Glosowanie nad uchwalami zzn online - kiedy (Avia 3)

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
B&P

Re: Glosowanie nad uchwalami zzn online - kiedy (Avia 3)

Postautor: B&P » 20 maja 2018, 0:33

maniekmal pisze:
RaceX pisze:Uważam, że przedłużanie głosowania nie jest sprawiedliwe, szczególnie dla osób, które są za pozostawieniem ochrony. Został wyznaczony termin głosowania i każdy powinien do tego się podporządkować.

no właśnie problem jest ze wszystkimi uchwałami a nie tylko z ochroną. Ja mam nadzieje, że jest to problem tylko pierwszego głosowania i przy kolejnych pójdzie to sprawniej. Nie chodzi o ilość głosów na TAK albo NIE ale ilość głosów ogólnie, które pozwolą nam podjąć jakieś decyzje.

Od znajomych z podobnych inwestycji słyszałem, że na drugie i każde kolejne spotkanie przychodziło coraz mniej osób niestety...trzymam kciuki by u nas było inaczej ;)
Jakby faktycznie administracja podzwoniła po ludziach (im też zależy by absolutorium klepnąć) to może to coś da...
Ja myślałem o jakiś dużych plakatach na drzwiach wejściowych, aby nikt nie mógł ich nie zauważyć ;)
Przy kolejnym głosowaniu będziemy mądrzejsi, damy sobie 2-3 miesiące na głosowanie i głosy może sami zbierzemy jak się z każdej klatki jedna osoba zgłosi do poświęcenie 1 wieczora na to.

Ewa09

Postautor: Ewa09 » 20 maja 2018, 14:22

Czy 2-3 miesiące to nie za długo? Do tego czasu przecież można zapomnieć, że w ogóle jakieś głosowanie było. Chyba że rzeczywiście zostanie uskutecznione "dzwonienie do skutku".

Kiedy właściwie jest planowane następne zebranie? Jest jakaś informacja na ten temat?

Interesuje mnie jeszcze co można zrobić z hałasem w nocy, zwłaszcza od strony dziedzińca. Jest ciepło i to się dzieje bardzo często. Czy można to ogarnąć jakoś uchwałą wspólnoty (przepraszam, jeśli to głupie pytanie)? Albo czy można poprosić ochronę, żeby zadziałała w przypadku zakłócania ciszy nocnej? Jeśli oczywiście ochrona zostanie i na przykład zdecydujemy się na określenie jej obowiązków, to wyobrażam sobie, że można coś takiego tam włożyć, ale dopóki nie ma decyzji, to czy można np. dzwonić do ochrony i prosić o podejście do źródła hałasu? Bo na policję czy straż miejską nie wiem czy to się nada. Zanim przyjadą to impreza się dawno skończy.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 20 maja 2018, 21:25

Na 1 spotkaniu ktoś chciał się przejść po bloku i zebrać podpisy ale jedna z Pań nie życzyła sobie tego bo stwierdziła że "na liście są jej dane" imię nazwisko i nr mieszkania.... to teraz będziemy czekać

mmm123

Postautor: mmm123 » 20 maja 2018, 23:00

Edyta. pisze:Na 1 spotkaniu ktoś chciał się przejść po bloku i zebrać podpisy ale jedna z Pań nie życzyła sobie tego bo stwierdziła że "na liście są jej dane" imię nazwisko i nr mieszkania.... to teraz będziemy czekać

Zgadza się. Następnym razem trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i nie martwić się co ktoś powie, bo w tak dużej wspólnocie zawsze znajdzie się ktos co mu nie będzie pasowało.
Chociaż może telefony do właścicieli okażą się skuteczne. Rozmawiałem np z jednym sąsiadem. Wynajmuje mieszkanie, ale powiedział, że przekaże informacje właścicielowi. Zarządca ma bezpośredni kontakt z właścicielem, czyli z tym kto głosuje. Szacuje że do odwołania ochrony potrzebujemy jakieś 60% frekwencji, może 58%. Chociaż jak ktoś już pisał są też inne ważne uchwały.

