Kredyt MdM -możliwość przesunięcia terminu ostatniej transzy

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
iti

Re: Kredyt MdM -możliwość przesunięcia ostatniej transzy

Postautor: iti » 26 lut 2015, 21:42

Cześć, właśnie z tego powodu powstał ten wątek, powinien już wszystko wyjaśnić. Z tego co wiem, to Twój doradca ma tylko częściowo rację, a jeśli płatność jest zaplanowana na 4 stycznia, to raczej nie masz się czego obawiać.

Jeśli deweloper będzie pracował szybciej, niż zakłada harmonogram, to bardzo dobrze, ale terminy kolejnych transz masz w umowie i raczej nikt nie zażąda od Ciebie wcześniejszej wpłaty środków, "bo zbudowaliśmy już tyle". Na Orlińskiego 4, jest teraz taka sytuacja, ale nikt nie chce wcześniej pieniędzy. Inna sprawa, że przy większości umów, to już byłaby kwestia do dogadania się pomiędzy deweloperem a bankiem (jeśli finansowanie jest z kredytu).

Faktycznie podobno problem mógłby się pojawić, gdyby były opóźnienia, a termin ukończenia budynku byłby pod koniec roku i przedłużyłoby się to na rok kolejny. Podobno BGK ma pule do wypłaty na poszczególne lata i tego, co miało być wypłacone np. w 2015, nie wypłaci już w 2016 (choć nie wiem czy to na pewno dokładnie tak działa). Ale właśnie dlatego w opisanym tu przypadku zasugerowano, aby płatność z końca 2015 r. przełożyć na początek 2016 r., żeby uniknąć ewentualnego takiego problemu z opóźnieniem.

Piszesz o tym, że ostatnią płatność (czyli tą z BGK) masz zaplanowaną na 4 stycznia 2017 roku, czyli z tego co ja wiem, możesz spać spokojnie 8-) No i z tego co zauważyłem, to wszelkiej maści doradcy, też Ci z banków, to często mają problem z ogarnięciem tego, co sprzedają :shock:

kuba

Re: Kredyt MdM -możliwość przesunięcia terminu ostatniej transzy

Postautor: kuba » 02 paź 2015, 15:50

Wróciłem do tematu ponieważ pracownik banku straszył znajomego że starci dofinansowanie mdm choć ma termin wypłaty transzy w styczniu 2015.

Zgodnie z przepisami Ustawy o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez młodych ludzi kwota dofinansowania wkładu własnego jest wypłacana jednorazowo. Wypłata musi nastąpić w roku kalendarzowym planowanej wypłaty, w kwocie ustalonej zgodnie z wytycznymi programu MdM

tak więc jeśli mamy rok zakończenia budowy 2014 a transza na początek stycznia to możemy spać spokojnie.

cały artykuł tutaj:
doplatamdm.pl/wysokosc-transz-kolejnosc-platnosci-dewelopera-programie-mdm/

tutaj też ciekawie opisane różne przypadki:
wroclaw-mdm.pl/artykul/ryzyko_utraty_doplaty_przez_osoby_uruchamiajace_kredyt_z_mdm_pod_koniec_roku,2.html

pzdr.

iti

Postautor: iti » 02 paź 2015, 17:34

Czyli jak wyżej, jeśli ktoś ma zaplanowany termin wypłaty ostatniej transzy, to warto postarać się o to, żeby przenieść go już na kolejny rok. Budimex na to idzie i można takie zmiany wprowadzić do umowy deweloperskiej podpisywanej przy zakupie mieszkania :) Warto o to zadbać, choć też raczej nie spodziewam się, żeby były jakieś specjalne opóźnienia...

kuba

Postautor: kuba » 20 gru 2015, 18:27

Czy przy ostatniej transzy mdm banki wysyłają na budowę swoich inspektorów?

iti

Postautor: iti » 20 gru 2015, 20:37

Teoretycznie chyba przy wypłacie każdej transzy, bank powinien wysłać inspektora, który stwierdzi, że tyle a tyle z zapisanych w harmonogramie prac zostało wykonanych i należy się za to kasa z rachunku powierniczego. No ale w praktyce to mam wrażenie, że Ci inspektorzy, to się chyba specjalnie często nie pojawiali, skoro banki wypłacały kolejne transze bez problemu... Inna sprawa, że ot było w ich interesie, żeby wszyscy mieli kredyt jak najszybciej w pełnej wysokości. Może był jeszcze jakiś inspektor z banku, który prowadzi rachunek powierniczy, ale nic mi o takim nie wiadomo :) Tak czy inaczej patrząc choćby na otoczenie Orlińskiego 4, mam wrażenie, że prace potrwają jeszcze dłużej niż 2 dni, tymczasem wpis o zakończeniu budowy ma znaleźć się w jej dzienniku we wtorek, czyli za dwa dni :)

kuba

Postautor: kuba » 05 sty 2016, 7:02

kuba pisze:Czy przy ostatniej transzy mdm banki wysyłają na budowę swoich inspektorów?

No i tańsza mdm poszla ale "inspektor nie był wymagany". Pytanie czy był kkiedykolwiek ? :D

jasiek

Postautor: jasiek » 05 sty 2016, 9:29

Może z racji że pieniadze od państwa to się nie przejmują tym. U nas przy kredycie jeździli przed kazda transza i robili m.in zdjęcia z budowy. Stany zaawansowania tez śledzili bo nasz opiekun w banku zawsze wspominal co jak i ile % zaawansowania ;)

Nowy

Postautor: Nowy » 05 sty 2016, 11:21

No właśnie ciekawe czy transze wyszły i kiedy je będzie widać w rozliczeniu na portalu (ewentualnie kiedy przyjdą faktury). W każdym razie odnośnie mojego banku, to mam wrażenie, że mieli do głęboko w d... Wysyłali kasę wg terminów z umowy i nie było ani raz mowy o jakichkolwiek opóźnieniach. W sumie to dla nich jednak bardziej korzystne, bo lepiej wcześniej kasę wypłacić i zarobić jednak na odsetkach, niż później ;)

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”