Jak nie parkować / nieprawidłowo zaparkowane samochody na osiedlu Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Mordin

Re: Jak nie parkować / nieprawidłowo zaparkowane samochody na osiedlu Avia

Postautor: Mordin » 03 kwie 2019, 12:42

Bogdan pisze:Mordin.
przepraszam że kazałem na siebie czekać ,ale czasami muszę też zrobić coś na poważnie i te oczywiście interesujące i niemniej istotne sprawy schodzą na plan dalszy.
pozwalam sobie przytoczyć fragment mojego wpisu z innego wątku dotyczącego strefy zamieszkania , wyjaśniającego dlaczego jestem przeciwko jej wprowadzeniu:
"3. 2. Droga pożarowa powinna przebiegać wzdłuż dłuższego boku budynku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1-4, na całej jego długości, a w przypadku gdy krótszy bok budynku ma więcej niż 60 m - z jego dwóch stron, przy czym bliższa krawędź drogi pożarowej musi być oddalona od ściany budynku o 5-15 m dla obiektów zaliczanych do kategorii zagrożenia ludzi i o 5-25 m dla pozostałych obiektów. Pomiędzy tą drogą i ścianą budynku nie mogą występować stałe elementy zagospodarowania terenu lub drzewa i krzewy o wysokości przekraczającej 3 m, uniemożliwiające dostęp do elewacji budynku za pomocą podnośników i drabin mechanicznych.
1. Minimalna szerokość drogi pożarowej powinna wynosić co najmniej 4 m, a jej nachylenie podłużne nie może przekraczać 5 %:
1) w miejscach, o których mowa w § 12 ust. 2 i 3, oraz na odcinkach o długości 10 m od tych miejsc, zapewniających dojazd i wyjazd;
2) na odcinku o długości 15 m od miejsc doprowadzenia jej do budynku, o których mowa w § 12 ust. 6 pkt 2.
2. W obrębie miasta oraz na terenie działki, na której jest usytuowany obiekt budowlany, o którym mowa w § 12 ust. 1 pkt 3 i 4, droga pożarowa powinna umożliwiać przejazd pojazdów o nacisku osi na nawierzchnię jezdni co najmniej 100 kN (kiloniutonów), a jej minimalna szerokość w miejscach innych niż wymienione w ust. 1 nie może być mniejsza niż 3,5 m.
-
- to z kolei z rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych i administracji w sprawie przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę i dróg pożarowych.
czytałem to rozporządzenie nie wiem ile już razy , ale nijak nie mogłem zrozumieć gdzie czai się w nim zakaz parkowania na drodze pożarowej.
dlatego mam prośbę do mądrzejszych - wskażcie ten punkt przywołanego rozporządzenia."
Mordin , masz rację nie ma nic w nim o zakazie parkowania , jest tylko o tym jakie to stałe elementy nie mogą blokować drogi ( w rozumieniu nie tylko i wyłącznie samej jezdni ).
nie wiem , może w ustawie prawo o ruchu drogowym jest zapis o zakazie parkowania na drogach pożarowych? ; chętnie poczekam na podanie odpowiednich artykułów.
a może to tylko kwestia osobistej odpowiedzialności za drożność takiej drogi , której mi brakuje bo jestem wygodny i dodatkowo nie lubię jak człowiek bez argumentów wyzywa mnie od wiochy ( jest taki antysłoikk który chciał się stać takim szeryfem naszej wioski i wyzywa wszystkich którzy maja czelność bronić swojego , nie tylko zdania ( odmiennego od niego ) ale też i swoich praw wynikających z ustawy o własności lokali ); a przecież wyraziłem swoje zdanie jasno - skracając - można mnie przekupić , tylko chętnych do tego już nie ma ; są tylko chętni by mnie w sposób nieformalny ograniczać.
na razie zwyciężyła opcja zdroworozsądkowa , z czego się cieszę , ale kto wie....
pozdrawiam
Bogdan

Parkowanie na drodze pożarowej nie jest wykroczeniem - mandat można dostać za utrudnianie akcji pożarniczej - jednak samo zastawianie drogi nie jest wykroczeniem jeżeli nie ma akurat akcji ratunkowej. Obowiązki z podanych przepisów są nałożone w tym wypadku na zarządcę. Chodziło mi jednak o odniesienie się do Pana twierdzeń jakoby przepisy zawierały katalog przeszkód zabronionych na drodze pożarowej - zamknięty - do którego nie zalicza się samochód. Nie ma czegoś takiego w przepisach - i dziwne, że się Pan tak pewnie na nie powołał - jak się okazuje nie sprawdzając samemu przepisów.

mik

Postautor: mik » 03 kwie 2019, 12:46

Pomiędzy tą drogą i ścianą budynku nie mogą występować stałe elementy zagospodarowania terenu

Dla mnie ciągle parkujące samochody to właśnie to-stałe elementy zagospodarowania terenu.

