[Bud. D] Materiały budowlane na budowie Osiedla Centralna Park (ceramika / silikat)

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sidney

[Bud. D] Materiały budowlane na budowie Osiedla Centralna Park (ceramika / silikat)

Postautor: sidney » 07 mar 2016, 19:25

Cześć sąsiedzi :)
Chciałem kontynuować temat materiałów budowlanych i tak:
Gdyby ktoś był na budowie i dojrzał zafoliowaną paletę z materiałem na ściany (czerwony pustak) to prośba o cyknięcie zdjęcia.
Zastanawiam się z jakiego materiału są wykonywane ściany konstrukcyjne. Z tego co pamiętam w prospekcie informacyjnym wpisane są ściany silikatowe (białe) natomiast w rzeczywistości chłopaki murują na ceramice. Było by ok, gdyby okazało się że to Porotherm... gorzej jeśli to coś innego np Leier. Mam tu namyśli właściwości akustyczne i termoizolacyjne jak również wygodę montowania elementów nośnych do ścian murowanych.

Wrona

Re: [Bud. D] Materiały budowlane na budowie Osiedla Centralna Park (ceramika / silikat)

Postautor: Wrona » 19 mar 2016, 12:39

sidney pisze:Cześć sąsiedzi :)
Chciałem kontynuować temat materiałów budowlanych i tak:
Gdyby ktoś był na budowie i dojrzał zafoliowaną paletę z materiałem na ściany (czerwony pustak) to prośba o cyknięcie zdjęcia.
Zastanawiam się z jakiego materiału są wykonywane ściany konstrukcyjne. Z tego co pamiętam w prospekcie informacyjnym wpisane są ściany silikatowe (białe) natomiast w rzeczywistości chłopaki murują na ceramice. Było by ok, gdyby okazało się że to Porotherm... gorzej jeśli to coś innego np Leier. Mam tu namyśli właściwości akustyczne i termoizolacyjne jak również wygodę montowania elementów nośnych do ścian murowanych.

Niestety Deweloper lub Główny Wykonawca nas robią w balona :evil: Stosują pustaki Leier :o
Oto zdjęcia z 19.03

Obrazek
Obrazek

Co sądzicie jak powinniśmy wymusić na Deweloperze stosowania lepszych materiałów by później nie słyszeć u siebie na mieszkaniu kichnięcia sąsiada?
Może zagrozić odstąpieniem od umowy deweloperskiej, które przysługuje zgodnie z punktem 4 WARUNKÓW ODSTĄPIENIA OD UMOWY DEWELOPERSKIEJ :?:

ajok

Re: Materiały budowlane na budowie Osiedla Centralna Park (ceramika / silikat)

Postautor: ajok » 19 mar 2016, 14:36

Czesc Wrona,

Faktycznie budują na ceramice LEIER, chociaż z tego co widzę, na lewo od TOI-TOI'a leży jedna paleta z "SILIKATY GROUPA", więc może jednak nie wszystko "stracone".

Ja w sumie dalej zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tym bloku, więc jak już ktoś dowie się z czego budowane są scianki zewnętrzne i działowe to będę wdzięczny za takową informację.

kustosz

Postautor: kustosz » 19 mar 2016, 15:16

Niestety nie znam się na tym, ale czy możecie wyjaśnić dlaczego wykorzystane pustaki są gorsze od bloczków silikatowych? tak na chłopski rozum :)

Wrona

Postautor: Wrona » 19 mar 2016, 19:17

To nie jest dobry temat do tego wątku by wyjaśniać różnice miedzy pustakami ceramicznymi a bloczkami silikatowymi do tego wujek google się nadaje. Użytkownik Sidney napisał w skrócie że chodzi o właściwości akustyczne i termoizolacyjne. Na chłopski rozum chodzi o to ze będziesz głośniej słyszał co się dzieje u sąsiadów i na ogrzewanie wydasz więcej. Na tym proponuje wątek zakończyć i skupić się na rozwiązaniu tego problemu z deweloperem.

