Deweloper Budimex robi poprawki w mieszkaniach po odbiorach na O4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Deweloper Budimex robi poprawki w mieszkaniach po odbiorach na O4

Postautor: iti » 24 mar 2016, 22:02

Chyba warto założyć taki wątek, żeby wiedzieć co i jak powinno być poprawione. U mnie w mieszkaniu na przykład pod jednym grzejnikiem nie było zaślepki na rurkach pod grzejnikiem (tymi od dołu). Wiem, że to szczegół, ale czemu go nie mieć na uwadze :?: Gdyby zaślepek brakowało obu, to nawet bym nie wiedział, że mają być. Może jest więcej takich spraw, którymi warto się tu wymieniać :)

Druga sprawa, to zastanawiam się jak Budimex zamierza sobie poradzić z krzywymi sufitami, bo to nie o to chodzi, żeby nalepić tak tynku czy jakiejś szpachli. Z tego co słyszałem, to warstwa tynku na suficie nie może mieć wg norm więcej niż 15 mm, a jeśli odchyły są większe i nie da się ich zniwelować w ten sposób, to co będą robić, szlifować sufit :?: Chyba warto dzielić się tu tym, co i jak Budimex będzie nam naprawiał i w jaki sposób :idea:

gucio

Re: Deweloper Budimex robi poprawki w mieszkaniach po odbiorach na O4

Postautor: gucio » 24 mar 2016, 23:47

ITI przecież budimex nie będzie cie informował o tym jak to będzie robione tylko poinformuje cie na piśmie ze usterka naprawiona i można odebrać kluczyki :-)

iti

Postautor: iti » 25 mar 2016, 0:05

@gucio, trochę nie o to chodzi, okazuje się, że o części rzeczy, które miały być w mieszkaniach zrobione można było nie wiedzieć - przykład np. z osłonką rurek pod grzejnikiem. Inny to taki, że nie miałem z zewnątrz jednej osłonki nawiewnika z zewnątrz, gdyby nie było obu, to pewnie nawet bym nie wiedział, że mają tam być. Ale tu akurat jeszcze podczas odbioru przyszedł ktoś z wkrętarką i uzupełnił brak :) Warto się wymieniać doświadczeniami w tej materii, pewnie mieszkańcy kolejnych inwestycji też na tym skorzystają ;)

Poza tym wszyscy na raz nie dostaną powiadomień, że usterka naprawiona, pewnie część osób będzie miało jeszcze czas na to, żeby dowiedzieć się jak Budimex naprawił usterki w innych mieszkaniach i czy zostało to zrobione zgodnie ze sztuką, czy jednak na coś bardziej zwrócić uwagę i ewentualnie kwestionować poprawność usunięcia usterki. Ja jednak chciałbym mieć jak najwięcej takiej wiedzy zanim będą będą mieli zamiar znowu wręczać mi klucze :)

kuba

Postautor: kuba » 25 mar 2016, 0:07

W innym temacie:
iti pisze:
Obrazek
Źle położony silikon pod drzwiami na balkonie - sprawa do poprawy.

Z tego co wiem to w tym miejscu powinna być jeszcze listwa maskująca. Tak przynajmniej mam w protokole ;-)
Co do sufitu to całkiem możliwe że tak po prostu zostanie, słaby jestem w budowlance ale przecież nie nałożą 3 cm szpachli. Trzeba będzie zastosować asymetryczne firanki ;)

iti

Postautor: iti » 25 mar 2016, 0:17

Dzięki @Kkba :!: Właśnie ja nic o tej listwie nie słyszałem, a tylko dowiedziałem się, że silikon ma być lepiej położony :) @Gucio, właśnie po to ten temat :idea:

A jeśli chodzi o sufit, to asymetryczne firanki to jeszcze mały problem, pomyśl lepiej @kuba o asymetrycznych szafkach w kuchni albo o takich szafach wnękowych :lol: A robienie podwieszanych sufitów też średnio mi się uśmiecha...

gucio

Postautor: gucio » 25 mar 2016, 12:47

ITI znowu mnie źle zrozumiałeś. . . :-)
Ten wątek jest bardzo potrzebny bo trzeba się wymieniać swoimi spostrzeżeniami i pomagać tylko ja wogole nie o tym napisałem tylko ze budimex będzie naprawiać "po swojemu" nie będzie ci pisał że zaślepki do kaloryfera zastosował i zakrył według wzoru Pietjagorasowa :-) albo że wyrównał sufit metoda na "krzywyryj" :-) tylko naprawi i zrobi ponowny odbiór i wtedy nie będzie informacji jak zrobił tyko proszę odebrać robotę i podpisać odbiór :-)
I oby jak najszybciej. . .
I życzę Wam jeszcze trochę cierpliwości bo moja zaczyna się kończyć cały czas problemy z tym blokiem wychodzą ciekawe co jeszcze nas czeka ? :-( (mowie o O1 )
Orlińskiego 3 zaczęli budować prawie rok po nas a jest na tej samym etapie prawie co Nasz. . . Żenada . . .
A jak jeszcze będą się teraz spieszyc żeby zdążyć to nie będziemy mieć po 20 usterek tylko po 120 :-( buuuuuu. . .

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”