Bogdan

Postautor: Bogdan » 03 kwie 2019, 13:11

Mik.
nawet jeżeli pier.... to liczyłem że Twój zasób słów będzie szerszy niestety , po raz kolejny się zawiodłem. cóż , nie każdy ma sposobność i predyspozycje do prowadzenia debaty w sposób przynajmniej przyzwoity. swoim wpisem dołączasz do antysłoikka ( nie analizuję treści , chodzi o formę )
ale dla uporządkowania - parkując na drodze pożarowej łamię przepisy czy ich nie łamię? ( to był koronny argument takich ortodoksów strefy że parkowanie na drodze pożarowej jest zabronione )
druga sprawa to koszty - jak chcę mieć wygodę ( w tym wypadku uwolnienie się od złomów januszy , jak to ładnie określacie ) to ponoszę jej zwiększony koszt ( ale opłaci się wam , bo złomy znikną nie nie trzeba będzie naprawiać chodnika )
trzecia sprawa - przerzucanie kosztów na wszystkich za moją i twoją wygodę - tutaj mamy dwa podpunkty:
a) utrzymywanie przez wszystkich dróg i chodników dla wygody ortodoksów posiadających miejsca postojowe
b) utrzymywanie przez wszystkich dróg i chodników dla wygody min. mojej i innych nie posiadających miejsc postojowych a chcących parkować blisko bloku.
na obecną chwilę nie podejmuję się rozstrzygać które prawo jest tutaj wyższe , "a" czy "b"
dla mnie "b" , dla mika "a" ; sądząc po głosowaniu w sprawie ustanowienia strefy ( cały czas wypowiadam się w związku do wspólnoty Avia 2 ) opcja "b" jest na razie górą.
by to zmienić zaproponowałem ( pewnie mikowi też ) zasadę opisaną sprawą drugą.
mik, czego nie rozumiesz?
pozdrawiam
Bogdan

mik

Postautor: mik » 03 kwie 2019, 14:24

Piękne wypracowania piszesz. Szkoda tylko, że unikasz odpowiedzi na pytanie.

Umiesz mi wyjaśnić co daje Ci prawo do parkowania na chodniku i niszczenia go? Stworzysz fundusz \dzikich\ i zaczniecie płacić za remonty kostki?

Tak, każde zaparkowane auto niszczy chodnik i kostka już wszędzie lata. Może nie pojmujesz, że chodniki są dla ludzi a nie samochodów? Skoro auta nie są zabronione na drodze p.poż to zacznij parkować wszystkimi kołami na drodze. Wtedy dam spokój bo nie będę płacił za szkody, których można uniknąć.
Taki z Ciebie piewca poszanowania prawa do współwłasności a traktujesz swoje prawo współwłasności ponad moje oraz osób, którym nie podoba się niszczenie chodników i żadne Twoje filozoficzne dyrdymały tego nie zmienią. Już pisałem wcześniej - ja Wam nie zabraniam jeździć po drogach bo od tego są. Przestańcie tylko niszczyć chodniki bo za to zapłacą wszyscy.

EDIT: Posiadanie czy tez nie miejsca parkingowego nie ma tu nic do rzeczy a Ty na tym się skupiasz-błąd. Raczej chodzi o posiadanie auta. Albo je parkujesz tak, żeby nie niszczyć chodników i zieleńców albo nie jesteś mile widziany. Grupie, która ma miejsca należałoby raczej dziękować a nie określać mianem ortodoksów. PARKUJ TAK, ŻEBY NIE NISZCZYĆ I NIE PRZESZKADZAĆ. Jak ktoś ma miejsce to raczej tego nie robi i z takim zamysłem je kupił. Jak sprzedawali Ci auto to dostałeś je z pakietem 'dożywotni parking'?
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2019, 15:35 przez mik, łącznie zmieniany 1 raz.

KRK

Postautor: KRK » 03 kwie 2019, 15:01

Co to za imbecyl z tego Bogdana? Skąd takie coś pochodzi? Dzban jakich malo

Konrad_L

Postautor: Konrad_L » 03 kwie 2019, 22:14

Bogdan, próżno szukać czegokolwiek nt. samochodów w "§ 12. Wymogi dotyczące drogi pożarowej"

Droga(def.) – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.

To są wytyczne dla prawidłowego projektowania infrastruktury.

Zarządca jest odpowiedzialny za oznakowanie i egzekwowanie przejezdności takiej drogi - jeśli są prawidłowe znaki to SM i Policja powinna interweniować.
Na podstawie czego? doświadczeń z NSA innych zarządców :) sporo tego np. http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/EA6145B826

Ja ciągle wracam do odpowiedzialności i zdrowego rozsądku
Nie trzeba daleko szukać przykładów :
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news- ... Id,2914145
Bogdan, tu nie chodzi tylko o 15piętro. Skok z 3-go może być tym ostatnim zwłaszcza że u nas raczej twarde lądowanie na betonie.
Oczywiście nikomu nie życzę, ale naprawdę w takich sytuacjach liczą się sekundy I trochę inaczej mijają stojąc nad krawędzią i czekając na jakąkolwiek pomoc.

