Byłem dzisiaj na budowie i przyglądając się zza ogrodzenia nie widzę za bardzo tego by budowa miała szansę się zakończyć w 3 tygodnie (tj do 23 września). Z tego co zauważyłem:
- na części balkonów brak jeszcze poręczy,
- większość balkonów jest jeszcze nie skończona - położony jest zdaje się tylko podkład, brązowy kolor nie jest jednolity - niektóre są jeszcze szare,
- na dużej części drogi brakuje jeszcze kostki, tam gdzie kostka już jest położona potrzebne będą poprawki (przy krawężnikach kostka zapada się w co najmniej kilku miejscach),
- jedna ze studzienek jest ponad drogą tam gdzie już kostka jest położona,
- w środku raczej nie zaczęto porządków w mieszkaniach (brudne okna),
- to co najbardziej rzuca się w oczy - tj. tzw. mała infrastruktura i tarasy w zasadzie nie zaczęta (tylko od północnej strony jest prawie skończone, nawet trawa wschodzi),
I tyle, aż tyle patrząc na to tylko zza płotu, co jest (a dokładniej czego nie ma) w środku - nie wiadomo. Zdjęcia na stronie są odpowiednio skadrowane, nie wiadomo nawet w którym budynku zostały zrobione.
W mojej ocenie mistrzostwem świata byłoby to, gdyby w 3 tygodnie potrafili domknąć wszystko czego brakuje.
Budowa inwestycji Orlińskiego 9 w Krakowie Czyżynach - dew. Budimex
- Wściekły Wąż
Re: Budowa inwestycji Orlińskiego 9 w Krakowie Czyżynach - dew. Budimex
W ten sposób nie można wyrokować, czy zdążą czy nie. Nie na podstawie tego, że widzisz, że coś jest nie zrobione. Wszystkie te rzeczy tak naprawdę można wykonać w jeden dzień, jest to tylko kwestia przeznaczonych na to środków (ludzi i sprzętu).
No ale rozumiem, że się denerwujesz, też mam coraz gorsze przeczucia co do tego wszystkiego, ale trzeba zachować spokój.
No ale rozumiem, że się denerwujesz, też mam coraz gorsze przeczucia co do tego wszystkiego, ale trzeba zachować spokój.
Nie chcę tutaj nikogo denerwować ale raczej byłbym ostrożny z tą końcową datą... Tak na przykładzie mojego bloku O12 od momentu kiedy wizualnie było widać zza siatki że wszystko już jest skończone (nawet krzaczki posadzone) i usunięte wszystkie kontenery budowlane to decyzja o uzyskaniu 100% zaawansowania budowy i potencjalnych odbiorach to jeszcze kwestia co najmniej kilku dodatkowych tygodni. Niestety ale te wszystkie papierologie, odbiory techniczne i inne formalne urzędowe tematy sporo trwają... a nie da się zacząć ich załatwiać wcześniej / zarezerwować sobie daty/kolejki do odbioru. Radziłbym się jeszcze niestety uzbroić w cierpliwośc i porozmawiać ze swoimi ekipami wykończeniowymi że może być obsówka.
Dziś telefonicznie rozmawiałem z uprzejmą Panią z Budmiexu. Powiedziała, że budowa „powinna się” zakończyć do 23.09, a nawet jeśli się nie skończy to odbiory na 100% będą do dnia wpisanego w umówie, czyli do drugiej połowy listopada.
Zasłaniała się tym, że jeśli nie zdążą do listopada to będą musieli płacić kary. Z tego co tutaj wyczytałem to dla dewelopera datą wiążącą jest data przeniesienia własności, a nie ta z umowy. Więc albo Pani chciała troszkę zamydlić, albo coś się zmieniło.
Tak czy inaczej nadzieja umiera ostatnia
Zasłaniała się tym, że jeśli nie zdążą do listopada to będą musieli płacić kary. Z tego co tutaj wyczytałem to dla dewelopera datą wiążącą jest data przeniesienia własności, a nie ta z umowy. Więc albo Pani chciała troszkę zamydlić, albo coś się zmieniło.
Tak czy inaczej nadzieja umiera ostatnia

Zgadza sie. Kary beda dopiero za prszekroczenie terminu przeniesienia wlasnosci ktora macie w akcie lub na portalu klienta na waszym koncie.
Ktoś, coś wie dlaczego znowu jest postawione rusztowanie na budynku "D"?
@mordredo podejrzewam, że ze względu na balkony. Od momentu jak postawili rusztowanie, bardzo przyspieszyli z montowaniem barierek i tych bocznych osłon. Chyba dopiero po czasie stwierdzili, że przy ich zasobach to jest bardziej wydajny sposób, bo tak to po co w ogóle rozbierali to rusztowanie 

Drodzy sąsiedzi. Posiada ktoś nowe zdjęcia z budowy? Nie była trzy tygodnie i ciekawa jestem 

- Wściekły Wąż
Jak byłaś trzy tygodnie temu, to mniej więcej wygląda tak samo
.

blok D ma zamontowane balustrady i oslonki. bylo juz ciemno i nie zrobilem zdj bo i tak nic nie bylo by widac. moze uda mi sie podjechac jeszcze w tym tyg i zrobie pare zdj
Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”