Avia - mieszkanie w bloku na ostatnim piętrze - opinie na forum

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
iti

Re: Avia - mieszkanie w bloku na ostatnim piętrze - opinie na forum

Postautor: iti » 15 mar 2015, 12:43

Faktycznie, decydując się na mieszkanie na ostatnim piętrze, człowiek zaczyna się zastanawiać nad wszystkimi "za" i "przeciw", miałem podobnie, więc też próbowałem się czegoś tu dowiedzieć.

Jeśli chodzi o izolację dachu, to z tego co słyszałem, będzie ona robiona przy pomocy styropianu grubego na 20 cm, tak przynajmniej ma być na Orlińskiego 4, ale pewnie w przypadku pozostałych inwestycji sprawa będzie wyglądała podobnie. Zdaje się że w tej chwili pracują tam właśnie przy dachu, więc można ich dopytać, może uda się znaleźć jakiegoś rozmownego pracownika ;)

Mnie akurat problem szybu windy nie będzie dotyczył, bo ściany dziele tylko z innymi mieszkaniami, ale zdaje się, że maszynownia znajdzie się na poziomie kondygnacji podziemnej, czy nawet pod nią. A czy windę będzie słychać? Tak z doświadczeń jeżdżenia windami w nowych budynkach, to wychodzi, że to całkiem ciche urządzenia jednak są. Może warto by się dostać do gotowego już budynku na osiedlu Avia, wyjechać na ostatnie piętro i posłuchać jak tam winda pracuje :)

Jeżeli chodzi o wentylację mechaniczną, to przyznam się, że tego nie brałem pod uwagę. Mam nadzieję, że nie będzie jej słychać, ale w moim przypadku wiele to i tak już nie zmienia, bo mieszkanie kupione.

Za to liczę na niezły widok z okna, lepsze nasłonecznienie i to, że nikt mi nie będzie skakał po suficie :D

dudicom

Postautor: dudicom » 16 mar 2015, 20:13

nache pisze:(...)
3. Czy na ostatnim piętrze nie słychać wentylacji? Ponoć mechaniczna wentylacja może być słyszalna, a czasem może to być uciążliwy, jednostajny odgłos.
(...)

Cześć,
Jeśli chodzi o wentylację mechaniczną to z informacji od dewelopera wiem (chodzi o Avię), ze ma to być wentylacja której wentylatory mają być montowane na dachu...i pod względem hałasu, taka wentylacja (mechaniczna - nawiewniki i kratki wentylacyjne ciśnieniowe) są lepszym rozwiązaniem niż wentylatory w mieszkaniach (a bywają takie wentylatorki montowane w mieszkaniach i one dopiero potrafią hałasować) i myślę, że ta instalacja na dachu nie powinna nikomu przeszkadzać...gorzej by było jakbyś miała np taras na tym samym poziomie co te wentylatory - wtedy można by słyszeć pracę wentylatorów. A tak, balkon czy okno nawet na najwyższej kondygnacji będzie na nizszym poziomi niz ww. instalacja. Dużo też zależy od materiałów użytych na wentylacji bo przecież wszystko omżna wytłumić, ale wiadomo...im ciszej tym drożej. Mozna by podpytać także u dewelopera o zapi dB zachownym itd (poziom decybeli etc.) ale takie rzeczy to raczej w eksluzywnych inwestycjach - ale kto wie, może mają coś takiego...Albo można też podejść do inwestycji już wybudowanej i "posłuchać" jak takie wentylatorki śmigają ;)

iti

Postautor: iti » 17 mar 2015, 1:36

Dzięki @dudicom, to w takim razie też mnie to trochę uspokoiło. W sumie na forum już trochę czasu toczą się różne dyskusje, ale jeszcze nie słyszałem tutaj, żeby komuś w gotowej już części osiedla Avia przeszkadzał komuś dźwięk wentylacji :)

johnybastard

Postautor: johnybastard » 30 kwie 2015, 10:12

Na ostatnim piętrze można by zamontować sobie teleskop. ;)
Ostatnio zmieniony 26 cze 2015, 18:45 przez johnybastard, łącznie zmieniany 1 raz.

lukasz

Postautor: lukasz » 30 kwie 2015, 19:17

dudicom pisze:
nache pisze:(...)
3. Czy na ostatnim piętrze nie słychać wentylacji? Ponoć mechaniczna wentylacja może być słyszalna, a czasem może to być uciążliwy, jednostajny odgłos.
(...)