Tu masz przepisy - trochę naginane, ale są. Swoją drogą ciekawe czy tak ochoczo rozdają mandaty i nie jest dookreślone czy dot. to dróg wew.
Ale co do tego możesz poczytać wyroki NSA, jeśli jest problem z interpretacją przepisów to można poczytać jakie wyroki wydają sądy.
W prawie nie wszystko jest napisane wprost. Nie ma też instrukcji jak podcierać się papierem, ale większości ludzi się ta sztuka udaje... chyba ;)

Pozdr.

k59g

Postautor: k59g » 04 kwie 2019, 6:19

Bogdan pisze:k59g - ja jako Janusz parkowania jestem nadal przeciwko ustanowieniu strefy zamieszkania i argument że inne wspólnoty na osiedlu sobie z dzikim parkowaniem poradziły nie przekonuje mnie z kilku powodów:
1. bo jest z czapy , co łatwo można sprawdzić spacerując p osiedlu
2. bo nie uważam że zachowania stadne są słuszne
3. bo nie rozwiązuje to problemu dzikiego parkowania a jedynie przenosi go na inny poziom
4. bo możemy cały czas doskonalić swoje praktyczne umiejętności jazdy ( z wielu postów przebijało jak to nieszczęśnicy mają problemy bądź to z zaparkowaniem samochodu , bądź to z wyjazdem z miejsca parkingowego ; czy ktoś czytał by źle parkujący żalił się że ma z tym kłopot? )
5. bo mający miejsca parkingowe powinni być wdzięczni Januszom za ustawianie swobodnych , nietrwałych przeszkód ( za każdym razem inne zdarzenie , czyli uczymy się i nie popadamy w rutynę )
6. bo wreszcie - NAJWAŻNIEJSZE- nie mam ochoty ani siły ruszać mojego Januszowego dupska dalej niż to konieczne a spod klatki mam najbliżej do bloku
oczywiście szanuję zdanie innych ( w tym k59g ) , ale przede wszystkim szanuję prawo.
a według tego prawa dotyczącego naszej wspólnoty uchwałą w sprawie strefy zamieszkania nie uzyskała akceptacji i w związku z tym jedyna różnica polega na tym że k59g aktualnie będzie pisał coraz to nowe posty ,zgrzytał zębami i ewentualnie lepił mi "k...ne k....sy" uzewnętrzniając w ten sposób swoją bezsilność i wściekłość że są osoby o innym zdaniu ( wyrażanym w praktyce ) niż on. gdyby zaś strefa zafunkcjonowała ( czemu jestem przeciw ) to k59g dzwonił by do służb by wyręczyły go w dręczeniu ( jak mniema bardziej skutecznym od niego ) mojej osoby ; jak to ładnie ujął Janusza parkowania ( z tym akurat się zgadzam , w końcu nie każdy ma swobodę przelewania myśli na papier czy ekran komputera i zasób znanych mu słów jest zbiorem zamkniętym )
jedna osoba podliczyła iż na załączonym do posta zdjęciu 9 samochodów parkuje niezgodnie z przepisami , nie wiem ; nie jestem od tego by robić zdjęcia , liczyć te samochody , chwalić się swoimi spostrzeżeniami na forum. natomiast jeżeli ktoś uważa że pojazdy parkują nieprawidłowo niech zawiadamia straż miejską czy policję ; może nawet mojego złoma upolujecie.
powodzenia
Bogdan

Bogdan
Próżno repliki się spodziewać nie dam ci pstryczka ani klapsa . Nie powiem nawet pies cię j...ł , bo to mezalians byłby dla psa

dexter

Postautor: dexter » 04 kwie 2019, 10:35

Jak pokazuje przykład ulicy Orlińskiego wszelkie mądrości i doktoryzowanie się nad wszelkimi przepisami kończą się, kiedy zaczynają się sypać mandaty ;) Jakim trzeba być imbecylem, żeby zaparkować na łuku chodnika przy skrzyżowaniu tak, że nawet dziecko się nie przeciśnie, bo stoją "zderzak w zderzak" a co dopiero wózkiem przejechać ?? Albo centralnie na przejściu - przed i za przejściem dla pieszych, też oczywiście bez możliwości przeciśnięcia się między samochodami ?? Mam nadzieję na szybką zmianę tej patologii parkingowej :evil:

ked14

Postautor: ked14 » 04 kwie 2019, 10:42

dodałbym jeszcze zrobienie parkingu na "alejce spacerowej" między Avia 6 i Avia 5 (Zwłaszcza jedna Pani na blachach SD sobie upodobała ten sposób parkowania - mam nadzieje, że kiedyś wstrzelę się w jej przyjazd to zwrócę uwagę)

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”