Procesja przez Osiedle

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Mordin

Re: Procesja przez Osiedle

Postautor: Mordin » 19 kwie 2019, 17:12

PiotrSz pisze:
Mordin pisze:To że jestem być może w mniejszości nie oznacza, że nie mam żadnych praw. Następnym razem prosiłbym zarządcę o poinformowaniu mieszkańców o podjętej decyzji i utrudnieniach w tym czasie.

Tylko tyle? serio? Cała ta awantura, którą Pan rozpętał zakładając ten wątek sprowadza się do tego, że chciałby Pan być poinformowany przez zarządcę o procesji i utrudnieniach? Jaki był w takim razie sens powoływania się na Konstytucję? Chyba musicie sobie zapisać w umowie z zarządca, że do jego obowiązków należy również dbałość o neutralność światopoglądową osiedla.

Taki sens, żeby ludziom takim jak Pan pokazać, że oprócz was są także inni mieszkańcy, którzy niekoniecznie mają ochotę brać udział (również biernie) w idiotycznym odtwarzaniu męczeńskiej śmierci Chrystusa na osiedlu. Przyznaję, że czegoś równie kretyńskiego dawno nie widziałem... a nie sorki widziałem relację księdza wjeżdzającego na osiołku do kościoła. Żegnam[/quote]
Cytując Pana na tym wątku: "Twoje zdanie jest również tylko twoim zdaniem" - dla Pana to jest kretyństwo, dla innych to wielosetletnia tradycja, którą trzeba uszanować, tak jak trzeba szanować czyjeś odmienne zdanie. Wbrew temu co Pan pisze nikt się Pani nie wtrąca w życie organizując raz na rok albo parę lat procesję pod blokiem trwającą kilka-kilkanaście minut, czyniąc to za zgodą zarządcy oraz za zgodą władz publicznych (asysta Policji).

Kowal90

Postautor: Kowal90 » 19 kwie 2019, 17:55

Chrześcijanie giną na całym świecie, bo są prześladowani, a gościowi przeszkadza krótka droga krzyżowa przez osiedle. Ja prdl...

PiotrSz

Postautor: PiotrSz » 19 kwie 2019, 22:24

Mordin pisze:
PiotrSz pisze:
Mordin pisze:To że jestem być może w mniejszości nie oznacza, że nie mam żadnych praw. Następnym razem prosiłbym zarządcę o poinformowaniu mieszkańców o podjętej decyzji i utrudnieniach w tym czasie.

Tylko tyle? serio? Cała ta awantura, którą Pan rozpętał zakładając ten wątek sprowadza się do tego, że chciałby Pan być poinformowany przez zarządcę o procesji i utrudnieniach? Jaki był w takim razie sens powoływania się na Konstytucję? Chyba musicie sobie zapisać w umowie z zarządca, że do jego obowiązków należy również dbałość o neutralność światopoglądową osiedla.

Taki sens, żeby ludziom takim jak Pan pokazać, że oprócz was są także inni mieszkańcy, którzy niekoniecznie mają ochotę brać udział (również biernie) w idiotycznym odtwarzaniu męczeńskiej śmierci Chrystusa na osiedlu. Przyznaję, że czegoś równie kretyńskiego dawno nie widziałem... a nie sorki widziałem relację księdza wjeżdzającego na osiołku do kościoła. Żegnam

Cytując Pana na tym wątku: "Twoje zdanie jest również tylko twoim zdaniem" - dla Pana to jest kretyństwo, dla innych to wielosetletnia tradycja, którą trzeba uszanować, tak jak trzeba szanować czyjeś odmienne zdanie. Wbrew temu co Pan pisze nikt się Pani nie wtrąca w życie organizując raz na rok albo parę lat procesję pod blokiem trwającą kilka-kilkanaście minut, czyniąc to za zgodą zarządcy oraz za zgodą władz publicznych (asysta Policji).[/quote]
Proszę czytać ze zrozumieniem. Kretyństwem nazywam organizowanie drogi krzyżowej na osiedlu. Z religią i tradycją ma to mało wspólnego, ale to moje subiektywne zdanie :)

Mordin

Postautor: Mordin » 20 kwie 2019, 7:40

PiotrSz pisze:
Mordin pisze:
PiotrSz pisze:Tylko tyle? serio? Cała ta awantura, którą Pan rozpętał zakładając ten wątek sprowadza się do tego, że chciałby Pan być poinformowany przez zarządcę o procesji i utrudnieniach? Jaki był w takim razie sens powoływania się na Konstytucję? Chyba musicie sobie zapisać w umowie z zarządca, że do jego obowiązków należy również dbałość o neutralność światopoglądową osiedla.