Cześć,
Jeśli chodzi o wentylację mechaniczną to z informacji od dewelopera wiem (chodzi o Avię), ze ma to być wentylacja której wentylatory mają być montowane na dachu...i pod względem hałasu, taka wentylacja (mechaniczna - nawiewniki i kratki wentylacyjne ciśnieniowe) są lepszym rozwiązaniem niż wentylatory w mieszkaniach (a bywają takie wentylatorki montowane w mieszkaniach i one dopiero potrafią hałasować) i myślę, że ta instalacja na dachu nie powinna nikomu przeszkadzać...gorzej by było jakbyś miała np taras na tym samym poziomie co te wentylatory - wtedy można by słyszeć pracę wentylatorów. A tak, balkon czy okno nawet na najwyższej kondygnacji będzie na nizszym poziomi niz ww. instalacja. Dużo też zależy od materiałów użytych na wentylacji bo przecież wszystko omżna wytłumić, ale wiadomo...im ciszej tym drożej. Mozna by podpytać także u dewelopera o zapi dB zachownym itd (poziom decybeli etc.) ale takie rzeczy to raczej w eksluzywnych inwestycjach - ale kto wie, może mają coś takiego...Albo można też podejść do inwestycji już wybudowanej i "posłuchać" jak takie wentylatorki śmigają ;)

W Avii 6 są wentylatory w mieszkaniu, w kuchni, i łazienkach. Chodzą non stop i niestety je słychać, chociaż można się przyzwyczaić. Za to przez to, że w mieszkaniu jest tworzone podciśnienie, jak będize tylko niewielka szpara w oknie to ciągnie nią powietrze i okna lubią gwizdać.

Marcel

Postautor: Marcel » 30 kwie 2015, 21:30

Karkołomne! Jak to będzie działać za 30lat?
Czy ktoś już miał z tym do czynienia? Jakie dźwięki w środku, i na zewnątrz w okolicy? Balkon, sąsiedni budynek, szczególnie wyższy.

MARTA6

Postautor: MARTA6 » 28 lut 2016, 23:34

Mieszkam na 10 piętrze Avia i od 2 lat zalewa mi sufit z dachu, wiec nie piszcie o szczelności i izolacji.
Budimex nie potrafi usunąć usterki. Dramat....
Nie polecam....

iti

Postautor: iti » 01 mar 2016, 19:44

Cześć @MARTA6, możesz napisać o tym coś więcej, o tym czy coś było widać przy odbiorach technicznych, czy dopiero wyszło to po nich :?: I jak to się objawia, jest zawilgocenie czy kapie z sufitu :?: Mam nadzieję, że uda się uda się sprawę rozwiązać pozytywnie w bliższej przyszłości. A kto zajmuje się naprawami, podwykonawcy czy jacyś pracownicy Budimexu :?:

white_coal

Postautor: white_coal » 30 mar 2016, 12:09

Witam,
moge podzielić się swoimi odczuciami n/t mieszkania na ostatnim piętrze:
plusy :

-widok (chociaz to blokowisko dookoła to marna atrakcja)
-nikt z góry nie hałasuje
-jaśniej w mieszkaniu
-nie czuc różnych zapachów typu spaliny itp

minusy :
hałas - to że im wyżej tym ciszej to bajka. slychac wszystko od pierdzących samochodów do nocnych pogawędek przed blokiem, śmieciarki, msze w kościele - ponieważ nic nie tłumi hałasu ani drzewa ani inne bloki
-widok (tak wpisuje celowo tu też, bo poza różnymi fajnymi rzeczami widać drugą połowę niefajnych jak dachy niższych bloków itp) w nocy jest ok, w dzien różnie ;)
-większe koszty ogrzewania - sąsiedzi mieszkający niżej zawsze mają zwroty, ja zawsze dopłacam do sezonu grzewczego
-jeśli sufit to = dach to w lecie masakra, ponieważ dach się nagrzewa, nocą nasz sufit działa jak piekarnik, żaden styropian nic nie pomaga.
-mocniej wieje - wiatr zachodni potrafi wywalic rower , zwiac doniczkę itp...
-ciepła woda w kranie pojawia się po kilku sekundach, później niż poniżej
-podobnie z wydajnoscia grzejnikow - wiadomo jest troche gorsza na niższych piętrach
-jest się skazanym na winde a z windami bywa różnie ...
-jak cos z dachem bedzie nie tak - pierwsi to odczujemy

Ale podsumowując ja nie żałuję , głównie dlatego że nad moim sufitem jest jeszcze 150 cm przestrzeni technicznej ;)

M4334

Postautor: M4334 » 30 mar 2016, 20:22

Hej a na którym piętrze mieszkasz i w którym bloku Avii?

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”