viper

Postautor: viper » 19 mar 2016, 22:53

Witam
ja również jestem dość zaniepokojony zmianą materiału z którego zostały wykonane przegrody. Kupiłem już mieszkanie i w moim rozumieniu umowy zmiana materiału jest znaczącym odstępstwem od umowy i może być podstawą do zerwania i żądania zwrotu 100 procent wpłaconych pieniędzy. Wbrew pozorom zmiana materiału może nie być tak drastyczna w skutkach, ale zmiana materiału bez poinformowania zainteresowanych wraz z kartą zatwierdzenia wprowadzonego materiału jest dużym nietaktem ze strony dewelopera. Można przypuszczać, że wprowadzone zmiany mają na celu oszczędności ponieważ jak łatwo sprawdzić - cena za m2 silikatu to około 81 zł, a cena leiera to 50-71 zł w zależności od zastosowanego rozwiązania. Przyjmując, że mamy przynajmniej 10000 m2 to oszczędność na materiale to przynajmniej 100 000 zł. Trzeba tu jeszcze dołożyć, że ceny za materiały jakie można uzyskać od hurtowników są przynajmniej 2 razy niższe od nominalnych a cena też zależy od tego jak często się stosuje dane rozwiązanie. W skrócie: oszczędności jakie wprowadza wykonawca - Grupa TK może ale nie musi obniżyć jakość wykonywanego obiektu. Jeżeli okaże się, że chcą nas zrobić w balona to trzeba będzie może zrobić grupę na facebooku a później jakieś spotkanie, żeby omówić dalsze kroki, możliwe że trzeba będzie wziąć jakiegoś prawnika. Mamy w ręku takie narzędzia jak np. wstrzymanie płatności do momentu wyjaśnienia sytuacji. Mam jeszcze prośbę, żeby każdy zainteresowany zadzwonił w tym tygodniu z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, bo jednej osoby mogą nie potraktować poważnie. Podaję numer do działu obsługi posprzedażowej - 12 444 10 87.

kustosz

Postautor: kustosz » 20 mar 2016, 15:32

viper pisze:Witam
Mam jeszcze prośbę, żeby każdy zainteresowany zadzwonił w tym tygodniu z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, bo jednej osoby mogą nie potraktować poważnie. Podaję numer do działu obsługi po sprzedażowej - 12 444 10 87.

Popieram, ja już wczoraj napisałem do nich bo dodzwonić się niestety w sobotę nie udało. Trzeba koniecznie wyjaśnić sytuację.
Proponuję też utworzenie osobnego wątku w tym temacie na forum, dla lepszego przepływu wiedzy. Sprawa na ten moment wydaje się kluczowa.

abcd

Postautor: abcd » 20 mar 2016, 18:10

Czyli tak: wg umowy w ogole nie powinno byc tych pustakow, tylko te bloczki? Moge zadzwonic do dew. Tylko co mam powiedziec? ;)
A to nie jest tak, ze te nizsze kondygnacje sa w innej technologii niz wyzsze? Przeciez od tego tez zaleala cena mieszkania.

