Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Staś

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Staś » 06 lut 2016, 17:57

7 lutego 2015.
Robotnicy pracują spokojnie, nieświadomi tego, że powinni stać o 3 metry w lewo. :D

Obrazek

Emi

Postautor: Emi » 11 lut 2016, 21:26

Emi pisze:
mania_an pisze:My też jeszcze do siebie nie doszliśmy po wczorajszym spotkaniu. Nas też tylko poinformowano o zmianach i jeszcze usłyszeliśmy że nie ma możliwości żadnej zmiany - ściany nie dostawią nic nie zrobią, a rekompensata 100 zł za każdy metr mieszkania. Problem polega tylko na tym że załatwiane jest to aneksem do umowy o obniżenie wartości mieszkania - czyli pieniędzy na oczy nie zobaczymy bo wzięliśmy na nie kredyt, ale przy remoncie będziemy musieli wydać dodatkowe pieniądze na przywrócenie wyglądu mieszkania sprzed ich zmian.

Jestem po spotkaniu z prawnikiem, będę wiedziała w najbliższych dniach jak to wygląda i na jakie negocjacje mogę liczyć. Przedstawiłam czego oczekuję jako rekompensaty. Dam znać jak ustalę.

Czy jest mozliwosc skontaktowania sie na priv odnosnie powyzszego?

Tes

Postautor: Tes » 11 lut 2016, 22:38

Mojego mieszkania również dotyczy ta zmiana i całkowicie mi nie odpowiada. Poniżej zamieszczam plany mieszkania przed i po zmianach. Kontaktowałam się z radcą prawnym i powiedział, że jest to znacząca zmiana ponieważ mieszkanie będzie ciemniejsze. Tym bardziej jeśli po oddaniu zdecyduję się na postawienie tej ściany. Postawienie ściany też zmniejsza wartość mieszkania w przypadku jeśli w przyszłości chciałabym je sprzedać ponieważ nie będzie ono spełniało norm budowlanych. A ciężko jest przewidzieć co będzie za 10-20 lat, a wada jednak nie zniknie. Poza tym u mnie priorytetem była osobna kuchnia i odrzucałam mieszkania z aneksem pomimo tego, że były takie do kupienia w innych blokach we wcześniejszych terminach.

Jeśli to możliwe to też prosiłabym osoby w tej samej sytuacji o kontakt na priv.

Obrazek

Obrazek

KOSMO

Postautor: KOSMO » 11 lut 2016, 23:42

1. ilość okien się zgadza
2. ścianka pomiędzy kuchnią i salonem ulega pogrubieniu do 10cm
3. wywalono część ściany a pozostawiono ściankę "przyblatową" koło ściany zewnętrznej o wysokości 85cm

Wnioski:
ścianki nie ma po to aby ilość światła wpadająca dzieliła się na dwa pomieszczenia, pewnie współczynnik światła dla jednego z pomieszczeń był za niski
ścianę dali grubszą żeby powierzchnia mieszkania nie uległa zwiększeniu, żebyście nie musieli dopłacać i żeby to nie był powód zerwania umowy z waszej strony, jednak poszukiwanie nowego nabywcy to dla nich problem kosztowy
taka ścianka nie jest ścianą nośną, co więcej ma ze 2cm luzu do sufitu na styropian lub piankę, więc pogrubienie nie jest uzasadnione wymogami konstrukcyjnymi / nośnymi
taką ściankę można sobie dobudować samemu, tylko po co płacić za miejsce pod nią !!!!
najlepiej się dogadać w sprawie finansowej rekompensaty.

moim zdaniem: brać to co jest, dobudować ściankę i żyć

gucio

Postautor: gucio » 11 lut 2016, 23:53

zgadzam sie z KOSMO , zadnej zmiany tam nie widze poza usunieciem kawalka sciany , ktora mozna sobie dolozyc za 100zl plus robocizna
Oczywiscie wziac od bubimexu odszkodowanie za niezgodnosc z umowa i tyle w temacie , takich mieszkan w takim miejscu nie kupicie za taka cene :-) :D :D :D :D