Taki sens, żeby ludziom takim jak Pan pokazać, że oprócz was są także inni mieszkańcy, którzy niekoniecznie mają ochotę brać udział (również biernie) w idiotycznym odtwarzaniu męczeńskiej śmierci Chrystusa na osiedlu. Przyznaję, że czegoś równie kretyńskiego dawno nie widziałem... a nie sorki widziałem relację księdza wjeżdzającego na osiołku do kościoła. Żegnam

Cytując Pana na tym wątku: "Twoje zdanie jest również tylko twoim zdaniem" - dla Pana to jest kretyństwo, dla innych to wielosetletnia tradycja, którą trzeba uszanować, tak jak trzeba szanować czyjeś odmienne zdanie. Wbrew temu co Pan pisze nikt się Pani nie wtrąca w życie organizując raz na rok albo parę lat procesję pod blokiem trwającą kilka-kilkanaście minut, czyniąc to za zgodą zarządcy oraz za zgodą władz publicznych (asysta Policji).

Proszę czytać ze zrozumieniem. Kretyństwem nazywam organizowanie drogi krzyżowej na osiedlu. Z religią i tradycją ma to mało wspólnego, ale to moje subiektywne zdanie :)[/quote]
Pana wypowiedź jest jasna - skoro Pan określa jako idiotyzm i kretyństwo organizację procesji na osiedlu to jaki jest Pan stosunek do osób, którzy biorą w tym udział? Uważa ich Pan za ludzi rozsądnych i mądrych i szanuje ich poglądy?

PiotrSz

Postautor: PiotrSz » 21 kwie 2019, 8:51

Mordin pisze:
PiotrSz pisze:
Mordin pisze:Taki sens, żeby ludziom takim jak Pan pokazać, że oprócz was są także inni mieszkańcy, którzy niekoniecznie mają ochotę brać udział (również biernie) w idiotycznym odtwarzaniu męczeńskiej śmierci Chrystusa na osiedlu. Przyznaję, że czegoś równie kretyńskiego dawno nie widziałem... a nie sorki widziałem relację księdza wjeżdzającego na osiołku do kościoła. Żegnam

Proszę czytać ze zrozumieniem. Kretyństwem nazywam organizowanie drogi krzyżowej na osiedlu. Z religią i tradycją ma to mało wspólnego, ale to moje subiektywne zdanie :)

Pana wypowiedź jest jasna - skoro Pan określa jako idiotyzm i kretyństwo organizację procesji na osiedlu to jaki jest Pan stosunek do osób, którzy biorą w tym udział? Uważa ich Pan za ludzi rozsądnych i mądrych i szanuje ich poglądy?[/quote]

Widzę, że za wszelką cenę próbuje pan udowodnić mi, że się mylę i to w sumie ja komuś czegoś zabraniam i z góry kogoś osądzam. Chyba jest tylko pana projekcja. W żadnym moim poście nie oceniałem osób uczestniczących w drodze krzyżowej. Mogę co najwyżej oceniać osobę, która coś takiego zorganizowała, ale to już moja prywatna sprawa.

Ogr

Postautor: Ogr » 21 kwie 2019, 16:47

Kowal90 pisze:Chrześcijanie giną na całym świecie, bo są prześladowani, a gościowi przeszkadza krótka droga krzyżowa przez osiedle. Ja prdl...

wiadomosci.onet.pl/swiat/zamachy-na-sri-lance-prezydent-i-premier-komentuja/7q7y101

mmm123

Postautor: mmm123 » 21 kwie 2019, 21:42

Ogr pisze:
Kowal90 pisze:Chrześcijanie giną na całym świecie, bo są prześladowani, a gościowi przeszkadza krótka droga krzyżowa przez osiedle. Ja prdl...

wiadomosci.onet.pl/swiat/zamachy-na-sri-lance-prezydent-i-premier-komentuja/7q7y101

Zgadza się. Jak dużo ludzi nienawidzi chrześcijaństwa i chrześcijan. Jedni wyśmiewają inni mordują.

Fiołek polny

Postautor: Fiołek polny » 24 kwie 2019, 11:18

Porownywanie tej procesji do zamachow na Sri Lance pokazuje poziom umyslowy niektorych uzytkownikow

Nie popieram w zaden sposob procesji i jestem nia lekko zbulwersowany
Jednoczesnie uwazam ze zamachy byly ogromna tragedia - jednak tak samo mi bylo smutno kiedy zobaczylem wiadomosci o Christchurch

W Polsce katolicy sa uprzywilejowani a nie przesladowani

alucarD

Postautor: alucarD » 26 kwie 2019, 13:28

A ja już się boję co się będzie działo na forum po Bożym Ciele... :)

P.S.
Odkąd pamiętam (a jest to ponad 30 lat), procesje co roku przechodziły po starych osiedlach i jakoś nikt z tym nie miał nigdy problemu.

Ogr

Postautor: Ogr » 26 kwie 2019, 15:41

alucarD pisze:P.S.
Odkąd pamiętam (a jest to ponad 30 lat), procesje co roku przechodziły po starych osiedlach i jakoś nikt z tym nie miał nigdy problemu.

Nie do końca tak. Komunistom się to nie podobało i cały okres komuny to również walka z Kościołem. Był wyznaczony do tego specjalny Departament IV. Przecież dzisiaj ciągle żyją ich dzieci i wnuki, którzy nienawidzą i Kościoła i Polski i naszej kultury i tradycji. To oni najczęściej mają na gebach tolerancję i demokrację. Tak ich rozpoznasz.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”