viper

Postautor: viper » 20 mar 2016, 19:16

Więc tak, w umowie notarialnej jest zapis o tym że materiały itp. szczegóły dotyczące budowy zostały przedstawione w prospekcie informacyjnym dostarczonym przez dewelopera. W prospekcie jest napisane, że ściany nośne niższych kondygnacji zostaną wykonane z żelbetu (betonu zbrojonego), a na wyższych kondygnacjach z bloczków silikatowych. Nie wiem czy żelbet jest lepszy od silikatu, zależy co bierzemy pod uwagę. jakby chcieć coś powiesić na ścianie żelbeowej to bez wiertarki udarowej może być ciężko. Ze zdjęć widać że jeżeli chodzi o żelbet to jest ok, rozbieżność mamy tylko co do materiału z jakiego murują Panowie na budowie. Jeżeli chodzi o właściwości termoizolacyjne to na pewno nie są one w głównej mierze uzależnione od tego jaki bloczek zastosujemy tylko od materiału jaki zastosowany zostanie na termoizolację (styropian, wełna mineralna itp.) jeżeli warstwa docieplenia będzie ok 20 cm to można być spokojnym o termoizolacyjność ścian. Właściwie to rodzaj materiału na ściany jest szczególnie ważny dla izolacyjności akustycznej. O co chodzi? Im cięższy materiał z którego zostanie wykonana przegroda (ściana) tym lepsza izolacyjność akustycna.Tak więc zastosowanie pustaków (nazwa oznacza że są w nich pustki) zamiast bloczków pełnych (np. silikatów) zmniejszy izolacyjność akustyczną jeżeli chodzi o dźwięki powietrzne (np rozmowy). Co do tej izolacyjności trzeba będzie być czujnym przy wykonywaniu wylewek. Z tego co dowiedzieliśmy się od dewelopera grubość wylewki będzie wynosić 5cm (2cm akustyczne, a 3 cm zwykłej wylewki) ale niestety grubość warstw nie jest podana w prospekcie, pod wylewką powinien być dany styropian ok. 4cm ma to znaczenie z tego względu, że jak nie będzie tych warstw to będziemy słyszeć sąsiada nad nami lub słyszeć jak tupie. Podsumowując ja wolałbym mieć silikat od pustaków. O co pytać?
1. Dlaczego używany jest inny materiał niż w umowie,
2. jaki ma to wpływ na właściwości użytkowe,
3. kto wydał zgodę na zastosowanie materiału zamiennego,
4. dlaczego przyszli mieszkańcy nie zostali poinformowani o zmianach?
Myślę że należy żądać potwierdzenia mailowego wprowadzenia zmian oraz opisu jakie są skutki zmian.

sidney

Postautor: sidney » 20 mar 2016, 22:10

viper pisze:Więc tak, w umowie notarialnej jest zapis o tym że materiały itp. szczegóły dotyczące budowy zostały przedstawione w prospekcie informacyjnym dostarczonym przez dewelopera. W prospekcie jest napisane, że ściany nośne niższych kondygnacji zostaną wykonane z żelbetu (betonu zbrojonego), a na wyższych kondygnacjach z bloczków silikatowych. Nie wiem czy żelbet jest lepszy od silikatu, zależy co bierzemy pod uwagę. jakby chcieć coś powiesić na ścianie żelbeowej to bez wiertarki udarowej może być ciężko. Ze zdjęć widać że jeżeli chodzi o żelbet to jest ok, rozbieżność mamy tylko co do materiału z jakiego murują Panowie na budowie. Jeżeli chodzi o właściwości termoizolacyjne to na pewno nie są one w głównej mierze uzależnione od tego jaki bloczek zastosujemy tylko od materiału jaki zastosowany zostanie na termoizolację (styropian, wełna mineralna itp.) jeżeli warstwa docieplenia będzie ok 20 cm to można być spokojnym o termoizolacyjność ścian. Właściwie to rodzaj materiału na ściany jest szczególnie ważny dla izolacyjności akustycznej. O co chodzi? Im cięższy materiał z którego zostanie wykonana przegroda (ściana) tym lepsza izolacyjność akustycna.Tak więc zastosowanie pustaków (nazwa oznacza że są w nich pustki) zamiast bloczków pełnych (np. silikatów) zmniejszy izolacyjność akustyczną jeżeli chodzi o dźwięki powietrzne (np rozmowy). Co do tej izolacyjności trzeba będzie być czujnym przy wykonywaniu wylewek. Z tego co dowiedzieliśmy się od dewelopera grubość wylewki będzie wynosić 5cm (2cm akustyczne, a 3 cm zwykłej wylewki) ale niestety grubość warstw nie jest podana w prospekcie, pod wylewką powinien być dany styropian ok. 4cm ma to znaczenie z tego względu, że jak nie będzie tych warstw to będziemy słyszeć sąsiada nad nami lub słyszeć jak tupie. Podsumowując ja wolałbym mieć silikat od pustaków. O co pytać?
1. Dlaczego używany jest inny materiał niż w umowie,
2. jaki ma to wpływ na właściwości użytkowe,
3. kto wydał zgodę na zastosowanie materiału zamiennego,
4. dlaczego przyszli mieszkańcy nie zostali poinformowani o zmianach?
Myślę że należy żądać potwierdzenia mailowego wprowadzenia zmian oraz opisu jakie są skutki zmian.

