Spotkanie garażowe dla mieszkańców 5.07.2018 - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
czekamy 2017

Spotkanie garażowe dla mieszkańców 5.07.2018 - Orlińskiego 1

Postautor: czekamy 2017 » 28 cze 2018, 20:47

Powstał pomysł spotkania mieszkańców bloku Orlińskiego 1.
Informacja została umieszczona na drzwiach wejściowych w każdej klatce naszego bloku.
Fajnie będzie pogadać o tym co "nas boli"... ale też to doskonała okazja żeby się poznać :)
Załączniki
spotkanie garażowe..jpg
spotkanie garażowe..jpg (55.64 KiB) Przejrzano 6046 razy

Nietoperzu

Re: Spotkanie garażowe dla mieszkańców 5.07.2018 - Orlińskiego 1

Postautor: Nietoperzu » 02 lip 2018, 13:58

Może podrzucę wątek na zastanowienie ….i garażowe przedyskutowanie – jak wiele osób wie, a najlepiej chyba osoby, które mocno zaangażowały się w sprawy naszej wspólnoty, współpraca z naszym Zarządcą nie jest ani łatwa, ani szybka.

A tu proszę, takie (niby) miłe zaskoczenie jak czytam ogłoszenie na stronie zzn : „ (…) w dniach 9.07.2018 - 13.07.2018 wymienione zostaną zamki i klamki (klamko- gałki) do drzwi wejściowych do garażu. Powyższa wymiana zamków podyktowana jest tym iż otrzymaliśmy wiele zgłoszeń, że osoby nie posiadające wykupionego miejsca parkingowego wjeżdżają do garażu (bramę otwierają od środka) i często parkują na wykupionych miejscach.”

A potem nachodzi mnie taka refleksja – serio? Nie wiem ile z Was zgłaszało taki problem. Ale jako że BX ma wiele niesprzedanych miejsc, to jestem na 99,99 % pewna, że te wiele zgłoszeń właśnie stąd pochodzi, i na ich zgłoszenia, za to na nasz koszt, będzie teraz zzn wymieniać zamki. I komu się to przysłuży najbardziej?...  (albo inaczej, kto liczy na poprawę sprzedaży?)

Dziwnym trafem innych rzeczy zzn nie potrafi tak szybko i sprężyście załatwiać... Mam nadzieję, że daje to do myślenia na temat bawienia się w powoływanie Rady Mieszkańców przy ZZN. To niczego nie zmieni i szkoda nerwów. Moim zdaniem wóz albo przewóz (albo nam się to podoba, albo nie) i podjęcie odpowiednich działań.

Kazik

Postautor: Kazik » 04 lip 2018, 21:38

Nietoperzu pisze:Może podrzucę wątek na zastanowienie ….i garażowe przedyskutowanie – jak wiele osób wie, a najlepiej chyba osoby, które mocno zaangażowały się w sprawy naszej wspólnoty, współpraca z naszym Zarządcą nie jest ani łatwa, ani szybka.

A tu proszę, takie (niby) miłe zaskoczenie jak czytam ogłoszenie na stronie zzn : „ (…) w dniach 9.07.2018 - 13.07.2018 wymienione zostaną zamki i klamki (klamko- gałki) do drzwi wejściowych do garażu. Powyższa wymiana zamków podyktowana jest tym iż otrzymaliśmy wiele zgłoszeń, że osoby nie posiadające wykupionego miejsca parkingowego wjeżdżają do garażu (bramę otwierają od środka) i często parkują na wykupionych miejscach.”

A potem nachodzi mnie taka refleksja – serio? Nie wiem ile z Was zgłaszało taki problem. Ale jako że BX ma wiele niesprzedanych miejsc, to jestem na 99,99 % pewna, że te wiele zgłoszeń właśnie stąd pochodzi, i na ich zgłoszenia, za to na nasz koszt, będzie teraz zzn wymieniać zamki. I komu się to przysłuży najbardziej?...  (albo inaczej, kto liczy na poprawę sprzedaży?)

Dziwnym trafem innych rzeczy zzn nie potrafi tak szybko i sprężyście załatwiać... Mam nadzieję, że daje to do myślenia na temat bawienia się w powoływanie Rady Mieszkańców przy ZZN. To niczego nie zmieni i szkoda nerwów. Moim zdaniem wóz albo przewóz (albo nam się to podoba, albo nie) i podjęcie odpowiednich działań.

Może i wymiana klamek jest na nasz koszt, ale nie byłoby to potrzebne gdyby cwaniaki bez wykupionych miejsc nie parkowały w garażu. No ale wiadomo trzeba kombinować a nie być uczciwym.