mmm123

Postautor: mmm123 » 20 maja 2018, 23:07

RaceX pisze:Uważam, że przedłużanie głosowania nie jest sprawiedliwe, szczególnie dla osób, które są za pozostawieniem ochrony.
Chodzenie administracji po mieszkaniach, nie do końca jest dobrym pomysłem, bo ludzi często nie ma w mieszkaniach. W poście powyżej opisałem, że moja inna administacja kontaktowała się z mieszkańcami, aż oddali głos( w myśl zasady "to dzwoń do nich codziennie o 5:30 rano")

Trochę nie rozumiem. Poddałeś świetny pomysł, aby usprawnić głosowanie i przyczynić się do odwołania ochrony, a teraz stajesz w obronie ochrony?! Niech zwycięży demokracja. Na razie w głosowaniu w głosowaniu 8 razy więcej mieszkańców chce odwołania ochrony. Chociaż przypominam, że ochrona osiedlowa ciągle pozostanie. I właśnie ochrona osiedlowa plus monitoring jest rozsądnym rozwiązaniem i kompromisem dla wszystkich.

Kutrub

Postautor: Kutrub » 21 maja 2018, 12:01

Ja bym nie chcial zeby moj numer telefonu byl rozpowszechniany i udostepnaniy komus z bloku. Administracja go ma i to wystarczy.

mko13

Postautor: mko13 » 21 maja 2018, 23:10

B&P pisze:
maniekmal pisze:
RaceX pisze:Uważam, że przedłużanie głosowania nie jest sprawiedliwe, szczególnie dla osób, które są za pozostawieniem ochrony. Został wyznaczony termin głosowania i każdy powinien do tego się podporządkować.

no właśnie problem jest ze wszystkimi uchwałami a nie tylko z ochroną. Ja mam nadzieje, że jest to problem tylko pierwszego głosowania i przy kolejnych pójdzie to sprawniej. Nie chodzi o ilość głosów na TAK albo NIE ale ilość głosów ogólnie, które pozwolą nam podjąć jakieś decyzje.

Jakby faktycznie administracja podzwoniła po ludziach (im też zależy by absolutorium klepnąć) to może to coś da...
Ja myślałem o jakiś dużych plakatach na drzwiach wejściowych, aby nikt nie mógł ich nie zauważyć.

Plakaty też dobry pomysł i wcale nie jest na niego za późno. Każdy pomysł i zaangażowanie jest dobre.. Natomiast należy dotrzeć do właścicieli, którzy wynajmują mieszkania. Myślę, że warto rozmawiać z takimi sąsiadami i zachęcić ich, aby przekazali informacje właścicielom. Jak każdy kto czyta to forum pogada z najbliższymi sąsiadami, to jestem przekonany, że głosów przybędzie.

mko13

Postautor: mko13 » 23 maja 2018, 10:19

B&P pisze:
maniekmal pisze:

Od znajomych z podobnych inwestycji słyszałem, że na drugie i każde kolejne spotkanie przychodziło coraz mniej osób niestety...trzymam kciuki by u nas było inaczej ;)
Ja myślałem o jakiś dużych plakatach na drzwiach wejściowych, aby nikt nie mógł ich nie zauważyć ;)
Przy kolejnym głosowaniu będziemy mądrzejsi, damy sobie 2-3 miesiące na głosowanie i głosy może sami zbierzemy jak się z każdej klatki jedna osoba zgłosi do poświęcenie 1 wieczora na to.

Dalbys radę wydrukować takie kartki i nakleic na drzwi do klatek? To jest dobry pomysł. Te ogłoszenia przy skrzynkach nie wszyscy czytają. Może ten sposób da nam brakujące głosy.
Pozdrawiam rozsądnego sąsiada :)

maniekmal

Postautor: maniekmal » 30 maja 2018, 21:26

a głosowanie dalej stoi w miejscu ...

mmm123

Postautor: mmm123 » 31 maja 2018, 7:51

maniekmal pisze:a głosowanie dalej stoi w miejscu ...

Niestety... a potrzeba już naprawdę niewiele głosów. 10, max 20 mieszkań i po sprawa byłaby zalatwiona. Administracja miała dzwonić do właścicieli i od tego czasu przybyło bardzo niewiele głosów. Ciekawe czy dzwonili do wszystkich, którzy nie głosowali. Pewnie nie... A jeśli tak, to trzeba drugi raz dzwonić. I pomysł z wywieszaniem dużych kartek na drzwiach wejściowych też można zastosować.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”