Problem z działaniem wentylacji / niedziałająca / niewydolna wentylacja - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
JacekSky

Re: Problem z działaniem wentylacji / niedziałająca / niewydolna wentylacja - Orlińskiego 12

Postautor: JacekSky » 17 sty 2019, 20:44

bartes pisze:Myślę, że z tymi filtrami to była ściema. Dlatego trzeba mocno pocisnąć zarządcę żeby pilnie problem rozwiązał. (BTW. Rzućcie okiem na opinie Szczurek Wójciak na google i czego dotyczą ;) )

Filtry były faktycznie wymienione ja zgłosiłem problem z nie działa w ogóle wentylacja, a jezeli masz dalej watpliwosci to masz prawo jako wlasciciel lokalu do wgladu kazdego dokumentu np. zaplaty za usluge wymiany filtrow, na pewno cos takiego maja. Po moim zgłoszeniu wentylacji u mnie działa, fakt jest dość głośna ale wydaje mi się raczej ze w końcu zaczęła działa na faktycznym poziomie co u większości z was teraz jest dość głośne i silny ciąg, ponieważ to co wcześniej powinno lądować na zewnątrz wcześniej lądowało do mojego mieszkania cały mój pion zapachy papierosy itp lądowały u mnie… wiec zdecydowanie wole głośniejsza wentylacje niż zapachy z całego bloku :P

Wcześniej udzielałem się tu na forum, ale od jakiegoś czasu to forum stało się miejsce do narzekania stękania itp. Czy w ogóle według sa jakie plus mieszkania tutaj ? lub inne tematy które można poruszyć ? NP to ze mamy teraz fajna firmę sprzątającą tzn Panią która jest mila sprząta dokładnie itp. ?

Pozdr,
:lol:

bartes

Re: Problem z działaniem wentylacji / niedziałająca / niewydolna wentylacja - Orlińskiego 12

Postautor: bartes » 17 sty 2019, 21:12

Bynajmniej nie twierdziłem, że wymiana filtrów była ściemą ale tłumaczenie, że ona spowodowała hałaśliwe działanie wentylacji, które ustanie po tygodniu.

Co do reszty Twojego posta to forum to chyba głównie służy do dyskutowania problemów więc nie wiem czego Ty się spodziewasz.

olga

Postautor: olga » 17 sty 2019, 22:02

JacekSky pisze:
Wcześniej udzielałem się tu na forum, ale od jakiegoś czasu to forum stało się miejsce do narzekania stękania itp. Czy w ogóle według sa jakie plus mieszkania tutaj ? lub inne tematy które można poruszyć ? NP to ze mamy teraz fajna firmę sprzątającą tzn Panią która jest mila sprząta dokładnie itp. ?

Pozdr,
:lol:

Sorry, ale chyba nie wiesz jak wygląda dokładne sprzątanie.

Co do wymiany filtrów:z wywiewu w kuchni nie czuję już co drugi dzień smażonej cebuli albo czosnku, wiec tu jest postęp. Niestety w łazience co drugi dzień mam podobnie jak Arav (chyba mieszkamy w tym samym "pionie" ;) ) i wali mi szambem

Megistr

Postautor: Megistr » 18 sty 2019, 11:12

Plusem nowej wentylacji jest to, że okna w końcu nie są zaparowane. Ale niestety w łazience czuć brzydki zapach z kanalizacji. Wcześniej nie było tego problemu.

bartes

Postautor: bartes » 18 sty 2019, 11:18

Pytanie do osób, którym parują szyby: czy macie zaklejone nawiewniki?
Pytanie do osób, którym do wnętrza mieszkania dostawały się zapachy z innych mieszkań (gotowanie, etc.): czy nie demontowaliście czasem klapy zwrotnej w wentylacji, ewentualnie czy jesteście pewni, że jest ona prawidłowo założona?

toolpusher

Postautor: toolpusher » 20 sty 2019, 14:51

Prosiłbym abyście podawali piętra na których mieszkacie. Ciekawym jeste czy im nizsze piętro tym większe/mniejsze problemy z wentylacją. Ja mieszkam na ostatnim piętrze i jak demontowałem wywietrzniki w łazience i w kuchni w czasie remontu to bałem się, że mnie wciągnie :lol:
Wg mnie jesli jest podciśnienie na kratce wentylacyjnej/okapowej to nie ma szans żeby coś śmierdziało - chyba że zapach idzie przez nawiewniki w oknach. Jesli śmierdzi kanaliża to znaczy że śmierdzi z kanalizy. Ale ktoś niechlujnie muszle/geberit zamontował i nie uszczelnił odpowiednio albo jest problem z syfonem. W mieszkaniu panuje podciśnienie, kanaliza jest nieszczelna, i jesli dodatkowo ktoś nawiewniki pozatykał to zasysa z kanalizy.
Jeżeli pion kanalizacyjny nie ma odpowietrznika to może zdarzyć się że ktoś spuszczając wodę w ubikacji powoduje podciśnienie które wyciąga wodę z syfonów. Tak było w starych instalacjach i ludzie je przerabiali montując odpowietrzniki. Wiem, bo sam tak przerabiałem. W nowych instalacjach to standard ale wiadomo co Budimex zrobił?

bartes

Postautor: bartes » 22 sty 2019, 21:43

Ciekawostka ;) Na zdjęciu filtry, które zakładam u siebie na nawiewniki. Od prawej: czysty, po jednym dniu, po 2 tygodniach.

Obrazek

bialy

Postautor: bialy » 22 sty 2019, 23:22

No bardzo "ładnie" to wygląda :o A tak z ciekawości to gdzie takie filtry dostać?

toolpusher

Postautor: toolpusher » 23 sty 2019, 1:54

Na przyklad tu:
Kupujesz 1m2 i masz spokój na rok.

allegro.pl/oferta/mata-wloknina-filtracyjna-f5-filtr-do-rekuperatora-7310266237

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”