informacja odnoś nie do 11 cm warstwy posadzki wzięła się z projektu budynku ( a przekrój ten otrzymałem od pracowników BDX )
4. podczas odbioru mieszkania w dniu 06.04.2018. roztrząsaliśmy ten temat z inspektorem nadzoru ( twierdził że brakuje w mojej interpretacji rysunku warstwy podłogi obliczonej na 2 cm ) ; by uciąć tą kwestię poprosiłem przed odbiorem o udostępnienie szczegółu warstw posadzki i czekam.
5. strop w budynku ma grubość 22 cm i być może spełnia wymagania izolacyjności akustycznej , tyle tylko że nie tylko mnie ale i innym ( podejrzewam że wszystkim mieszkańcom osiedla ich nie udostępniono ). wpłyń na swoich mocodawców , niech uspokoją ludzi którzy uważają że izolacyjność akustyczna jest marna .
6. nie mogę zgodzić się z błędem w poziomowaniu stropów , gdyż zapytałem o to wcześniej ( przed odbiorem ) i uzyskałem odpowiedź że nie było problemów z wysokościami - a jeszcze nie doszedłem do etapu sprawdzenia poziomu okien. wszystko przed nami.
7. mylisz się przypisując mi takie nie chlubne hobby i coś musimy w tej sprawie zrobić ; jeżeli nie wiesz - patrz na początek posta - zegar tyka
8. NAPRAWDĘ piszemy razem , nie osobno - nie wierzysz - sprawdź w słowniku poprawnej polszczyzny
9. nie zrozumiałem ( być może w swej zapalczywości Ty również ; co wspólnego mają ze sobą ilość mieszkań i wypowiadane zdanie nt. parkowania. jest faktem iż nie mieszkam na osiedlu ; ale jak będę chciał przyjechać swoim złomem i zaparkować przez 0,5 godziny to nie mam ochoty by wszyscy "garażowcy" i "postojowcy" mi dokuczali. stąd cały czas , w każdej wypowiedzi opowiadam się za "drogami wewnętrznymi" na osiedlu. jeżeli wspólnota przegłosuje strefę zamieszkania to nadal jak będę miał kaprys przyjechać swoim złomem to to uczynię; właśnie po to by dać satysfakcję "smiercihejterom" że nie pomylił się w ocenie mojej osoby. ale na razie czekam do soboty na maila.
pozdrawiam
Bogdan

domatorka

Postautor: domatorka » 19 kwie 2018, 17:16

Przerywając tą Waszą jakże interesującą wymiane zdań. .
Napisze ze drugie odbiory ruszyły.
My ponownie NIE odebraliśmy.

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”