Wypłata transzy a harmonogram i opóźnienia

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
wojtekf

Re: Wypłata transzy a harmonogram i opóźnienia

Postautor: wojtekf » 25 mar 2015, 15:28

@iti Ja za każdym razem podpisuje dyspozycje wypłaty transzy A potem ide jeszcze raz jak inspektorowi sie w budowie coś nie podoba i piszę oświadczenie ze wyrażam zgodę na wypłatę , a np. mój znajomy na samym początku podpisał coś i teraz idą mu automatycznie transze, kredyt ma w WBK.
@morth tak na orlinskiego 4, tylko że ten inspektor z banku chyba nawet prospektu nie widział bo Pani w banku mi powiedziała że on sam blok oceniał a powinien liczyć wszystko łącznie z ogrodzeniem terenu inwestycji tak jak pisze w prospekcie.

A to że bank wypłaci transze to nie znaczy że Budimex ją dostanie bo to zależy od GNB u którego mamy rachunki powiernicze ;)

Feelip

Postautor: Feelip » 25 mar 2015, 20:00

Hmm...Wypłacaniem transz na konto Budimexu powinien zajmować się bank, który prowadzi rachunek MRP-otwarty, a nie każdy z banków udzielających kredytu nabywcy.. Czy Wasze umowy wspominają coś o możliwości braku dokonania wpłaty na indywidualny rachunek MRP-O jeśli nie osiągną etapu? Podejrzewam, że nie...nabywca powinien wpłacać kolejne raty zgodnie z umową, a bank prowadzący rachunek MRP-otwarty przelewać je na konto Budimexu w momencie osiągnięcia etapu, więc nie bardzo rozumiem o co kaman :mrgreen:

wojtekf

Postautor: wojtekf » 25 mar 2015, 21:25

@Feelip problem tkwi w tym że każdy bank ma swoją własną polityke i swoich kontrolerów których wysyła na budowe i oni stwarzają problemy przez które niektóre banki mają opory z wypłacaniem kasy na rachunek powierniczy.

Ja również uważam że banki powinny przelewać transze na rachunek powierniczy bez żadnego robienia problemów bo to od banku prowadzącego ten rachunek zależy czy budimex otrzyma kase czy nie.

kuba

Postautor: kuba » 27 mar 2015, 11:10

Dowiadywałem się w swoim banku (PKO BP) i inspektor już był na budowie, transza ma wypłynąć dziś albo w poniedziałek.
Pzdr.

Feelip

Postautor: Feelip » 31 mar 2015, 18:46

wojtekf pisze:@Feelip problem tkwi w tym że każdy bank ma swoją własną polityke i swoich kontrolerów których wysyła na budowe i oni stwarzają problemy przez które niektóre banki mają opory z wypłacaniem kasy na rachunek powierniczy.

Ja również uważam że banki powinny przelewać transze na rachunek powierniczy bez żadnego robienia problemów bo to od banku prowadzącego ten rachunek zależy czy budimex otrzyma kase czy nie.

Pytaniem jest jakie prawa ma inspektor bankowy ze strony banku kredytujacego nabywce? Ma jakies w ogole? Ten pracujący dla banku prowadzacego MRP-otwarty ma wglad do wszystkich dokumentów, faktur, dziennika budowy, projektow, umow dewelopera z innymi podmiotami, umow sprzedazy w tym stanu rachunkow MRP-otwarty, itp. Wystarczy ze cos mu sie nie spodoba, nie zarekomenduje platnosci i deweloper nie dostaje kasy. A ten od kredytujacych klientów? Oceni zaawansowanie zza płotu? Sam jestem ciekaw ;)

iti

Postautor: iti » 07 kwie 2015, 14:06

Nie wiem czy już widzieliście, ale Budimex w portalu klienta zamieścił taką informację przed terminem wpłaty kolejnej transzy:
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Czyżyny (Pavia) etap I na dzień 31.03.2015 r wynosi 60%.