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 05 lip 2018, 7:51

:lol: Albo nie zrozumiałeś jaki problem porusza mój post, albo jesteś przedstawicielem jednej z dwóch firm o których w nim mowa, albo tak sobie piszesz bez ładu i składu, żeby zaznaczyć swoją obecność (gratuluję rejestracji i pierwszych pięciu postów na forum…)

Tak czy siak, pozdrawiam ;)

Kazik

Postautor: Kazik » 05 lip 2018, 9:21

Nietoperzu pisze::lol: Albo nie zrozumiałeś jaki problem porusza mój post, albo jesteś przedstawicielem jednej z dwóch firm o których w nim mowa, albo tak sobie piszesz bez ładu i składu, żeby zaznaczyć swoją obecność (gratuluję rejestracji i pierwszych pięciu postów na forum…)

Tak czy siak, pozdrawiam ;)

Doskonale wiem jaki problem porusza Twój post. Współpraca z zarządem to jedno i tutaj się zgadzam, że dużo jej brakuje do ideału. Montaż klamek to jednak zupełnie inna sprawa.

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 05 lip 2018, 11:27

"współpraca", to nie do końca to - ja to oceniam jako działanie na rzecz bx, a chyba nie tym powinien zajmować się zarządca wspólnoty mieszkaniowej (bo działać powinien na rzecz wspólnoty).
Kontynuując wątek do zastanowienia - kto był na zebraniu/zebraniach - mnóstwo razy słyszał "no tak, tak, to/tamto/siamto/owamto by trzeba zrobić, ale to powinien zrobić bx bo to jego obowiązek, my się bardzo staramy wyegzekwować i do nich piszemy/dzwonimy/monitorujemy/cokolwiek (...) ale to trwa..." I ile będzie trwać? - myślę, że tyle aż się mieszkańcom wspólnoty znudzi o to upominać.... przypadek? - nie sądzę ;)

To nie jest wątek o parkowaniu - bo ich na forum mamy już kilka :)

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 05 lip 2018, 11:37

Nietoperzu pisze:"współpraca", to nie do końca to - ja to oceniam jako działanie na rzecz bx, a chyba nie tym powinien zajmować się zarządca wspólnoty mieszkaniowej (bo działać powinien na rzecz wspólnoty).
Kontynuując wątek do zastanowienia - kto był na zebraniu/zebraniach - mnóstwo razy słyszał "no tak, tak, to/tamto/siamto/owamto by trzeba zrobić, ale to powinien zrobić bx bo to jego obowiązek, my się bardzo staramy wyegzekwować i do nich piszemy/dzwonimy/monitorujemy/cokolwiek (...) ale to trwa..." I ile będzie trwać? - myślę, że tyle aż się mieszkańcom wspólnoty znudzi o to upominać.... przypadek? - nie sądzę ;)

To nie jest wątek o parkowaniu - bo ich na forum mamy już kilka :)

Stąd pomysł powołania zarządu. Zapewne zostanie poruszony na naszym "spotkaniu garażowym". Chętni już chyba pozgłaszali kandydatury. To najsensowniejsza możliwa opcja, zapewniająca odcięcie się od działania na rzecz BD, o którym piszesz.

Sama idea wymiany klamek - jak najbardziej ok. Z jednej strony ukróci się trochę parkingowe cwaniactwo i np. zajmowanie/zastawianie czyichś miejsc w garażu podziemnym, jak to ma miejsce w O3 (przynajmniej poruszali ten problem na forum). Z drugiej strony - odrobinę wzrośnie bezpieczeństwo w budynku (losowe osoby nie będą mogły poruszać się po całej jego powierzchni, a jedynie w obrębie klatki, w której się znajdują).

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 05 lip 2018, 12:16

Fedaykin pisze:
Stąd pomysł powołania zarządu. Zapewne zostanie poruszony na naszym "spotkaniu garażowym". Chętni już chyba pozgłaszali kandydatury. To najsensowniejsza możliwa opcja, zapewniająca odcięcie się od działania na rzecz BD, o którym piszesz.

Tylko, że powoływanie Rady Mieszkańców (czy nie wiem jaką to oficjalną formę ma przybrać, a do której pozgłaszali się kandydaci) przy ZZN - to działanie pozorne. Dalej Zarządem jest i będzie ZZN i nic się nie zmieni w skuteczności działania na rzecz wspólnoty.