Ps . Tez bardzo bym chcial zeby w moim dwupokojowym mieszkaniu bylo 5 okien...a mam tylko 3...
Ty masz cztery duze okna i jedno mniejsze
a ja mam dwa male okna i jedno wieksze :-)
glowa do gory :-)

Emi

Postautor: Emi » 12 lut 2016, 10:34

Tes pisze:Mojego mieszkania również dotyczy ta zmiana i całkowicie mi nie odpowiada. Poniżej zamieszczam plany mieszkania przed i po zmianach. Kontaktowałam się z radcą prawnym i powiedział, że jest to znacząca zmiana ponieważ mieszkanie będzie ciemniejsze. Tym bardziej jeśli po oddaniu zdecyduję się na postawienie tej ściany. Postawienie ściany też zmniejsza wartość mieszkania w przypadku jeśli w przyszłości chciałabym je sprzedać ponieważ nie będzie ono spełniało norm budowlanych. A ciężko jest przewidzieć co będzie za 10-20 lat, a wada jednak nie zniknie. Poza tym u mnie priorytetem była osobna kuchnia i odrzucałam mieszkania z aneksem pomimo tego, że były takie do kupienia w innych blokach we wcześniejszych terminach.

Jeśli to możliwe to też prosiłabym osoby w tej samej sytuacji o kontakt na priv.

Możemy się skontaktować przez mojego emalia:
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, 11:24 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Witam, usunąłem maila, ponieważ jeśli by tu został, to zaczęłabyś dostawać bardzo dużo spamu niedługo :) Lepiej kontaktować się przez prywatne wiadomości, to bezpieczniejszy sposób.

Staś

Postautor: Staś » 12 lut 2016, 14:06

Wziąłbym 5000 PLN odszkodowania , a w miejscu "dziury" zrobiłbym ściankę z pustaków szklanych (świetlik taki), lub rozsuwane drzwi ze szkła matowego. Jeszcze zostałoby kilka tysięcy.

mania_an

Postautor: mania_an » 12 lut 2016, 19:18

U nas zmiany są dokładnie takie same, tylko mieszkanie mamy na 1 piętrze więc mamy trochę większy pokój. Dostawienie ściany to nie wszystko - mało spostrzegawczym podpowiadam - w miejscu gdzie w kuchni postawiony jest stół znajduje się grzejnik. Przesunięty został bliżej drzwi po dobudowaniu ściany i postawieniu stołu na miejscu w którym umieścił go budimex grzejnik będzie w świetnym miejscu - ani go ukryć pod stołem ani co..... nie znam się na budowlanych sprawach, ale z robotą z grzejnikiem to już i koszty większe i więcej "rozwalania" ściany i zachodu z tym wszystkim, a wiadomo każdy chce się jak najszybciej wprowadzić

gucio

Postautor: gucio » 12 lut 2016, 20:16

Przecież grzejnik jest na tej samej ścianie wiec co za różnica czy będzie stał pół metra dalej czy metr i tak jest na beznadziejnym miejscu .. .
Jakby był pod oknem to byłoby super . . .

mania_an

Postautor: mania_an » 12 lut 2016, 20:39

gucio pisze:Przecież grzejnik jest na tej samej ścianie wiec co za różnica czy będzie stał pół metra dalej czy metr i tak jest na beznadziejnym miejscu .. .
Jakby był pod oknem to byłoby super . . .

No cóż myślę ze to zależy od tego co kto chce mieć w kuchni:) Gdyby grzejnik był pod oknem to musiałabym zrezygnować z szafek w tym miejscu a nie po to zależało mi na dużej kuchni żeby mieć tylko dwie szafeczki. Myślę że osoby które mają podobne mieszkanie wiedzą o czym piszę:)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”