A to by znaczyło, że idą zgodnie z harmonogramem (choć jak ktoś tu już wcześniej zauważył, nie do końca to, co było w nim zapisane, zostało wykonane). Poza tym mój bank (Pekao S.A.) wypłacił pieniądze i nikt nie sygnalizował, że jest jakiś problem z postępami prac.

Gatha

Postautor: Gatha » 07 sie 2015, 13:35

Witam, Złożyłam w banku wniosek o wypłacenie kolejnej (7) transzy kredytu i dostałam odmowę. Bank (PKO BP) twierdzi że zaawansowanie budowy lekko przekracza 60%, a Budimex na swojej stronie internetowej informował że ponad 60% zaawansowania zostało przekroczone 30.06.2015. Miałam już problem z wypłatą przedostatniej transzy (5), wtedy jednak różnica zaawansowania według inspekcji z banku a według danych podawanych przez Budimex była niewielka (5%), więc skończyło się na tym że podpisałam oświadczenie, że mimo stwierdzonego opóźnienia chcę wypłacić transze na własną odpowiedzialność. Teraz ta różnica jest znaczna, bo jest to ponad 15%, więc nie ma mowy o podpisaniu zwykłego oświadczenia. Zwłaszcza że kredyt mam wzięty z MDM i jak tłumaczy przedstawiciel banku wymogi są bardziej restrykcyjne. I o ile obecna sytuacja mnie jeszcze tak bardzo nie przeraża, bo w najgorszym przypadku skończy się na karach odsetkowych (w przypadku których będę się starała o ich anulowanie) to przeraża mnie fakt wypłaty ostatniej transzy. Ostatnia transza jest właśnie wypłatą dofinansowania z MDM, i poinformowano mnie, że jeśli wszystko w papierach i na budowie nie będzie się zgadza, to nie ważne, że nie będzie to moja wina, dofinansowanie przepada. I nie pomogą żadne oświadczenia, pisma itp. W umowie mam napisane że ostatnia transza ma być wypłacona 22.12.2015 a budowa ma wtedy osiągnąć 100% zaawansowania, łącznie z wpisem inspektora nadzoru budowlanego. Budimex sam na siebie nałożył takie zapisy, a teraz jest duże prawdopodobieństwo tego że nie wyrobi się z ich realizacją. Czy ktoś ma podobną sytuację?

morth

Postautor: morth » 07 sie 2015, 15:19

Mi ogólnie opiekun poradził że jeśli zakończenie prac wypada na ostatni miesiąc danego roku a kredyt mam mieć z mdm to aby na wszeli wypadek przełożyć ostatnia transzę na miesiąc styczeń następnego roku ( zmiana też miałaby być w umowie deweloperskiej). Czemu tak? A no najwazniejsza sprawa podobno to rok w którym wypłacana jest ostatnia transza związana z zakoczeniem umowy(środki do mdm rezerowane są z puli na konkretny rok) . Jeśli deweloperm z jakiegoś powodu się spóźni i zakonczy budowę o 2 tygodnie później czyli już w następnym roku środki przepadają bo miałaś je zarezerwowane na rok 2015 a nie 2016.

A ten opiekun z banku nie podpowiedział CI aby termin ostatniej transzy przełożyć na następny rok? Z tego co widzę to chyba tylko pko bp robi takie problemy :P

Kala

Postautor: Kala » 07 sie 2015, 15:54

Ja otrzymałam informację ze stan zaawansowania na chwilę obecną wynosi 65 % i nie bedą mi naliczane odsetki w związku z opóźnieniem wypłaty transzy. Mi bank tez zakwestionował wypłatę.

Gatha

Postautor: Gatha » 07 sie 2015, 16:43

No niestety mi nie poradzono, zresztą mam wrażenie że w bankach o programie mdm to maja bardzo "wybrakowaną" wiedzę. Umowę podpisałam końcem lipca 2014 więc teraz już nic nie zmienię. Może jednak ktoś ma podobną sytuację i wie jak ją rozwiązać. Czy jakiś aneks do umowy coś by tu dał? I ewentualnie co w niego wpisać?

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”