sam.slater pisze:Sam cytowałeś kolego mój wpis o ograniczeniu prędkości więc jednak moja propozycja była. Nie wszędzie samo ograniczanie prędkości jest skuteczne. Strefa tempo 30 jest i u nas na osiedlu. na całej Orlińskiego masz ograniczenie prędkości do 30 km/h, niewielu jednak tego przestrzega. A jeśli zaproponowałbym dodatkowe progi przed przejściami dla pieszych np. na wysokości O6, to podniesie się lament....Znaki same z siebie nic niestety nie dają, taką mamy mentalność że większość na nie nie patrzy...Na Stella Sawickiego też można wprowadzić ograniczenie prędkości do 50 km/h ale tego też nikt nie będzie przestrzegał, chyba że powstanie fotoradar, albo odcinkowy pomiar ruchu. Tunel daje inne możliwości: na wysokości estakady chowamy tranzyt pod ziemię, górą puszczamy uspokojony ruch lokalny z tramwajami i wylotem ulicy Medweckiego. Wtedy na gorze strefa 30km/h będzie miała racje bytu.
Tak, napisałeś o ograniczeniu i moim zdaniem to spokojnie wystarczy. Redukcja hałasu poprzez ograniczenie prędkości jest na prawdę duża.
Co do ograniczenia do 30km/h na Orlińskiego, to jeżdżę tam samochodem, rowerem i chodzę pieszo, teraz sprawdziłem też na GPS i nie ma tam ograniczenia do 30km/h. Domyślam się, że może Ci chodzić o ograniczenie na progach zwalniających, ale ono nie obowiązuje na całej ulicy.
Jeszcze nawiązując do progów - nikt ich chyba nie lubi, bo samochód / rower na nich podskakują, ale alternatywą dla zwykłych progów zwalniających są te kwadratowe, mniejsze niż jezdnia, które można spokojnie ominąć, ale i tak zmuszają samochód do tego, żeby zwolnił i się zmieścił w szpary.
Twoja alternatywa dla tranzytu nie jest wcale uzasadniona - w momencie, kiedy ten tunel powstanie, tranzyt będzie już korzystać z obwodnicy. Tak na prawdę po wybudowaniu linii tramwajowej, to tramwaj będzie hałąsować najbardziej.