Witajcie,
zarezerwowałem mieszkanie na parterze i zastanawiam się nad kwestią komórki lokatorskiej. Z tego co wiem Budimex oferuje komórki od 2 do 5 m kw za 4.000 zł/m kw. Orientujecie się może, czy pieniądze za komórkę należy wpłacić od razu czy jest ew. możliwość rozłożenia płatności na raty?
Komórki lokatorskie - zakup i płatność
Re: Komórki lokatorskie - zakup i płatność
Cześć, ja również zastanawiałem się nad kwestią komórki lokatorskiej kiedy rezerwowałem mieszkanie przy Orlińskiego 4, tam piwnice zaczynały się już od 1,5 m2
Cena była ta sama, znaczy tak samo wysoka
Przede wszystkim stwierdziłem, że jeśli kupuje się niewielkie mieszkanie, to warto mieć takie miejsce, nawet nieduże, w którym można by składować wszystkie chwilowo niepotrzebne rzeczy, bo wszystkiego pewno nie da się upchnąć w szafach.
Co do samej płatności za komórkę, to jasne, że jest możliwość rozłożenia tego na raty. Płaci się takimi samymi transzami jak za mieszkanie, czyli jak płacisz 10% wartości mieszkania, to płacisz dodatkowo też 10% wartości komórki. Da się nawet tak zrobić, że komórki nie trzeba wliczać do kredytu, tylko jeśli kupuje się w ten sposób, to część transzy za mieszkanie płaci bank, a część za komórkę płaci się samemu, tak że możliwości jest niemało.
A swoją drogą, tu jeszcze jest ciekawa sprawa konstrukcji komórek lokatorskich - możliwe, że dotyczy również innych budynków powstających w ramach osiedla Orlińskiego i Avia.

Co do samej płatności za komórkę, to jasne, że jest możliwość rozłożenia tego na raty. Płaci się takimi samymi transzami jak za mieszkanie, czyli jak płacisz 10% wartości mieszkania, to płacisz dodatkowo też 10% wartości komórki. Da się nawet tak zrobić, że komórki nie trzeba wliczać do kredytu, tylko jeśli kupuje się w ten sposób, to część transzy za mieszkanie płaci bank, a część za komórkę płaci się samemu, tak że możliwości jest niemało.
A swoją drogą, tu jeszcze jest ciekawa sprawa konstrukcji komórek lokatorskich - możliwe, że dotyczy również innych budynków powstających w ramach osiedla Orlińskiego i Avia.
Yankes pisze:cześć
mam pytanie czy Ktoś może wie jak będzie wyglądała płatność za komórkę lokatorską?
będzie płatność od razu czy dopiero po wybudowaniu?
Ewentualnie jak bierzesz kredyt z dopłatą MdM, to komórki do niego nie można wliczyć, ale w takiej sytuacji bank wyznacza odpowiedni harmonogram spłat i wielkość transz, żeby wszystko się zgadzało. Generalnie nie jest tak, że trzeba za komórkę zapłacić od razu, tylko tak samo, jak za resztę mieszkania

I jeszcze takie pytanie pojawiło się w tym temacie:
Transze za komórkę wypłacane są w tych samych % i terminach co wypłata za mieszkanie?
ja chce brać mieszkanie na kredyt a komórkę chce płacić gotówką , ale nie wiem jak mi to rozwiążą.
W moim przypadku wyglądała to tak, że na jednej umowie deweloperskiej mam mieszkanie i komórkę, ale jest tam opisane, że to odrębne części do kupienia (swoją drogą balkon też i też nie wlicza mi się do kredytu). Bak przy kredycie MdM sam to rozdziela i kredytuje samo mieszkanie, bo tylko tak można, więc za komórkę i balkon i tak płacę gotówką. A w idealnym przypadku wyglądałoby to tak, że bank płaci transzę za mieszkanie z kredytu, a resztę za komórkę i balkon dopłaca się samemu zgodnie z harmonogramem wpłat. Czyli jest to jak najbardziej do zrobienia, żeby kredyt brać tylko na mieszkanie i nie wliczać do niego piwnicy. Więc spokojnie da się to tak zrobić, że nie trzeba mieć też całej gotówki na komórkę od razu, choć warto o tym porozmawiać już w trakcie starania się o kredyt, żeby to jakoś porozkładali.
Transze za komórkę wypłacane są w tych samych % i terminach co wypłata za mieszkanie?
ja chce brać mieszkanie na kredyt a komórkę chce płacić gotówką , ale nie wiem jak mi to rozwiążą.
W moim przypadku wyglądała to tak, że na jednej umowie deweloperskiej mam mieszkanie i komórkę, ale jest tam opisane, że to odrębne części do kupienia (swoją drogą balkon też i też nie wlicza mi się do kredytu). Bak przy kredycie MdM sam to rozdziela i kredytuje samo mieszkanie, bo tylko tak można, więc za komórkę i balkon i tak płacę gotówką. A w idealnym przypadku wyglądałoby to tak, że bank płaci transzę za mieszkanie z kredytu, a resztę za komórkę i balkon dopłaca się samemu zgodnie z harmonogramem wpłat. Czyli jest to jak najbardziej do zrobienia, żeby kredyt brać tylko na mieszkanie i nie wliczać do niego piwnicy. Więc spokojnie da się to tak zrobić, że nie trzeba mieć też całej gotówki na komórkę od razu, choć warto o tym porozmawiać już w trakcie starania się o kredyt, żeby to jakoś porozkładali.
Bardzo proszę
A dużą kupujesz komórkę, jeśli wolno spytać?

w mojej klatce zostaly tylko 1,9
szału nie ma , ale na opony i jakieś kartony starczy
szału nie ma , ale na opony i jakieś kartony starczy

No jasne, że starczy, a przy tych cenach, to za dużej i tak nie było sensu brać. Ja mam jeszcze mniejszą niż Ty, ale mam nadzieję, że uda mi się też w niej np. rower upchnąć poza innymi niepotrzebnymi w mieszkaniu gratami 

rower lepiej na balkon
choć z tego co widziałem na planach korytarza przy windzie mam drzwi wiec zawsze też można tam zostawiać jeśli sąsiadom nie będzie to przeszkadzać.
Swoją drogą szukam gdzie te drzwi są zapisane w umowie ( części wspólne ) by się okazało, że ich nie będzie bo chyba na samym projekcie nie można się opierać
choć z tego co widziałem na planach korytarza przy windzie mam drzwi wiec zawsze też można tam zostawiać jeśli sąsiadom nie będzie to przeszkadzać.
Swoją drogą szukam gdzie te drzwi są zapisane w umowie ( części wspólne ) by się okazało, że ich nie będzie bo chyba na samym projekcie nie można się opierać
Generalnie, ja wolałbym jednak trzymać rower w piwnicy, to chyba lepsze niż taszczenie go windą lub po schodach. Choć opcja z korytarzem, o której mówiłeś, nie jest zła, choć to pewnie faktycznie wymagałoby dogadania z sąsiadami. Inna sprawa, że to dobry temat chyba na osobny wątek na forum, chyba taki wrzucę 
I aktualizacja - wątek o tym, gdzie trzymać rower w bloku

I aktualizacja - wątek o tym, gdzie trzymać rower w bloku

Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, 15:30 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”