Komórki lokatorskie - zakup i płatność

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
Chakan

Komórki lokatorskie - zakup i płatność

Postautor: Chakan » 05 sie 2014, 14:59

Witajcie,
zarezerwowałem mieszkanie na parterze i zastanawiam się nad kwestią komórki lokatorskiej. Z tego co wiem Budimex oferuje komórki od 2 do 5 m kw za 4.000 zł/m kw. Orientujecie się może, czy pieniądze za komórkę należy wpłacić od razu czy jest ew. możliwość rozłożenia płatności na raty?

iti

Re: Komórki lokatorskie - zakup i płatność

Postautor: iti » 05 sie 2014, 15:58

Cześć, ja również zastanawiałem się nad kwestią komórki lokatorskiej kiedy rezerwowałem mieszkanie przy Orlińskiego 4, tam piwnice zaczynały się już od 1,5 m2 :) Cena była ta sama, znaczy tak samo wysoka :) Przede wszystkim stwierdziłem, że jeśli kupuje się niewielkie mieszkanie, to warto mieć takie miejsce, nawet nieduże, w którym można by składować wszystkie chwilowo niepotrzebne rzeczy, bo wszystkiego pewno nie da się upchnąć w szafach.
Co do samej płatności za komórkę, to jasne, że jest możliwość rozłożenia tego na raty. Płaci się takimi samymi transzami jak za mieszkanie, czyli jak płacisz 10% wartości mieszkania, to płacisz dodatkowo też 10% wartości komórki. Da się nawet tak zrobić, że komórki nie trzeba wliczać do kredytu, tylko jeśli kupuje się w ten sposób, to część transzy za mieszkanie płaci bank, a część za komórkę płaci się samemu, tak że możliwości jest niemało.
A swoją drogą, tu jeszcze jest ciekawa sprawa konstrukcji komórek lokatorskich - możliwe, że dotyczy również innych budynków powstających w ramach osiedla Orlińskiego i Avia.

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 30 sie 2014, 17:45

Yankes pisze:cześć
mam pytanie czy Ktoś może wie jak będzie wyglądała płatność za komórkę lokatorską?
będzie płatność od razu czy dopiero po wybudowaniu?

Ewentualnie jak bierzesz kredyt z dopłatą MdM, to komórki do niego nie można wliczyć, ale w takiej sytuacji bank wyznacza odpowiedni harmonogram spłat i wielkość transz, żeby wszystko się zgadzało. Generalnie nie jest tak, że trzeba za komórkę zapłacić od razu, tylko tak samo, jak za resztę mieszkania :)

iti

Postautor: iti » 30 sie 2014, 18:14

I jeszcze takie pytanie pojawiło się w tym temacie:

Transze za komórkę wypłacane są w tych samych % i terminach co wypłata za mieszkanie?
ja chce brać mieszkanie na kredyt a komórkę chce płacić gotówką , ale nie wiem jak mi to rozwiążą.

W moim przypadku wyglądała to tak, że na jednej umowie deweloperskiej mam mieszkanie i komórkę, ale jest tam opisane, że to odrębne części do kupienia (swoją drogą balkon też i też nie wlicza mi się do kredytu). Bak przy kredycie MdM sam to rozdziela i kredytuje samo mieszkanie, bo tylko tak można, więc za komórkę i balkon i tak płacę gotówką. A w idealnym przypadku wyglądałoby to tak, że bank płaci transzę za mieszkanie z kredytu, a resztę za komórkę i balkon dopłaca się samemu zgodnie z harmonogramem wpłat. Czyli jest to jak najbardziej do zrobienia, żeby kredyt brać tylko na mieszkanie i nie wliczać do niego piwnicy. Więc spokojnie da się to tak zrobić, że nie trzeba mieć też całej gotówki na komórkę od razu, choć warto o tym porozmawiać już w trakcie starania się o kredyt, żeby to jakoś porozkładali.

Yankes

Postautor: Yankes » 30 sie 2014, 18:32

dzięki :-)

iti

Postautor: iti » 31 sie 2014, 12:36

Bardzo proszę :) A dużą kupujesz komórkę, jeśli wolno spytać?

Yankes

Postautor: Yankes » 31 sie 2014, 13:08

w mojej klatce zostaly tylko 1,9
szału nie ma , ale na opony i jakieś kartony starczy :D

iti

Postautor: iti » 31 sie 2014, 13:27

No jasne, że starczy, a przy tych cenach, to za dużej i tak nie było sensu brać. Ja mam jeszcze mniejszą niż Ty, ale mam nadzieję, że uda mi się też w niej np. rower upchnąć poza innymi niepotrzebnymi w mieszkaniu gratami :)

Yankes

Postautor: Yankes » 31 sie 2014, 13:56

rower lepiej na balkon
choć z tego co widziałem na planach korytarza przy windzie mam drzwi wiec zawsze też można tam zostawiać jeśli sąsiadom nie będzie to przeszkadzać.
Swoją drogą szukam gdzie te drzwi są zapisane w umowie ( części wspólne ) by się okazało, że ich nie będzie bo chyba na samym projekcie nie można się opierać

iti

Postautor: iti » 31 sie 2014, 14:37

Generalnie, ja wolałbym jednak trzymać rower w piwnicy, to chyba lepsze niż taszczenie go windą lub po schodach. Choć opcja z korytarzem, o której mówiłeś, nie jest zła, choć to pewnie faktycznie wymagałoby dogadania z sąsiadami. Inna sprawa, że to dobry temat chyba na osobny wątek na forum, chyba taki wrzucę :)

I aktualizacja - wątek o tym, gdzie trzymać rower w bloku :idea:
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, 15:30 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”