PROPONUJE ZAŁOŻENIE NOWEGO WĄTKU gdyż na pewno będzie sporo postów a temat wymaga dłuższej analizy. Będzie wygodniej rozstrzygać go w nowym wątku.
Odpowiadając,
Ściany żelbetowe stosuje się w kondygnacjach poniżej terenu ze względu na ich nośność od parcia poziomego gruntu i zapewnienie szczelności przed penetracją wody i wilgoci. [ materiał zgodny z prospektem].
Ściany murowane kondygnacji nadziemnych z pewnością są wygodniejsze biorąc pod uwagę możliwość montażu w nich wszelakich elementów i prowadzenia instalacji, zgadzam się z viperem.
Co do izolacyjności termicznej, trudno określić właściwości w dwóch zdaniach. Masz rację że tu główną rolę odgrywa materiał termoizolacyjny w postaci styropianu czy wełny itp. Jednak pod uwagę trzeba brać całą przegrodę i warstwy jakie się na nią składają. Współczynnik przenikania ciepła musi być spełniony dla całej przegrody zgodnie z warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki. Trzeba też patrzeć na parametr absorpcji ciepła (utrzymywanie temperatury). Materiał ceramiczny jest pod tym względem lepszy od wapienno-piaskowego z którego wykonane są cegły slikatowe.
Jeśli chodzi o izolacyjność akustyczną zależy ona od zdolności materiału do "pochłaniania" fali dźwiękowej która jest falą mechaniczną. Im cięższy materiał a w zasadzie im większa gęstość objętościowa tym mniejsze wartości absorpcji fali akustycznej. W naszym przypadku silikat ma lepsze właściwości akustyczne.
W sumie to nie ma co tworzyć laboratów :) Viper dobrze wszystko opisał.
Do tematu trzeba się jednak bardzo szczegółowo przykładać chcąc stwierdzić który materiał jest lepszy dla nas.

Podzielam podejście Vipera co to "tonacji" pytań kierowanych do LC.
Uważam, że w pierwszym kroku powinniśmy wnioskować o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji.
Odwołując się do propozycji pytań Vipera:
1. Dlaczego używany jest inny materiał niż w umowie, - Prosimy o wyjaśnienie dlaczego do wykonania ścian murowanych konstrukcyjnych kondygnacji nadziemnych stosowany jest materiał inny niż określony w prospekcie informacyjnym ?
2. jaki ma to wpływ na właściwości użytkowe, - Prosimy o przedstawienie porównania właściwości fizycznych materiału ścian murowanych konstr. określonych w prospekcie informacyjnym a zastosowanych na budowie.
3. kto wydał zgodę na zastosowanie materiału zamiennego, - Prosimy o przedstawienie Specyfikacji technicznej z projektu budowlanego na podstawie którego zostało wydane pozwolenie na budowę. Który materiał na w/w elementy jest wpisany do ST i czy został wprowadzony Nadzór autorski projektanta zezwalający na dokonanie zmiany materiału konstrukcyjnego?
4. dlaczego przyszli mieszkańcy nie zostali poinformowani o zmianach? - Jeśli faktycznie dokonano zmiany materiału to dlaczego nie zostaliśmy poinformowani o tym zamierzeniu?

Proponuje, abyśmy wspólnie zredagowali treść takiego pisma do LC.
Po za tym, jeśli ktoś z Was miał by możliwość pojawienia się w biurze LC i zerknięcia w projekt budowlany i zrobienia fotek dokumentacji gdzie na rysunkach opisane są warstwy przegród... to prośba o ich przesłanie :)

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”