Żeby powołać własny Zarząd (tzw. właścicielski) potrzebny jest Notariusz, zebranie, głosowanie na tym zebraniu (skuteczne, czyli 50%+) nad odwołaniem ZZN, powołanie Zarządu Własnego + ewentualnie (a nawet na pewno) wybór Administratora (czyli nowej/innej firmy zewnętrznej). Bez tego - mamy pozorowanie działań i ciąg dalszy mydlenia oczu.

Pewnie powinnam to poruszać na spotkaniu, ale obawiam się że mnie na nim nie będzie, stąd daję choć w ten sposób znać co warto by - moim skromnym zdaniem - przemyśleć.

gapek

Postautor: gapek » 05 lip 2018, 15:31

Nietoperzu pisze:Tylko, że powoływanie Rady Mieszkańców (czy nie wiem jaką to oficjalną formę ma przybrać, a do której pozgłaszali się kandydaci) przy ZZN - to działanie pozorne. Dalej Zarządem jest i będzie ZZN i nic się nie zmieni w skuteczności działania na rzecz wspólnoty.

Żeby powołać własny Zarząd (tzw. właścicielski) potrzebny jest Notariusz, zebranie, głosowanie na tym zebraniu (skuteczne, czyli 50%+) nad odwołaniem ZZN, powołanie Zarządu Własnego + ewentualnie (a nawet na pewno) wybór Administratora (czyli nowej/innej firmy zewnętrznej). Bez tego - mamy pozorowanie działań i ciąg dalszy mydlenia oczu.

Pewnie powinnam to poruszać na spotkaniu, ale obawiam się że mnie na nim nie będzie, stąd daję choć w ten sposób znać co warto by - moim skromnym zdaniem - przemyśleć.

Nietoperzu właśnie to chcemy zrobić. Na ostatnim zebraniu został poruszony temat powołania zarządu właścicielskiego i osoby, które się zgłosiły (ja i 6 innych osób) są osobami, które miałyby być w zarządzie właścicielskim. Rzeczywiście Panie z administracji wspominały coś o radzie mieszkańców czy innym tworze, ale jestem przeciwna półśrodkom i powoływaniu organu, który jest tworem sztucznym, bez żadnych skonkretyzowanych praw i obowiązków.
Istotny jest sposób powołania zarządu - na dzisiejszym spotkaniu będziemy chcieli o tym wspomnieć, żeby ludzi uświadomić, że to nie takie proste. Będziemy chcieli też zbierać od właścicieli upoważnienia do zagłosowania w ich imieniu pod uchwałą ws. odwołania zarządu powierzonego przez budimex i utworzenia zarządu właścicielskiego, gdyż nie sądzę, że na zebraniu zjawi się tylu właścicieli aby mieć większość ponad 50% udziałów.

Kwestią do zastanowienia się jest zmiana administratora - musimy mieć dobrą firmę, a nie inną firmę - bo uważam, że kiepsko zmieniać na jakąkolwiek firmę byleby była inna (bo lepsza nie będzie a dojdzie wdrażanie się nowych osób, itd. itp.), jeśli zmieniać to na kogoś dobrego. Jeśli zostaniemy przy tej samej firmie to posiadanie zarządu da nam z pewnością możliwość większego egzekwowania wykonywania zadań przez administratora - potrzebna byłaby nowa umowa, która posiadałaby zapisy "wspomagające" (np. kary umowne), których obecnie brak i np. od 3 tygodni czekam na informację, którą zgodnie z umową administrator powinien był wysłać w ciągu 14 dni i żadnych konsekwencji z tego tytułu wyciągnąć nie można, a administrator blokuje mi jako członkowi wspólnoty prawo określone w umowie z administracją o możliwości kontroli ich pracy przez każdego członka wspólnoty..
Nietoperzu pisze:Dziwnym trafem innych rzeczy zzn nie potrafi tak szybko i sprężyście załatwiać...

Myślę, że jest to kwestia tego, że tę sprawę da się szybko i łatwo załatwić, a z tego co kojarzę, to i tak sprawa od maja albo początku czerwca chyba jest na tapecie u administracji, więc takie szybkie to to nie jest ;)
Fedaykin ma rację co do podniesienia bezpieczeństwa w bloku, a poza tym, jakby nie było, garaż to odrębny lokal, tak jak każde mieszkanie, tyle tylko, że opłaty od m2 są w nim dużo większe.. a podjęcie uchwały o obniżenie choć trochę (zrównanie z opłatami od m2 lokali usługowych i mieszkalnych) dalej w lesie :(

gucio

Postautor: gucio » 06 lip 2018, 1:32

No i jak tam po spotkaniu ? jakieś ciekawostki spostrzeżenia ?
Ja pracowałem do 21.00 wiec nie zdążyłem . . .

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”