Budowa inwestycji Orlińskiego 9 w Krakowie Czyżynach - dew. Budimex

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
artek-

Re: Budowa inwestycji Orlińskiego 9 w Krakowie Czyżynach - dew. Budimex

Postautor: artek- » 02 wrz 2018, 22:00

Byłem dzisiaj na budowie i przyglądając się zza ogrodzenia nie widzę za bardzo tego by budowa miała szansę się zakończyć w 3 tygodnie (tj do 23 września). Z tego co zauważyłem:
- na części balkonów brak jeszcze poręczy,
- większość balkonów jest jeszcze nie skończona - położony jest zdaje się tylko podkład, brązowy kolor nie jest jednolity - niektóre są jeszcze szare,
- na dużej części drogi brakuje jeszcze kostki, tam gdzie kostka już jest położona potrzebne będą poprawki (przy krawężnikach kostka zapada się w co najmniej kilku miejscach),
- jedna ze studzienek jest ponad drogą tam gdzie już kostka jest położona,
- w środku raczej nie zaczęto porządków w mieszkaniach (brudne okna),
- to co najbardziej rzuca się w oczy - tj. tzw. mała infrastruktura i tarasy w zasadzie nie zaczęta (tylko od północnej strony jest prawie skończone, nawet trawa wschodzi),
I tyle, aż tyle patrząc na to tylko zza płotu, co jest (a dokładniej czego nie ma) w środku - nie wiadomo. Zdjęcia na stronie są odpowiednio skadrowane, nie wiadomo nawet w którym budynku zostały zrobione.

W mojej ocenie mistrzostwem świata byłoby to, gdyby w 3 tygodnie potrafili domknąć wszystko czego brakuje.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 03 wrz 2018, 9:58

W ten sposób nie można wyrokować, czy zdążą czy nie. Nie na podstawie tego, że widzisz, że coś jest nie zrobione. Wszystkie te rzeczy tak naprawdę można wykonać w jeden dzień, jest to tylko kwestia przeznaczonych na to środków (ludzi i sprzętu).
No ale rozumiem, że się denerwujesz, też mam coraz gorsze przeczucia co do tego wszystkiego, ale trzeba zachować spokój.

Arav

Postautor: Arav » 03 wrz 2018, 13:37

Nie chcę tutaj nikogo denerwować ale raczej byłbym ostrożny z tą końcową datą... Tak na przykładzie mojego bloku O12 od momentu kiedy wizualnie było widać zza siatki że wszystko już jest skończone (nawet krzaczki posadzone) i usunięte wszystkie kontenery budowlane to decyzja o uzyskaniu 100% zaawansowania budowy i potencjalnych odbiorach to jeszcze kwestia co najmniej kilku dodatkowych tygodni. Niestety ale te wszystkie papierologie, odbiory techniczne i inne formalne urzędowe tematy sporo trwają... a nie da się zacząć ich załatwiać wcześniej / zarezerwować sobie daty/kolejki do odbioru. Radziłbym się jeszcze niestety uzbroić w cierpliwośc i porozmawiać ze swoimi ekipami wykończeniowymi że może być obsówka.

robek

Postautor: robek » 03 wrz 2018, 21:48

Dziś telefonicznie rozmawiałem z uprzejmą Panią z Budmiexu. Powiedziała, że budowa „powinna się” zakończyć do 23.09, a nawet jeśli się nie skończy to odbiory na 100% będą do dnia wpisanego w umówie, czyli do drugiej połowy listopada.
Zasłaniała się tym, że jeśli nie zdążą do listopada to będą musieli płacić kary. Z tego co tutaj wyczytałem to dla dewelopera datą wiążącą jest data przeniesienia własności, a nie ta z umowy. Więc albo Pani chciała troszkę zamydlić, albo coś się zmieniło.
Tak czy inaczej nadzieja umiera ostatnia ;)

Arav

Postautor: Arav » 04 wrz 2018, 8:43

Zgadza sie. Kary beda dopiero za prszekroczenie terminu przeniesienia wlasnosci ktora macie w akcie lub na portalu klienta na waszym koncie.

mordredo

Postautor: mordredo » 07 wrz 2018, 20:26

Ktoś, coś wie dlaczego znowu jest postawione rusztowanie na budynku "D"?

kubens1pl

Postautor: kubens1pl » 08 wrz 2018, 0:56

@mordredo podejrzewam, że ze względu na balkony. Od momentu jak postawili rusztowanie, bardzo przyspieszyli z montowaniem barierek i tych bocznych osłon. Chyba dopiero po czasie stwierdzili, że przy ich zasobach to jest bardziej wydajny sposób, bo tak to po co w ogóle rozbierali to rusztowanie :D

robi O9

Postautor: robi O9 » 10 wrz 2018, 10:52

Drodzy sąsiedzi. Posiada ktoś nowe zdjęcia z budowy? Nie była trzy tygodnie i ciekawa jestem ;)

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 10 wrz 2018, 19:36

Jak byłaś trzy tygodnie temu, to mniej więcej wygląda tak samo ;).

Czarnykot

Postautor: Czarnykot » 10 wrz 2018, 21:32

blok D ma zamontowane balustrady i oslonki. bylo juz ciemno i nie zrobilem zdj bo i tak nic nie bylo by widac. moze uda mi sie podjechac jeszcze w tym tyg i zrobie pare zdj

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”